Alytaus bendrojo plano keitimą įstrigdė senamiestyje planuojami penkiaaukščiai

Privataus asmens įsigyti keli sklypai Margio ir Birutės gatvėse bei suplanuotos penkiaaukščių pastatų statybos kaip reikiant įstrigdė Alytaus miesto bendrojo plano keitimo projektą. Panašu, jog sprendimų dar gali tekti palaukti: plano užsakovė – Alytaus miesto savivaldybės administracija ir jo rengėjai – Kauno technologijos universiteto (KTU) architektai stojo į skirtingas barikadų puses.

Šią savaitę savivaldybės administracija pateikė reikalingą informaciją Kauno apygardos prokuratūrai. Jos Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai, reaguodami į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie bandymus keisti Alytaus bendrąjį planą ir miesto senamiestyje leisti statyti penkiaaukščius pastatus, rugsėjo viduryje inicijavo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Alytaus miesto savivaldybės ir bendrojo plano rengėjų nuomonės dėl miesto bendrojo plano korekcijų išsiskyrė po viešų svarstymų, kuomet gyventojai, architektai ir istorikai nesutiko su pagrinde vienu siūlomu sprendiniu – pakeisti statinių aukštingumą Alytaus senamiestyje, ties Birutės ir Margio gatvių sankirta.

„Savo pozicijos mes keisti neketiname, savosios laikosi ir bendrojo plano rengėjai. Tolimesni veiksmai paaiškės, kai prokurorai pateiks tyrimo išvadas“, – portalui Dzūkijosveidas.lt sakė siūlymą leisti statyti penkiaaukščius pastatus minėtoje miesto vietoje palaikantis Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Rakaitis. Tokios pat pozicijos laikosi ir Dzūkijos sostinės meras Nerijus Cesiulis.

„Šioje Alytaus miesto vietoje vyrauja vieno aukšto pastatai, būdingi tarpukario laikotarpio architektūrai. Kaunas turi analogišką Žaliakalnio mikrorajoną, kuriame yra daugybė tokių pačių pastatų. Kaip žinia, dėl tarpukario modernizmo architektūros Kaunas prieš kelias savaites buvo įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Mes, plano rengėjai, palaikome idėją, kad Alytuje, Birutės ir Margio gatvių sankirtoje, esantys ar atsirasiantys pastatai turėtų derėti su aplinka ir esama architektūra“, – teigia Alytaus miesto bendrojo plano rengimo projekto vadovas dr. Evaldas Ramanauskas.

Pasak jo, savivaldybė yra gavusi konkretų pasiūlymą dėl statinių aukštingumo pakeitimo, siekia jį įtraukti į bendrojo plano projektą, tačiau rengėjai įsitikinę – pasiūlymą reikėtų atmesti ir nestabdyti viso bendrojo plano patvirtinimo procesų dėl vieno asmens interesų.

„Gauname iš Alytaus miesto savivaldybės paliepimus, kad turime planą pakeisti taip, kaip reikia, bet mes turime svarių argumentų nesutikti ir esame juos išsakę. Juk privalome vadovautis ir Architektų etikos kodeksu, priimdami sprendimus negalime nepaisyti kultūrinės aplinkos, viešojo intereso, visuomenės požiūrio“, – argumentuoja dr. E. Ramanauskas ir tikisi, jog savivaldybė įsiklausys į bendruomenės bei architektų argumentus, o Alytaus miesto bendrojo plano keitimo projektas pagaliau pajudės iš mirties taško.

2 komentarai apie “Alytaus bendrojo plano keitimą įstrigdė senamiestyje planuojami penkiaaukščiai

  1. Gerb.
    Koks aukstingumas savivaldybes senamiestyje, juk senamiestis is tiesu nugriautas, niekaip nesuprantu kodel centre vietoj to modernaus pastato salia buvusio Nemuno negalejo pastatyti,kazka panasaus, kaip prie sinagogos to naujo kvartalelio, tai jau panasu i senamiesti, kodel to netesia, didziausia nesamone man atrodo , tai tas buves Nemunas, jo architektura itint nepatraukli, vietoj jo reiketu kazka daryti siek tiek atokiau, buvau neseniai Ukmergeje, ten ispirko gal keli hektarus centre ir kazka darys, Dekui

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *