„Myliu kultūrą“ – visi Alytaus kultūros renginiai vienoje vietoje

„Užsimerk ir nerk į kultūrą!ׅ“ Taip Alytus pristato naują interneto svetainę www.myliukultura.lt ir „Facebook“ paskyrą „Myliu kultūrą“. Nuo šiol informaciją apie visus kultūros renginius alytiškiai galės rasti vienoje vietoje. „Myliu kultūrą“ simboliu tapo skaitmeninis meno kūrinys „Prisilietimas“. Jo autorė alytiškė, jaunojo menininko stipendijos laimėtoja Greta Bratkauskaitė į savo darbus integruoja dirbtinį intelektą.

„Norėjosi, kad informaciją apie kultūros renginius alytiškiai rastų patogiau ir greičiau. „Myliu kultūrą“ suteiks galimybę rasti visus renginius vienoje vietoje, ieškoti jų pagal norimą datą ar įstaigą. Esu dėkingas alytiškei Gretai Bratkauskaitei, kuri padovanojo savo skaitmeninį meno kūrinį „Prisilietimas“, sukurtą naudojant dirbtinį intelektą. Besivystančios technologijos verčia į pasaulį pažiūrėti kitu kampu. Labai džiaugiuosi, kad Alytus, aplenkęs kitus, žengė dar vieną žingsnį naujausių tendencijų link“, – susitikimo su menininke metu sakė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Greta Bratkauskaitė (meninis pseudonimas Greta Brat) – viena iš 2024 m. Alytaus miesto savivaldybės jaunojo menininko stipendijos laimėtojų. Gretos kūriniai, sukurti pasitelkus 3D skaitmeninius įrankius bei naudojant dirbtinį intelektą, yra eksponuoti įvairiose parodose Niujorke, Vankuveryje, Amsterdame, Denveryje, Dubajuje, Romoje.

G. Bratkauskaitė yra pelniusi ne vieną skaitmeninio meno konkurso apdovanojimą, jai yra tekę dirbti su garsiais prekių ženklais, tokiais kaip, pavyzdžiui, „Versace“. Gretos kūrinius yra įsigiję apie 30 skirtingų kolekcininkų.

Vieną savo kurtą skaitmeninį paveikslą G. Bratkauskaitė padovanojo mūsų miestui. Meno kūrinys „Prisilietimas“, pasitelkus 3D programas ir dirbtinį intelektą, buvo sukurtas karantino metu, kai mes buvome praradę ryšį su nuolat kintančiu išoriniu pasauliu ir iš naujo permąstėme meno prasmę.

„Prisilietimas“ kaip NFT kūrinys yra parduotas meno kolekcininkui JAV. NFT (angl. Non-fungible token) – savotiška meno pasaulio evoliucija: žmonės kolekcionuoja meno kūrinius nuo neatmenamų laikų, o NFT irgi yra meno kūrinys, tik skaitmeninis.

„Galvojant apie platesnį kultūros kontekstą manau, kad COVID-19 pandemijos metu pasaulis daug kultūros pradėjo vartoti virtualiai, daug daugiau negu paprastai – tai paskatino daugybės mano meno kūrinių atsiradimą. Tuo metu, kai visi buvome užsidarę savo namuose, pradėjau gilintis į žmogaus prigimtį, mąstydama apie tai, ką žmogui reiškia būti izoliuotam nuo kitų. Šis meno kūrinys yra apie vieną iš pagrindinių žmogaus poreikių – prisilietimą. Mano tikslas buvo perduoti šiltą ir jausmingą atmosferą kūrinyje, norėjau, kad žmonės, pažvelgę į šį kūrinį, prisimintų artumo bei bendrumo jausmą“, – sako G. Bratkauskaitė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *