Žynys įspėja: „Ateinantys metai Alytaus krašto žmonėms optimizmu netrykšta“

Dai­na­vos žy­niu liau­dy­je va­di­na­mas, hu­ma­ni­ta­ri­nių moks­lų dak­ta­ras, dai­ni­nin­kas, re­ži­sie­rius Egi­di­jus Ma­žin­tas.

Kokių ateinančių metų gali tikėtis alytiškiai? Kokie dabartinės valdžios sprendimai sulauks sėkmės, o ko tikrai nevertėtų daryti? Kaip Alytaus miesto ir rajono žmonėms atsilieps gaisro padariniai ir kiek ilgai juos jausime? Ir kokie ateinantys metai laukia Alytaus miesto vadovo Nerijaus Cesiulio? Į visus šiuos klausimus atsakė Dai­na­vos žy­niu liau­dy­je va­di­na­mas, Druskininkuo­se gy­ve­nan­tis, hu­ma­ni­ta­ri­nių moks­lų dak­ta­ras, dai­ni­nin­kas, re­ži­sie­rius Egi­di­jus Ma­žin­tas.

Gaisro padariniai – šešiolikai metų į ateitį

„Ateinantys metai Alytaus gyventojams bus permainingi. Bus ir džiugesio, ir liūdesio, ir skausmo, ir lūkesčių. Padaugės išdavysčių, apgaulių, nusivylimo. Be to, ateinantys metai bus paženklinti šių metų rudenį Alytaus kraštą nusiaubusios katastrofos. Ji paliko skaudžias pasekmes žemės ūkyje, ypač tą pajaus tie, kurie turi sodus, daržus. Užterštas ir vanduo, ir dirvožemis, nuodų užteko ir orui. Tvaikas išsisėjo po visą Pietų Lietuvą, tačiau didžiausia tarša nusėdo ant Dzūkijos krašto laukų. Tokie dalykai nepraeina veltui. Gamta keršija. Ji turi būti švarinama, mylima, gerbiama. Dabar visi turės gerai pagalvoti miškuose skindami uogas ar rinkdami grybus, tad kitąmet grybautojų srautai tikrai sumažės. Jau kitų metų lapkritį ir gruodį padaugės gaisro padarinių įtakotų susirgimų. O padarinius žmonės jaus dar šešiolika metų į priekį“, – savo įžvalgomis dalijosi žynys.

Jis vilčių ir didesnių proveržių kol kas nemato nei sprendžiant bedarbystės, nei socialinės atskirties ar finansinės situacijos problemas. E. Mažintas mato artėjant depresijos ir ekonominės krizės metą. Gyvenimas gerės tik gerai gyvenantiems. Esą labai trūksta verslininkų pagarbos savo darbuotojams, su jais elgiamasi kaip su baudžiauninkais, o tai labiau prislėgs emocinę atmosferą.

Pasak jo, kiti metai bus gražūs moterims, merginoms, kurios kurs šeimą, gims daugiau mergaičių, o 2021 metais daugiau gims berniukų. Taip pat kitąmet gimstamumas turėtų kiek didėti.

Pozityvesnio meto Alytaus žmonės gali tikėtis sausio, vasario, liepos, rugpjūčio mėnesiais. Kitų metų gruodis taip pat bus labai gražus metas.

Tačiau žymesnių atsigavimo požymių Alytaus krašto žmonėms žynys pranašauja 2021 metais.

Kokie metai bus Alytaus švietimui?

Jau kitąmet Alytaus miesto švietimo sistemos laukia pokyčiai. Planuojama reorganizuoti, pertvarkyti švietimo tinklą, yra pateikti konkretūs siūlymai, kurie šiuo metu yra pristatomi švietimo bendruomenėms, su jomis diskutuojama. Kokie konkretūs sprendimai bus priimti, turėtų paaiškėti kitų metų pradžioje. Žynio klausėme, ar Alytus teisinga linkme eina, ar pertvarka pateisins gyventojų, politikų ir švietimo bendruomenės lūkesčius?

„Ši pertvarka veikiau sulaužys pedagogų stuburus, įbaugins bendruomenes, bet realaus rezultato ar proveržio nematau. Alytuje labai trūksta vakarietiško išsilavinimo žmonių, todėl šios spragos turi reikšmės įstaigų vadovų trūkumui. Alytaus apskrityje yra nemažai gyvenančių docentų, mokslo daktarų, profesorių, tačiau konkursuose jie nedalyvauja, o dalyvauja tik palankūs valdžiai žmonės, priklausantys įvairioms partijoms ar kitokiems sambūriams. Kol kas investuojama į pastatus, gatves. O kas investuos į pedagogus? Nesutvarkyti ir mokinių reikalai“, – teigė žynys.

Kokie metai laukia Alytaus mero?

E. Mažintas patikino, kad miesto vadovas Nerijus Cesiulis nuoširdžiai stengiasi dėl savo miesto, namo grįžta vėlai, šiuo metu jis yra pavargęs, o galvoje – chaosas.

„Jam labai reikia polisio ir saugoti sveikatą, pernelyg save pamiršta. Jo ateitis priklausys nuo jo paties, kiek jis investuos į savo sveikatą. Jis turi ir priešų šalia, nesutaria įvairiais klausimais. Meras labai stengsis miestui naudingų darbų nuveikti jau ateinančių metų sausį ir vasarį. Nemalonumų jam kils kovo, balandžio mėnesiais. Gegužę atsigaus, o skundų sulauks ir birželį. Vasara laukia lengvesnė. Su ne itin gražiomis naujienomis ir istorijomis jam teks susidurti spalį ir lapkritį, teks gerai pasukti galvą“, – kalbėjo žynys.

Pasiteiravus, kokia ateitis laukia miesto ir savivaldybės administracijos vadovų santykiuose, kuriuos juoda katė buvo perbėgusi dar vasarą kilus grąžintinų ir Nacionalinei žemės tarnybai perduotų sklypų skandalui, žynys tikino, kad šie du žmonės sutars.

Pasak E. Mažinto, Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys yra pakankamai ambicingas žmogus, tačiau darbas jį išvargina.

„Abu šie žmonės yra jauni ir jie turėtų sutarti, nes dirba viename kumštyje. Matau, kad yra nesutarimų, tačiau jie turėtų išsispręsti“, – teigė pašnekovas.

O kaip elgtis su LEZ ir aerodromu?

Jo klausėme ir apie Alytaus valdžios užmojus steigti Laisvąją ekonominę zoną (LEZ). Deja, optimizmu ir čia jis netryško. „Tam, kad šią idėją pavyktų įgyvendinti, reikia labai stipraus, tik socialiai atsakingo ir inovatyvaus verslo, kad žmonėms jis pagerintų gyvenimo sąlygas. Čia tik labai gražiai skamba, tačiau didesnės ekonominės naudos Alytaus miestui tai neatneš“, – įžvalgomis dalijosi pašnekovas.

O aerodromą, kuris yra svarstomas kaip potencialiausia vieta LEZ ir kėsinamasi jį naikinti, vis tik žynys siūlo išsaugoti. Esą tai ateities korta, kurią Alytus galėtų sėkmingai išnaudoti verslo srityje. Tereikia tinkamai suorganizuoti aerodromo vadybą, veiklą.

Kokie metai bus Alytaus rajone?

Kalbėdamas apie Alytaus rajoną, žynys pabrėžė, kad jo vadovas pernelyg giliai įleidęs šaknis į šį postą, turi užtarėjų būrį, savo darbą išmano. Kiti metai jam bus sėkmingi, tačiau jis jau turėtų suprasti, kad gal jau užteks ir atėjo metas trauktis.

„Demokratinėje valstybėje vadovams dviejų kadencijų užtenka. O ponas Vrubliauskas jau perlenkė visas lazdas, įsijautė į amžino vadovo vaidmenį. Šis žmogus neturėtų didžiuotis pažintimis, o darbais, gerais pasiekimais gerinant žmonių būtį. Yra tų darbų, tačiau jis jau išsisėmęs, vakarykštis vadovas. Niekas tokiais metodais jau nebedirba“, – sakė žynys.

Kad kiti metai žmonėms būtų lengvesni ir daugiau džiaugsmo teiktų, žynys siūlo labiau atsigręžti į savo artimus žmones, susikoncentruoti į šeimas, vaikus, savo namus. Jeigu nebūtų kilęs gaisras Alytuje, jis būtų pasiūlęs daugiau laiko skirti ir gamtos grožiui ir gėriui, tačiau dabar situacija gerokai apsunkinta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *