Trims jauniesiems Alytaus menininkams – savivaldybės stipendijos

Trims jauniesiems menininkams – Povilui Adomaičiui, Gretai Bratkauskaitei ir Gabijai Labutytei – paskirtos 2024 m. Alytaus miesto savivaldybės jaunojo menininko stipendijos.

Povilas Adomaitis, Alytaus miesto teatro aktorius, norėdamas įvairaus amžiaus alytiškius sudominti poezija ar iš naujo ją atrasti ir pamėgti, surengs nemokamus lietuvių autorių poezijos skaitymus skirtingose miesto erdvėse – bibliotekoje, kavinėse, parkuose.

Profesionalus teatro ir kino aktorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigęs vaidybos bakalauro ir magistro studijas, nuo 2010 m. kuriantis vaidmenis Lietuvos teatruose ir filmuose bei serialuose, nuo 2019 m. Alytaus miesto teatro aktorius, o nuo 2023 m. – ir teatro „Kitas kampas“ improvizatorius, pasitelks muziką ir vaidybą, kad skaitymai būtų dar paveikesni.

P. Adomaitis poeziją jau yra skaitęs alytiškiams patinkančiame „Kavos skvere“.

Dabartinę Putinų gimnaziją baigęs Povilas, kad pamėgo poeziją, dėkingas savo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai Danguolei Gintalienei.

P. Adomaitis skaityti renkasi skirtingų kartų, srovių garsių lietuvių poetų kūrybą – nuo poezijos klasikų iki šiuolaikinių poetų. Eilėraščiai apima amžinąsias, bendražmogiškas ir visiems aktualias temas, kad įtrauktų kiekvieną klausytoją ir padarytų jam emocinį ar intelektinį poveikį, pavyzdžiui, meilė, vaikystė, prarastas laikas, karas ir taika, gyvenimo trapumas ir grožis, tėvynė, istorija ir t. t.

Greta Bratkauskaitė yra numačiusi sukurti savo darbų parodą metavisatos (metaverse) erdvėje. Greta Brat, 3D skaitmeninio meno menininkė, yra pelniusi ne vieną apdovanojimą ir įvertinimą meno pasaulyje. Ji aktyviai prisideda prie technologijų ir meno sąveikos plėtros, įtraukia dirbtinio intelekto meną į savo tyrinėjimus, kuriuos integruoja į savo darbus.

„2020 metais, prasidėjus karantinui ir visam pasauliui nurimus, nusprendžiau, jog dabar yra tinkamas metas užsiimti veikla, kuri man yra maloni ir kurios vengiau, nes bijojau, jog gali nepasisekti. Pradėjau kurti ir mokytis dirbti įvairiomis dizaino programomis. Vėliau apsistojau ties 3D kūrimo technologijomis. Labai greitai sulaukiau daug palaikymo socialiniuose tinkluose ir pasiūlymo monetizuoti savo darbus kaip NFT (angl. Non-fungible token). Tai yra kaip savotiška meno pasaulio evoliucija – žmonės kolekcionuoja meno kūrinius nuo neatmenamų laikų, o NFT irgi yra meno kūrinys, tik skaitmeninis. NFT šiuo atveju yra unikalumą ir originalumą užtikrinanti priemonė – savitas autentiškumo sertifikatas. Kadangi šioje rinkoje pavyko įsitvirtinti dar tik jai kuriantis, sulaukiau nemažai sėkmės ir palaikymo. Mano kūrinius įsigijo apie 30 skirtingų kolekcininkų. Tai atvėrė duris ir galimybę dirbti kartu su įvairiais metaverse projektais. Turėjau galimybę eksponuoti savo darbus įvairiose parodose Niujorke, Vankuveryje, Amsterdame, Denveryje, Dubajuje, Romoje. Taip pat esu gavusi skaitmeninio meno disciplinos apdovanojimų, teko dirbti su „Versace“ prekės ženklu. O šiais metais ruošiuosi surengti pirmąją personalinę parodą Alytuje“, – sako G. Bratkauskaitė.

Savo darbais ji stengiasi sukurti ramybės pojūtį, kviečiantį auditoriją į kelionę į pasaulį, pilną grožio ir vilties. Kiekvienas kūrinys yra kvietimas sustoti, vertinti dabartinį momentą ir panirti į pasaulį, kurio šiuo metu nėra, tačiau galėtų būti.

Portretus, madą, vaikus, produktus ir maistą fotografuojanti Gabija Labutytė visuomenei pristatys garsių Alytaus menininkų portretų seriją. Kiekvienas užfiksuotas menininko portretas pasako ne tik apie individualų asmenį, bet ir apie jų įkvėpimą, nuotaikas ir siekius, kurie formavo jų kūrybines pastangas. Parodos lankytojai turės galimybę tyrinėti Alytaus meninę įvairovę ir sužinoti daugiau apie tai, kaip šie kūrėjai formuoja miesto tapatybę.

Alytaus miesto savivaldybė jaunojo menininko stipendijas pradėjo skirti 2018 m. Iki šiol jos skirtos 16 jaunųjų menininkų.

Daugiau informacijos: https://alytus.lt/lt/kultura/jaunojo-menininko-stipendija-1

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *