Tarptautinės mokytojo dienos išvakarėse – pagerbti nusipelnę Alytaus mokytojai

Tarptautinės mokytojo dienos išvakarėse Alytuje buvo įteiktos premijos septyniems nusipelniusiems pedagogams.

Apžvelgdamas pastaruosius kelerius mokslo metus, Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas prisiminė įvykius, kurie iš esmės turėjo įtakos daugeliui pokyčių – Alytaus bendrojo ugdymo mokyklų pertvarką, nuotolinį ugdymą lėmusią pandemiją, Rusijos agresiją prieš Ukrainą, dėl ko Alytuje šiandien darželiuose, mokyklose, profesinio rengimo centre ir kolegijoje ugdosi ir mokosi apie 200 jaunų žmonių iš Ukrainos.

„Šių mokslo metų didžiausia svajonė – kad mūsų mokiniai ukrainiečiai turėtų galimybę grįžti į savo namus, kad Ukrainai pavyktų sulaikyti agresorių, nugalėti Rusiją, atkovoti visas teritorijas, apginti nepriklausomybę ir kad po visą pasaulį išsibarstę žmonės sugrįžtų į savo tėvynę“, – kalbėjo V. Valūnas.

Tylos minute buvo pagerbti ir į Amžinybę iškeliavę miesto pedagogai.

„Rytoj – išskirtinė diena – Tarptautinė mokytojo diena. Pagalvoju, kad iki 18 metų su tėvais praleidžiame mažiau laiko negu su mokytojais, su kuriais daug laiko tekdavo praleisti nuo pirmadienio iki penktadienio, o kartais – ir savaitgaliais.

Žmogus stato savo gyvenimo namą iš patirties, iš kiekvieną dieną sutiktų žmonių. Pagrindus jam padeda mūsų mokytojai.

Prieš du metus, sužinojęs, kad mano auklėtoja serga, paskambinau jai. Žinote, ką ji man pasakė? Nerijau, aš visą gyvenimą laukiau tavo skambučio. Praėjusiais metais nupirkau gražiausią gėlių puokštę, suplanavau aplankyti ją, bet kai jai paskambinau, ragelį pakėlė jos dukra ir pasakė, kad jos jau nebėra…

Šiandien daugybė mokytojų, atidavusių savo gyvenimą vaikams, mums, dažnai lieka paraštėse,  užmiršti, neįvertinti. Todėl šiandien pakvietėme ir tuos mokytojus, kurie mokė mūsų tėvus, mus, dabar moko savo anūkus ir proanūkius. Kaip ir mama, taip ir mokytojas bus visuomet tas pats žmogus. Mokytojas yra žmogus iš pašaukimo“, – kalbėjo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, linkėjęs mokytojų bendruomenei sveikatos, kad jų profesija būtų prestižinė, o vaikai, kurie šiandien jau ne vaikai, prisimintų, kas jiems padėjo patį tvirčiausią gyvenimo pamatą.

Alytaus miesto savivaldybės mokyklų mokytojams už nuoširdų, atsakingą, ir kūrybišką darbą, mokyklos bendruomenės tradicijų kūrimą ir puoselėjimą, bendražmogiškųjų ir pilietinių vertybių ugdymą, nuolatinį siekį tobulėti bei gerosios patirties sklaidą įteikiama trijų minimalių mėnesinių algų t. y. po 2190,00  Eur piniginė premija ir simbolinė plunksna.

Šiemet premijos buvo skirtos šioms Alytaus miesto pedagogėms:

Aušrai Pajedaitei-Jarmalavičienei, Alytaus Senamiesčio pradinės mokyklos meninio ugdymo ir vyresniajai muzikos mokytojai;

Daliai Vosylienei, Alytaus „Drevinuko“ mokyklos-darželio vyresniajai muzikos mokytojai;

Gitanai Surdokienei, Alytaus ,,Vilties“ mokyklos-darželio ikimokyklinio ugdymo mokytojai metodininkei, direktoriaus pavaduotojai ugdymui;

Linai Brenkevičienei, Alytaus lopšelio-darželio ,,Boružėlė“ direktoriaus pavaduotojai ugdymui;

Rimai Bartkienei, Alytaus Jotvingių gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros  mokytojai metodininkei;

Astai Grimalauskienei, Alytaus Adolfo Ramanausko -Vanago gimnazijos matematikos ir informacinių technologijų mokytojai metodininkei;

Ramunei Kazlauskienei, Alytaus Dzūkijos mokyklos matematikos ir informacinių technologijų  mokytojai metodininkei.

Sveikinimo žodį mokytojams tarė ir garbės kanauninkas, Alytaus Šv. Angelų Sargų parapijos klebonas, Alytaus dekanato dekanas, Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės kapelionas Arūnas Užupis.

„Būkit sveikinami ne tik šiandien, o nuolat. Mes visi prisimename savo mokytojus. Prisimenu ir aš savo pirmąją mokytoją, kai mane mama pirmą kartą atvedė į mokyklą ir paliko. Puoliau į ašaras, o mokytoja sako man: „Neverk, Arūnai, ir čia bus gerai. Čia bus kiti tavo namai.“

Kai tenka tiek daug laiko praleisti mokyklose, kartais vaikai atviresni būna savo mokytojams. Ačiū Dievui, kad jo vardą minite ko nors prašydami, už ką nors dėkodami. O jo prašykite išminties, supratimo, kantrybės su vaikais“, – kalbėjo dvasininkas.

Taip pat Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis Tarptautinės mokytojų dienos proga yra pasirašęs 65 padėkas mokytojams, kurie dirba miesto švietimo įstaigose ir 29 padėkas mokytojams-senjorams, kurie anksčiau dirbo Alytaus miesto savivaldybės mokyklose. Nepamiršti yra ir gimnazijų mokytojai, kurių mokiniai 2022 m. už valstybinius brandos egzaminus gavo aukščiausius įvertinimus, t. y. po 100 balų. Aštuoniolikai minimų mokytojų Alytaus miesto savivaldybės administracija yra parengusi Alytaus miesto teatro dovanų kuponus. Alytaus miesto savivaldybės mero padėkos ir dovanų kuponai bus įteiktos spalio 5 d. švietimo įstaigose.

Tarptautinės mokytojų dienos premijos įteikiamos jau 27-ąjį kartą, nuo 1996 metų, o suvenyrų Plunksnų – 14-ąjį kartą, nuo 2009 metų.

Po iškilmingos apdovanojimų ceremonijos susirinkusiųjų laukė Kamerinės muzikos programa „Nuotaikingos melodijos iš klasikos lobyno“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *