Su sunkumais susiduriantiems alytiškiams – Socialinės paramos skyriaus pagalbos ranka

Su įvairiais sunkumais susiduriantys ar gyvenimo negandų užklupti alytiškiai, jų artimieji dažnai praveria Alytaus miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus duris. Čia jie kreipiasi dėl pagalbos ir įvairių socialinių paslaugų, kurių skyrius organizuoja ir koordinuoja daugiau kaip dvidešimt rūšių.

Pasak skyriaus vedėjos Akvilės Voverienės, šiuo metu didžiausias poreikis yra paslaugų, skirtų senyvo amžiaus bei negalią turintiems alytiškiams.

Bene daugiausiai alytiškių kreipiasi dėl pagalbos į namus paslaugų. Tai asmens namuose teikiamos paslaugos, padedančios jam ar jo šeimai tvarkytis buityje, rūpintis asmeniniu gyvenimu ir dalyvauti visuomenės gyvenime. Šias paslaugas teikiančios 6 socialinių paslaugų įstaigos ir organizacijos per mėnesį suteikia pagalbą daugiau kaip 300 asmenų.

Dienos socialinės globos institucijoje paslaugas teikia VšĮ Alytaus miesto socialinių paslaugų centras. Paslaugos gali būti teikiamos nuo 3 valandų per dieną iki 5 dienų per savaitę. Praeitais metais šios paslaugos buvo suteiktos 43 asmenims.

Dienos socialinės globos namuose paslaugas miestelėnams teikia VšĮ Alytaus miesto socialinių paslaugų centras, VšĮ Alytaus poliklinika, VšĮ „Nuoširdus rūpestis“ ir VšĮ „Tėviškės namai“. Per mėnesį šios paslaugos yra suteikiamos daugiau kaip 200 asmenų.

„Dienos socialinės globos namuose paslaugų teikimo trukmė gali būti iki 25 val. per savaitę asmens namuose, iki 40 val. per savaitę asmens namuose (kai asmeniui su negalia, kuriam nustatytas pirmojo arba antrojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis), o išimtinais atvejais ir iki 70 val. per savaitę asmens namuose (kai asmeniui, atsižvelgiant į individualius jo poreikius ir savarankiškumą, reikia ilgesnės trukmės paslaugos)“, – pažymi Socialinės paramos skyriaus vedėja A. Voverienė.

33 asmenys šiuo metu naudojasi ir asmenine pagalba, kurią teikia VšĮ Alytaus miesto socialinių paslaugų centras bei VšĮ „Gerumo skraistė“. Asmeninė pagalba – tai individuali pagalba namuose ir viešojoje aplinkoje (palydint ir komunikuojant), siekiant padėti asmeniui gyventi ir veikti savarankiškai visose gyvenimo srityse. Teikimo laikas ir trukmė priklauso nuo individualių asmens poreikių.

Paslauga „Laikinas atokvėpis“ gali būti teikiama kaip pagalba į namus, dienos socialinė globa arba trumpalaikė socialinė globa. Šiomis paslaugomis siekiama sudaryti sąlygas atsikvėpti ir pasirūpinti savo asmeniniu gyvenimu asmenims, kurie namuose augina, prižiūri, globoja ar slaugo kartu gyvenančius laikino atokvėpio paslaugos gavėjus. „Laikino atokvėpio“ paslaugomis praeitais metais pasinaudojo 11 asmenų, namuose – 3 asmenys. Anot Socialinės paramos skyriaus vedėjos, „laikinas atokvėpis“ gali būti teikiamas iki 720 valandų per metus.

Kompleksiškai, pagal negalios pobūdį, sunkumą ir specifiką įvairaus amžiaus alytiškiams teikiamos ir socialinės reabilitacijos paslaugos asmenims su negalia bendruomenėje. Tai socialinių, savarankiško gyvenimo, mokymosi, darbinių įgūdžių ugdymo, palaikymo ar atkūrimo paslaugos, kuriomis siekiama įgalinti negalią turinčius asmenis savarankiškai gyventi bendruomenėje, ugdytis ir dalyvauti darbo rinkoje ar užimtumo veikloje. Šios paslaugas Dzūkijos sostinėje teikia net septynios akredituotos įstaigos.

Per mėnesį socialinės reabilitacijos paslaugos, kurios apima socialinių ir kasdienių savarankiško gyvenimo įgūdžių, gebėjimų ugdymą, palaikymą, atkūrimą bei mokymosi, užimtumo ir darbinių įgūdžių ugdymą, atkūrimą ir  stiprinimą, padedant pasirengti dalyvauti darbo rinkoje ir įsidarbinti, suteikiamos 258 asmenims, iš jų – 79 darbingo amžiaus asmenys ir 39 vaikai.

Alytaus miesto gyventojai aktyviai naudojasi būsto ir aplinkos pritaikymo asmenims su negalia programa. Praeitais metais įvairias negalias turintiems asmenims buvo pritaikyti 30 būstų ir tam panaudota beveik 112 tūkst. savivaldybės bei valstybės biudžeto lėšų. „Didžiausias poreikis – asmens higienos patalpų pritaikymo, įrengiant dušą-trapą, taip pat įvairių nuovažų įrengimui“, – pažymi A. Voverienė.

Ilgalaikės socialinės globos paslaugos institucijoje per mėnesį suteikiamos daugiau kaip 250 Alytaus miesto gyventojų. Alytiškiai ar jo globėjai turi teisę pasirinkti globos paslaugas teikiančią įstaigą visoje Lietuvoje, todėl paslaugos teikiamos ne tik Alytaus mieste esančiose globos įstaigose, bet ir globos namuose, esančiuose kituose miestuose.

Konsultacijos dėl socialinių paslaugų teikiamos atvykus į Socialinės paramos skyrių (Vilties g. 28A, Alytus), taip pat telefonais 8 315 56660, 8 610 30897, 8 665 47457, 8 687 52735.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *