Diskutuoti, atrasti, pažinti: Birštonas ir vėl taps diskusijų sostine

Rugpjūčio 26 d., šeštadienį, Birštone karaliaus vienintelis Lietuvoje diskusijų festivalis „Būtent!”. Šiųmetės diskusijų temos įvairios kaip ir pats kurortas: nuo dirbtinio intelekto iššūkių iki ateities maisto alternatyvų. Šalia įtraukių diskusijų vyks ir žaismingos veiklos suaugusiems bei vaikams, atvykusiųjų lauks ir tradicinės kurorto pramogos.

Pasak Birštono savivaldybės merės Nijolės Dirginčienės, miesto ir festivalio sinergija – akivaizdi. Penktus metus kurorte vyksiantis diskusijų festivalis kiekvienais metais pritraukia ne tik „Būtent!“ gerbėjus, bet ir čia besilankančius turistus, kurie netikėtai atranda festivalį, o vėliau į jį noriai grįžta ir kitais metais.

„Birštonas kompaktiškas, bet tuo pačiu ir erdvus, čia pilna parkų, takų, skverų, jį galima apkeliauti pėsčiomis, dviračiu – infrastuktūra tam puikiai tinkama. Birštone gausu apgyvendinimo, maitinimo įstaigų, įvairių pramogų. Norint atsikvėpti po aistringų diskusijų, bus galima panirti į sanatorijų ir SPA centrų malonumus ar išbandyti aktyvias kurorto veiklas – nusileisti ilgiausia rogučių trasa ar suskaičiuoti laiptelius, kylant į aukščiausią apžvalgos bokštą Lietuvoje“, – vardija Birštono turizmo informacijos centro direktorė Rūta Kapačinskaitė.

Veiklos daug, diskusijų – dar daugiau

Šiemet diskusijų festivalis vyks vieną dieną – šeštadienį, tad Vytauto parke laukia didelė įvairių ir aktualių temų koncentracija­ – net 55. Didžiausiose erdvėse bus galima pasiklausyti diskusijų apie dirbtinį intelektą, inovacijas, lyčių (ne)lygybę, švietimą, emocinę sveikatą, saugumą mieste, medijų raštingumą, o gurmanus sužavės diskusija apie ateities maistą.

Vis dažniau pasigirstant kalboms, kad užsienio šalyse atostogauti pigiau, Birštono savivaldybė inicijuoja kurortams aktualią temą – „Kodėl nuvertiname poilsį Lietuvoje?“ ir prie diskusijų stalo kviečia kelionių studijos „Makalius“ įkūrėją ir vadovą Rimvydą Širvinską, Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ vadovę Olgą Gončarovą, Lietuvos turizmo asociacijos vykdančiąją direktorę Mildą Rainienę bei renginių organizavimo agentūros „Pirmoji kava“ kūrybos vadovą Jogailą Morkūną.

Ekspertai diskutuos ir politiniais klausimais: aptars Europos Sąjungos ir Kinijos geopolitiką, Lietuvos „minkštąją galią“, sovietinę atmintį, jaunimo įsitraukimą į politiką, Europos ekonomiką po karo. Be to, šių metų festivalyje suteikiama unikali galimybė pasiklausyti specialaus interviu su premjere Ingrida Šimonyte. Užduodami klausimus premjerei, į interviu tiesiogiai įsitraukti galės ir patys klausytojai.

Vienas iš festivalio organizatorių Arnas Marcinkus teigia, kad „festivalis kasmet suburia skirtingus žmones diskusijoms. Čia sau erdvę ras kiekvienas – socialinių temų pasiilgęs, finansinių žinių ieškotojas ar bet kurios temos smalsuolis. Festivalis būdamas atviras ir nemokamas priima visus, nuo mažiausiųjų vaikų erdvėse iki augintinių, kuriuos pradžiugins festivalio partneriai. Galime tik pasidžiaugti, kad festivalis yra kupinas tiek turinio, tiek formų bei svečių įvairove.“

Nuo kritinio mąstymo treniruočių iki mokslinių eksperimentų

Nors festivalyje pagrindinis dėmesys skiriamas atviroms diskusijoms, skatinančioms įsiklausymą ir toleranciją kitam požiūriui, lankytojams paruošta ir daug kitų smagių veiklų. Festivalio mažosiose erdvėse bus galima ne tik pasiklausyti diskusijų, bet ir pažiūrėti filmą, atlikti kritinio mąstymo treniruotę ar sudalyvauti forumo teatre.

Abejingų nepaliks ir festivalio partnerių erdvė. Čia lankytojai susipažins su islamo kultūra, diskutuos augintinių klausimais, sudalyvaus žurnalistikos laboratorijoje ir susipažins su Seimo darbu. Dalyviai bus kviečiami išbandyti įvairius žaidimus, sudalyvauti praktiniuose užsiėmimuose, viktorinose bei šachmatų simultane.

Kol suaugusieji leis laiką klausydami diskusijų, mažųjų laukia pramogų, animatorių ir užsiėmimų pripildyta vaikų erdvė. Joje jauniausieji festivalio dalyviai bus kviečiami kurti robotus, atlikti mokslinius eksperimentus, skanauti spalvotus kokteilius ir išbandyti daug kitų linksmybių.

Po intensyvios diskusijų dienos Vytauto parką užpildys muzika – Monikos Linkytės vakaro koncertas. Kurorto svečių lauks ir tradicinės pramogos: vandens turai Nemuno kilpomis, atnaujinti pažintiniai takai, mineralinio vandens biuvetės ar skrydžiai oro balionu. Alkanų taip pat neliks – festivalyje veiks maisto erdvė, o mieste – kurorto restoranai ir kavinės.

Organizatorių informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *