Patirti sunkumai tvarkant artimojo kapą alytiškei padiktavo verslo idėją

MB „Eram service“ direktorė R. Matulienė. Asmeninio archyvo nuotr.

„Kai jauti, kad darai, ką turi daryti, kai darai, kas patinka, nesisekti negali. Mėgstama veikla yra milžiniška varomoji jėga“, – sako alytiškė, kapų priežiūra ir tvarkymu užsiimančios MB „Eram service“ vadovė Rūta Matulienė.

Prieš maždaug du metus ji atidarė elektroninę kapų priežiūros ir tvarkymo paslaugų parduotuvę www.eramservice.com tiems, kurie dėl darbų gausos ar sveikatos stokos negali sutvarkyti artimųjų kapų, gyvenantiems toli nuo vietos, kur palaidoti artimieji ar emigravusiems į kitas šalis.

Šiandien alytiškė vadovauja ne tik sėkmingai veikiančiai elektroninei parduotuvei, bet ir nuolat augančiai „Eram service“ komandai, teikiančiai kapų tvarkymo ir priežiūros paslaugas visoje Lietuvoje: tiek šalies didmiesčių kapinėse, tiek ir nedidelėse kaimų kapinaitėse.

R. Matulienė prisipažįsta, pereiti iš gana linksmos rinkodaros ir reklamos srities į pakankamai jautrų kapų priežiūros ir tvarkymo paslaugų verslą jai nebuvo lengva. Pačią verslo idėją padiktavo asmeninė patirtis – netekus artimo žmogaus atsirado tokių paslaugų poreikis, tačiau prisijaukinti ją prireikė maždaug vienerių metų. Tik supratus, kad ši veikla padės kitiems žmonėms jaustis geriau, ledai pajudėjo. Rūtai pagelbėjo ir Alytuje veikiantis bendradarbystės centras „Spiečius“.

„Numirė artimas žmogus ir aš pradėjau ieškoti, kas galėtų man padėti sutvarkyti jo kapą. Buvo tikrai labai sudėtinga, nes paskambinusi į įmones aš sulaukdavau klausimų, į kuriuos neturėjau atsakymų. Paklausia manęs, kokių aš gėlių norėčiau ir pradeda vardinti gėlių pavadinimus… Aš klausau ir suvokiu, kad nesuprantu, apie ką jie kalba, man per sunku susigaudyti. Įmonių pasiūlymų internete pasirodė daug, bet pradėjusi gilintis supratau, kad to, ko ieškau, tiesiog nerandu, – prisimena Rūta.

Iškart suvokiau, kad tokių „nesusigaudančių“ kaip aš yra tikrai daug. O kodėl man nesukūrus žmonėms tokio pasiūlymo, kuriame būtų viskas labai skaidru, konkretu ir aišku – kas ir kiek kainuoja? Kad klientams nereikėtų atsakinėti į nesuprantamus klausimus, kad jie nesijaustų kvailai, turėtų teisę nesuprasti, nežinoti, suklysti… Tokį pasiūlymą, kuris turėtų ekspertus ir jie neklausinėtų, o patys atsakytų“.

Nieko nelaukusi alytiškė nėrė į naujojo verslo plano įgyvendinimo vandenis.

Šiandien „Eram service“ teikia vienkartines, sezonines kapaviečių tvarkymo, priežiūros ir apželdinimo paslaugas. Įmonė siūlo ir papildomas paslaugas ištisus metus, tokias kaip žvakutės uždegimas ant kapo, kapavietės papuošimas gyvomis gėlėmis, spygliuočių vainiku, kas yra ypač aktualu per Vėlines ar svarbias asmenines metines.

„Tarp mūsų klientų tampa populiaru artimojo netekusiems žmonėms padovanoti kapo sutvarkymą ar papuošimą ketvirtinėms. Jie neneša gėlių į laidotuves, o vietoje to padovanoja kapavietės sutvarkymą po jų. Išvykę žmonės dažnai renkasi ir „Rūpestingumo rinkinį“ – paslaugų paketą už tam tikrą sumą“, – vardija R. Matulienė.

Ji pastebi, jog lietuviai pamažu atsisako požiūrio „užkrauti“ artimųjų kapų priežiūrą giminėms, kaimynams ar pažįstamiems, vis dažniau užsisako šias paslaugas, kad būtų ramiau, jog bus tikrai padaryta taip, kaip reikia ir kada reikia, suaugę vaikai neretai taip palengvina naštą savo senyvo amžiaus tėvams.

Ar vyrauja kapų sutvarkymo mados? Anot „Eram service“ vadovės, mada tvarkant ir prižiūrint kapus egzistuoja tik viena – prie artimojo kapo atvykęs žmogus turi jaustis gerai ir, svarbiausia, ramiai. Jo neturi erzinti nei gėlės, nei apželdinimo sprendimai ar dar kažkas, todėl tvarkant kapus, pirmiausia vertėtų atsižvelgti į savo vidinius jausmus, vengti ryškių spalvų, margumo, negalvoti, ar patiks giminaičiams bei kaimynams.

„Kalbant apie madas, pastebime, jog labiau išryškėja ne jos, o tam tikras konkrečių kapinių braižas – vyrauja tvarka arba ne, vienokios arba kitokios gėlės, paminklų modeliai ir spalvos… Jei žvilga, tai žvilga visos kapinės, jei ne – tai taip pat visos. Panašu, jog geri pavyzdžiai užkrečia“, – sako „Eram service“ direktorė R. Matulienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *