Galiūnas Modestas Struckus nuo sporto salės iki pirmos vietos Europos taurės čempionate

Dar prieš kelerius metus alytiškis Modestas Struckus tik aktyviai sportavo ir neturėjo minčių rimčiau užsiimti tikslingu sportu, dabar jis beveik visose galiūnų varžybose skina prizines vietas ir kitų sportininkų jau tituluojamas kaip stipriausias dzūkas per visą istoriją.

Sportas lydi visą gyvenimą

Nuo penktos klasės aktyviai dziudo sportavęs 33-jų M. Struckus visada norėjo išbandyti štangas, tačiau tuomet sporto specifika buvo kiek kitokia. Likus dviem metams iki mokyklos baigimo jis nusprendė daryti pertrauką ir po to kai dėl traumos negalėjo pasirinkti norimos  studijų specialybės – grįžo prie sporto. Nors Modestas norėjo eiti kultūrizmo keliu, tačiau buvo tam per aukštas, tad tiesiog septynis metus aktyviai sportavo ir kaip sako augino „masę“.

„Tuomet gal 8 metais savo sporto karjeroje dabartinis mano treneris Vilmantas Bliujus organizavo galiūnų varžybas Alytuje, kurios vyko Jotvos vartų metu. Jose likau antras. Tai mane „užkabino“ ir pradėjau tobulintis. Kitais metais vėl sudalyvavau ir vėl likau antras, o trečiais metais laimėjau be konkurencijos. Tuomet į varžybas buvo atvykę Žydrūnas Savickas ir Saulius Brusokas, kurie ir pasiūlė sudalyvauti rimtesnėse varžybose. Bet atsisakiau, nes buvo per anksti“, – savo prisiminimais apie šio kelio pradžią dalinasi M. Struckus.

2019 metais jis pradėjo stipriau domėtis ir dirbti su šiam sportui būdinga įranga Birštone. Pirmose rimtose galiūnų varžybose sudalyvavo 2020 m., kuriose galėjo apsižiūrėti kas ir kaip. Pirmojo savo karjeros sezono metu jam pavyko pasiekti finalą, kuriame liko 8. „Ir tada su treneriu supratome, kad yra potencialas ir pradėjome rimčiau dirbti. O jau 2021 metais likau 5“.

Prieš du metus pirmieji rimti laimėjimai

Lietuvoje nėra daug sportininkų kurie užsiimtų galiūnų sportu, profesionaliai sportuojančių apie 10, kurie kaskart dalyvauja varžybose ir vieni kitus pažįsta, žino kur kiekvienas gali pasirodyti geriausiai arba kas tuo metu praradęs formą.

2022 metais Lietuvos galiūnų varžybų finale alytiškis tik per plauką nelaimėjo pirmos vietos. Nusileido tik Žydrūnui Savickui.  Su kuriuo vėliau turėjo galimybę pasirodyti komandoje ir pastebėti ką ir kaip jis daro, kaip strateguoja, kaip vyksta skaičiavimai, kur gali save pataupyti ir kur reikia paspausti tam tikrose rungtyse. Iš pasaulio galiūno Modestas gavo daug pamokų.

2023 metais Panevėžyje vykusiame Europos taurės čempionate Modestas tikėjosi likti 6 iš  10, bet laimėjo gan užtikrintai pirmą vietą.

„Daugiausiai dalyvauju Lietuvoje vykstančiose varžybose, nes kvietimus į užsienį gauti yra sunkiau, taip pat aš laukiu kad mane pastebėtų ir pakviestų. Teko būtų Latvijos varžybose kartu su Karoliu Aleksandravičiumi ten laimėjome 2 vieta. Buvo išties sunkios varžybos, bet rezultatu džiaugiamės“, – kalba Modestas.

Ištikimybė ne tik sportui, bet ir darbui, kuriame ilgai niekas nežinojo jo pasiekimų

Nors atrodytų, kad galiūnai nuolat sportuoja ir prižiūri savo fizinę formą, tačiau kaip Modestas teigia, dabar lengviau ir žmonai, nes nebūtina gaminti  tik specialaus maisto, jis valgo viską.

Jau tryliktus metus dirba „Vita Baltic International“ įmonėje, kurioje džiaugiasi, kad gali kilti karjeros laiptais, požiūriu į žmogų, į sveikatos priežiūros puoselėjimą.

„Tik visai neseniai prieš pora metų mane pastebėjo kolegos. Prieš tai niekas nežinojo, kad aktyviai užsiimu sportu ir dalyvauju galiūnų varžybose. Dabar ir pati įmonė remia mano sportą, džiaugiasi pasiekimais ir kartais juokiasi, kad krautuvo vairuotojo jiems nereikia, nes esu aš.“

Svarbus artimųjų palaikymas

Modestas su žmona augina beveik pusantrų metų dukrytę, kuriai taip pat stengiasi skirti daug dėmesio. Paklausus kaip artimieji ir draugai reagavo į jo pasirinkimą jis atvirauja, kad pradžioje kai tik pradėjo aktyviau sportuoti daugelis žiūrėjo skeptiškai.

„Jie galvojo, kad nieko čia tokio štangas kilnoti, juk visi taip gali. Bet kai pradėjau į galiūnų pusę žiūrėti tada pajutau ypatingai didelį tėvų palaikymą. Dabar ir sporto salę esu pas tėvus įsirengęs. Jie ateina pažiūri kaip sportuoju, palaiko. Važiuoja į varžybas kiek tik gali. Kažkada buvo ir močiutė varžybose, bet po to sakė daugiau nevažiuos, nes per sunku jai anūką stebėti kai mato ir užkulisius“, – priduria Modestas.

Jis taip pat pripažįsta, kad kai kurie draugai nesuprasdami jo tikslų tiesiog su laiku pasikeitė, atsirado naujų, kurie palaiko ir skatina nesustoti.

Nors jo giminėje ir nebuvo sportininkų, tačiau pasirinkęs šią kryptį jis džiaugiasi, kad ji jam neša malonumą. „Man tai kasdienis hobis, pramoga. Iš to neuždirbu. Tam reikalingas papildomas finansavimas“.

Vėliau pradėjus gali vėliau užbaigti karjerą

Profesionaliai sportuojantis apie ketverius metus, Modestas teigia, kad šis sportas turi tam tikras ribas. Tie kurie ankščiau pradeda sportuoti ankščiau ir baigia karjerą, nes patiria daug traumų. Pradėjus vėliau galima karjerą užbaigti ir iki 50 metų. Aktyviausi yra 10-15 metų sporto.

Kelios mėgstamos rungtys

„Kiekvienose varžybose skirtingos rungtys, kartais jų būna 5-7, o kai kurios sujungtos ir į estafetes. Tekę varžybose dalyvauti kai jos trunka ir 5 valandas. Iš tiesų labai sunku. Reikalauja daug fizinės ir emocinės ištvermės“, – teigia M. Struckus.

Mėgstamiausias rungtys – rasto kėlimas, vilkiko tempimas, akmenų sukėlimas, padangos vertimas
.
„Padangos rungtyje neturiu prieš ką lygiuotis, esu geriausias šioje kategorijoje. Daugelis taip pat sako, kad jeigu jau aš nenutempiau vilkiko ar traktoriaus tai jau niekas nenutemps. Kuo didesnis svoris vilkiko tuo man geriau. Man labai nepatinka kai vilkiką reikia nutempti per kelias sekundes ir visi nutempia, bet labiau mėgstu kai jis būna išties sunkus ir reikia didesnį atstumą nutempti, čia aš sugebu pasirodyti geriau nei kiti“, – pasiekimais džiaugiasi Modestas.

Jis taip pat atskleidžia, kad varžybose prireikia vartoti daug cukraus. Kiekvienas galiūnas turi šokoladų ar gėrimų, kurių sudėtyje daug cukraus, o vandens varžybose suvartojama ne tiek ir daug.

Jaudulio nebėra

Nors pirmus metus Modestas jautė didelį jaudulį, tačiau dabar į varžybas važiuoja ramus. Kiti prieš varžybas medituoja, eina pasivaikščioti ar atlieka kitus padedančius susikaupti metodus, aš stengiuosi ramiai užmigti ir ryte atsikelti be jaudulio.

Tačiau didesnių problemų gali sukelti pervargimas ar skausmai, kurie neleidžia pasiekti geriausių rezultatų. Praeitais metais finalinių varžybų metu Modestą kankino skrandžio skausmai ir nepavyko iškovoti laimėjimo, nors visi tikėjosi.

Užsispyrimas lydi kiekviename žingsnyje

Sportuoti stengiasi penkis kartus per savaitę. „Esu užsispyręs ir jei jau pradėjau šį kelią jį noriu, tęsti ir pasiekti geriausių rezultatų, o juos pasiekęs išsikelti sau dar didesnę kartelę“.

Dabar jis sveria 140 kg, planuoja pasiekti ir 150 kg ribą. Paklausus ar svoris nesukelia sunkumų kasdienybėje, Modestas juokauja, kad prieš kiekvieną sezoną reikia peržiūrėti drabužių spintą. Vestuvėms kostiumą jau teko siūtis. Parduotuvėje jeigu reikia puošnesnių drabužių jau tenka gerai jų paieškoti.

rpt

Treneris labai padeda

Modesto treneris V. Bliujus pastūmėjo  jį tinkamu keliu, parodė kaip taisyklingai elgtis su įranga, kur ką reikia pataisyti, kad būtų lengviau, nes ir pats kažkada šiuo sportu užsiiminėjo. „Jis aiškiai mato kur kas netaisyklingai daroma ir reikia pakeisti ir iškart tą padarius palengvėja. Pasitikėjimas treneriu labai stiprus“.

Taip pat  Modestas džiaugiasi ir buvusiais treneriais Romualdu, bei Žygimantu, kurie jį išmokė taisyklingai dirbti sporto salėje.

Sportas ne vienintelis hobis

Modestas Alytaus profesinėje mokykloje yra baigęs Automobilių elektros  įrangos remontininko specialybę.

„Automobiliai man kaip antras hobis, man labai patinka prie jų dirbti, esu  pakankamai kruopštus. Dažnai tiek sau tiek artimiesiems sutvarkau automobilius, kažkada bandžiau ir iš to uždirti, bet supratau, kad tai ne man“, – apie hobį kalba Modestas.

Savo galiūno veiklą Modestas dažniausiai viešina ir instagrame, kur galima rasti daugiau jo pasiekimų.

Ateities planai solidūs

Nors jis girdi kalbų, kad kažkada galėtų tapti ir Ž. Savicko įpėdiniu pasaulyje, tačiau Modestas turi kiek kuklesnių planų.

„Tai labai sunkus darbas ir reikia labai daug savęs atiduoti, mano pagrindinis tikslas dabar Lietuvos Čempiono vardas. Pasaulio titulo norėtųsi bet tai šiuo metu nėra mano tikslas. Dar labai norėčiau Europos čempiono titulo. Turėčiau kuo pasidžiaugti, pasididžiuoti. Lietuvos čempiono vardo bandysiu siekti jau šiais metais“, – atvirauja Modestas.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *