Gamykla „Astra“ žengia į naują lygmenį: naujojoje laboratorijoje – nauji gaminiai ir tyrimai

Viena seniausių Alytaus įmonių mašinų gamykla „Astra“ ketvirtadienį atvėrė 6 milijonų eurų investicijų pareikalavusios gamybos laboratorijos duris. Iš savo gamybos marškinėlių išaugusios gamyklos vadovai šiandien turi naujų ambicijų, leisiančių savo gamybos srities konkurentus palikti toli užnugaryje. Jau kitų metų vasarį pilnu pajėgumu veikti pradėsiančioje laboratorijoje bus kuriami dideli reaktoriai ir labai didelės talpyklos bei jose vykstantys procesai ir atliekami tyrimai.

Investavo 6 milijonus eurų

Maždaug 2400 kv. m., daugiau kaip 20 metrų aukščio pastate veiks specializuota įranga. Tiesa, įmonė naujus įrenginius bei juose vyksiančius procesus ir tyrimus atliks kartu su Lietuvos energetikos instituto mokslininkais.

„Laboratorijos statybiniai darbai buvo priduoti šiandien, o visos darbus atlikusios statybų bendrovės yra būtent iš Alytaus. Pernai metais suprojektuota, o šiandien jau įgyvendinta maždaug 6 milijonų eurų investicija.

Dabar šį pastatą užpildysime naujausia įranga Europoje, kuri atneš didelę naudą. Čia bus kuriami dideli slėginiai indai, bus atliekama daug naujų metalo, hermetiškumo, slėgio, šildymo, šaldymo, cheminių reakcijų bandymų“, – pasakojo Semionas Bondarevas, „Astra“ kontrolinio akcijų paketo valdytojas.

Atidarymui – metalinė juostelė

Į bendrovės „Astra“ gamybos laboratorijos atidarymą ketvirtadienį rinkosi verslo atstovai, rangovai, Alytaus miesto valdžia.

Svečiai buvo pakviesti oficialiai, tačiau ne tradiciškai atidaryti laboratoriją – ant priekalo kūju atkirsti metalinę „Astros“ juostelę.

„Visuomet smagu kažką atidaryti, nes tada supranti, kad mieste kažkas vyksta. Man smagiausia, kad šioje gamykloje užaugo jau ketvirta karta alytiškių. Gamykla vystėsi 93 metus ir toliau nesustoja, nemažėja, o auga. Mums kaip miestui smagu. Čia jau ne tik gamykla, bet ir laboratorija, kuri, tikiuosi, sukurs naujausių produktų. Jau dabar Jūs esate stipriausi Baltijos regione. Dovanojame Jums laikrodį, kuris skaičiuos dar 100  metų, o po to atnešime kitą laikrodį, skaičiuosiantį jau du šimtmečius“, – nuotaikingai kalbėjo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Gamyklos vadovams buvo įteiktas ir simbolinis statybos rangovų bendrovės „Dzūkijos statyba“ raktas.

Sveikinimų „Astros“ vadovai sulaukė ir iš verslo bendruomenės.

S. Bondarevas visus svečius pakvietė laiptais pakilti į daugiau kaip 20 metrų aukštį, ant laboratorijos stogo, nuo kurio atsiveria nuostabi miesto panorama.

Vėliau laboratorijos atidarymo proga įmonės teritorijoje buvo pasodintas berželis, o galiausiai svečiai buvo pakviesti į konferencinę salę, kurioje buvo pristatyti ir artimiausi įmonės planai.

Rinkai – nauji dideli gaminiai

„Tai nėra tikrasis laboratorijos atidarymas, tačiau buvo pabaigtas labai svarbus etapas. Čia matoma dar tik pusė to, kas čia planuojama – dar bus nauji,  modernūs suvirinimo įrengimai, galintys virinti ženkliai storesnius metalus nei įprastai.

Mūsų pagrindinė veikla yra gamyba, tačiau ji nėra svarbesnė už naujų gaminių kūrimą, kuris yra reikšmingas, siekiant išlikti rinkoje. Per metus suprojektuojame apie 250 naujų gaminių, pagaminame jų 500 vienetų. Šioje rinkoje su savo gaminiais jaučiamės gerai.

Įmonėje dirba dvidešimt kasdien naujus gaminius kuriančių konstruktorių.

Pamatėme, kad su mažais gaminiais rinkoje konkuruoti sunku, todėl nusprendėme pasiūlyti labai didelių slėginių indų ir reaktorių pasiūlą“, – pasakojo dr. Vaidas Liesionis, bendrovės „Astra“ generalinis direktorius.

Dėmesys – tvarumui

Gamykla „Astra“ daug dėmesio skiria tvarumui, todėl planuose jau numatyta ant pastato stogo ir fasado įrengti ir 190 kW fotovoltinę elektrinę. Greta naujosios laboratorijos įrengtoje automobilių stovėjimo aikštelėje jau suprojektuotos 8 elektromobilių įkrovimo stotelės darbuotojams, dvi iš jų jau ir pastatytos. Vienu metu krauti bus galima 16 automobilių.

Įmonė nuėjo ir vandens išteklių taupymo keliu. „Astra“ suvartoja labai daug vandens išbandydami talpyklas. Planuose yra bandymams naudojamą vandenį panaudoti keletą kartų, grąžinant jį į talpyklas ir naudojant kaip vandens akumuliatorius.

Statydama naujų statinių, bendrovė stengiasi išsaugoti ir dar pasodinti naujų želdinių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *