Pokyčiams Alytaus rajone – 100 dienų

Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė. ARSA nuotr.

Naujai išrinkta Alytaus rajono savivaldybės taryba ir merė Rasa Vitkauskienė jau skaičiuoja šimtą darbo dienų. „Netrūksta nei iššūkių, nei atradimų. Problemų aruodai kartais atrodo neišsemiami, tačiau kur kas maloniau skaičiuoti jau nuveiktus darbus ir pokyčių link nueitus žingsnius“, – sako Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė.

Palikimas nedžiugina

Pirmieji naujosios Alytaus rajono valdžios darbai prasidėjo nuo lankymosi seniūnijose, bendruomenėse, lūkesčių, aktualiausių problemų išgryninimo. Siekiant išgirsti, su kokiomis problemomis susiduria rajono žmonės, buvo padvigubintas tiek merės, tiek vicemero gyventojų priėmimo laikas.

Vis dėlto, pradžia nebuvo labai džiuginanti, nes pirmiausia išryškėjo akivaizdžios Alytaus rajono problemos, tarp kurių – nekokybiškai nutiesti ir neasfaltuoti keliai, apleistos viešosios erdvės, atitarnavę mažosios architektūros elementai, pasenę, kai kur avarinės būklės nuotekų ir vandentvarkos tinklai, neefektyviai tvarkomos atliekos, apleistas formalaus ir neformalaus švietimo tinklas, neefektyvi vietinio viešojo transporto sistema.

Ypač nemaloni žinia buvo apie tai, kad savivaldybei gali tekti grąžinti Europos sąjungos (ES) lėšas dėl aplaidžiai įgyvendintų projektų.

„Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) pradėjusi ne vieną tyrimą dėl galimų viešųjų pirkimų pažeidimų, aplaidaus dokumentų tvarkymo, ne pagal sutartis atliktų darbų, dokumentuose nenurodytų ir nesuderintų darbų pakeitimų. Ir už visa tai gresia sankcijos, kas reiškia, kad ne tik privalėsime grąžinti dalį lėšų, bet dar ir teks mokėti baudas. Bendra suma gali siekti 200 tūkst. eurų“, – sakė merė.

Be to, visiškai ištuštintas buvo reprezentacinių dovanų rezervas, kuriame buvo krištolinių vazų, swarovskių, porcelianinių puodelių ir kitų prabangių dalykų. Alytaus rajono reprezentacijai planuojama pasitelkti bendradarbiavimą su rajono gamintojais, smulkiais verslininkais ir amatininkais, naudoti jų kuriamą produkciją.

Bendruomenės gavo smarkiai mažiau lėšų negu buvo planuota, mat iš bendrai žemės ūkiui ir bendruomenėms skirtų 210 tūkst. eurų net 180 tūkst. išmokėta ūkininkams, kai jie susidūrė su pieno sektoriaus krize.

Subūrus komandą, iššūkis – darbuotojų trūkumas

Galutinai suformavus politinio pasitikėjimo komandą – paskyrus vicemerą, merės patarėją, tarybos sekretorę ir administracijos direktorių – liko ne mažiau svarbus iššūkis – administracijos darbuotojų trūkumas.

Alytaus rajono savivaldybės administracijoje patvirtinti 189 etatai, iš kurių neužimti 24. Iki šiol iš darbo savivaldybės administracijoje dėl asmeninių priežasčių išėjo 8 darbuotojai, o naujų priimta 10.

„Ką jau kalbėti apie psichologinės atmosferos palikimą administracijos kolektyve. Darbuotojams norma buvo tapusi kasdienė psichologinė įtampa. Nebuvo rūpinamasi darbo sąlygų gerinimu, technologijų atnaujinimu – darbuotojų kompiuteriai yra 15 metų senumo. Nors jau seniai 21 amžius, daugybė popierinių dokumentų buvo pasirašinėjama fiziniu parašu, nebuvo naudojamasi elektronine dokumentų valdymo sistema.

Dabar kuriame kitokią vidinę organizacijos kultūrą, tradicijas, skatiname bendradarbiavimą. Savivaldybės administracijos darbuotojai, seniūnijos ir įstaigos unikaliu, šiltu pristatymu informuojami apie kiekvieną naują darbuotoją. Visas naujienas, aktualijas, darbuotojai sužino iš kasmėnesinio vidinio naujienlaiškio. Mums svarbu girdėti kiekvieną darbuotoją, išgirsti jų pasiūlymus, todėl savivaldybėje įrengėme pasiūlymų dėžutę, į kurią pageidavimus, pasiūlymus, idėjas gali siūlyti kiekvienas“, – svarbiausius vidinės struktūros pokyčius vardijo merė.

Aktuali informacija bus lengviau prieinama

Numatomas internetinės svetainės atnaujinimas, mat iki šiol visa savivaldybės informacinė sistema nepritaikyta neįgaliųjų poreikiams, dažnu atveju sudėtinga prieiti prie svarbios ir aktualios informacijos.

„Pratęsiant temą apie negalią turinčių asmenų poreikius, paaiškėjo, kad nebuvo sudaryta ir negalią turinčių asmenų taryba. Ta pati situacija ir su jaunimo reikalais. Buvo inicijuotas šių klausimų sprendimas ir visai neseniai – liepos pabaigoje – įvyko jaunimo reikalų tarybos rinkimai. Dar esame numatę ir kitų bendradarbiavimo galimybių“, – situaciją komentavo merė.

Situacijai taisyti – auditas ir biudžeto perskirstymas

Siekdama darbus pradėti nuo švaraus lapo, naujoji Alytaus rajono valdžia inicijavo nepriklausomą auditą, kuris padės pašalinti neaiškumus ir ištaisyti didžiausius trūkumus iki šiol priimtuose sprendimuose.

Pasak Alytaus rajono merės, išryškėjusios akivaizdžios Alytaus rajono problemos reikalavo nedelsiant reaguoti į situaciją, dėl to šiuo metu organizuojamas biudžeto perskirstymas. Jau planuojami ir pirmieji ES projektai.

„Šiuo metu rengiama specifikacija, tikslinamas viešųjų pirkimų planas, pradedamos viešųjų pirkimų procedūros. Perskirstant biudžetą, gilinamės į kiekvieną programos eilutę, aiškinamės, ar išlaidos yra realios ir pagrįstos. Lėšas perkeliame ten, kur jų labiausiai reikia.

Daug dėmesio skiriame Alytaus regiono plėtros planui, pagal kurį iš ES fondų bus finansuojami projektai socialinės apsaugos, švietimo, vandentvarkos, turizmo, visuomenės sveikatos srityse. Planuojame įrengti 20 socialinių būstų, inicijuoti visos dienos mokyklas, plėtoti ir pagerinti vandentvarkos ir nuotekų tinklus, įkurti socialines dirbtuves ir grupinio gyvenimo namus intelektinę negalią turintiems žmonėms“, – svarbiausius artimiausiu metu numatomus darbus vardijo merė.

Dėmesys – kelių infrastruktūrai

Dėmesys skiriamas ir rajono kelių infrastruktūrai, vertinama jos būklė. Paaiškėjo, kad keliai nutiesti nekokybiškai, daugybė jų dar neasfaltuoti, todėl bent minimaliai gerinant jų kokybę, iki šiol nugreideriuota 2640 km kelių su žvyro dangomis. Siekiant pagerinti eismo saugumą, pakelėse šienaujami krūmai, kelkraščiai, kelių šlaitai. Sutaisyta 1021 kv. m. išdaužų asfalto dangose.

Taip pat vykdomi kapitalinio remonto darbai vietinės reikšmės keliuose, remonto ir pėsčiųjų-dviračių takų įrengimo projektavimo darbai ruožuose Alytus–Pievagaliai–Punia, Punia–Žagariai–Strielčiai ir Žiūkai–Vaišupis.

Tvarkomi ne tik pėsčiųjų ir dviračių takai, bet ir šaligatviai. Remonto darbai jau pradėti Dauguose, Maironio ir Ežero gatvėse. Simne jau suremontuotas šaligatvis tarp bažnyčios ir kapinių.

Taip pat jau parengtas kelio Seimeniškiai–Obelija–Milastonys 820 m ruožo kapitalinio remonto projektas.

Daugams – statuso grąžinimas

Kadaise turistų, sportininkų ir poilsiautojų traukos centru buvusiems Daugams siekiama šį statusą sugrąžinti. Miesto infrastruktūra labai apleista, nedelsiant imtasi pirmųjų darbų – prie Didžiulio ežero suremontuoti 5 avarinės būklės maudyklų lieptai, pakeistos supuvusios persirengimo kabinos, lauko suolai, stalai, įrengtos stacionarios saugios (metalinės) laužavietės.

Miesto parke įrengtos naujos šiukšliadėžės, atnaujinti suoliukai, sutvarkytos vaikų žaidimų aikštelės įrenginiai treniruokliai, panaikinti pavojų pėstiesiems keliantys kelmai.

Švietimo iššūkius keičia proveržio galimybės

Daugybė iššūkių kelia rajono švietimo sritis. Naujai valdžiai pradėjus darbus, buvo aptiktas nemenkas švietimo lėšų trūkumas, pastebėta daugybė aplaidumo apraiškų. Pavyzdžiui, visiškai apleista Simno specialioji mokykla – ne tik pastatai, bet ir teikiamų paslaugų kokybė. Rajone per mažai buvo investuojama į mokytojų kvalifikaciją, mokinių užimtumą po pamokų.

Yra ir džiuginančių dalykų. Keturios Alytaus rajono gimnazijos tapo Tūkstantmečio mokyklų (TŪM) pažangos programos antrojo etapo dalyvėmis. Butrimonių, Miroslavo, Daugų Vlado Mirono ir Simno gimnazijoms skirta 1,5 milijono eurų, už kuriuos planuojama ne tik atnaujinti įstaigų infrastruktūrą, įkurti naujų erdvių, atnaujinti mokymo priemonių bazę, bet ir kelti mokytojų kvalifikaciją, o mokinius įtraukti į veiklas, projektus, integruotus užsiėmimus. Taip pat bus diegiami nauji įtraukiojo ugdymo metodai ir praktikos.

Pirmą kartą Alytaus rajono pedagogams buvo organizuotas švietimo forumas, kuriame buvo aptartas bendrųjų programų atnaujinimas. Planuojama, kad forumo idėja išliks tęstinė.

Vaikams suorganizuotos vasaros stovyklos, iš kurių dvi skirtos vaikams iš Ukrainos miesto Irpinės.

Jau nuo rudens kiekvienam Alytaus rajono pirmokui bus įteiktas „Pirmoko lagaminas“, kuriame – reikalingiausios mokymosi priemonės.

Mokyklų infrastruktūra reikalauja investicijų. Remonto darbai planuojami Simno, Daugų Vlado Mirono, Miroslavo ir Butrimonių gimnazijose.

Kultūros kryptis – Dzūkų metai

Nepamirštama ir kultūros sritis. 2023-ieji skirti Dzūkijos (Dainavos) metams paminėti, tad dzūkiški motyvai atsispindi kiekvienoje šventėje. Per šimtą kadencijos dienų jau įvyko apie pusšimtis renginių, iš kurių trys buvo visiškai nauji.

Minimaliomis laiko sąnaudomis, turimais kitais nedideliais resursais buvo suorganizuota Valstybės ir Tautiškos giesmės dienos šventė Dauguose #DaugaiMindaugai, sulaukusi daugybės teigiamų atgarsių.

Rajono renginiams buvo ieškota naujų, unikalių sprendimų, netrūko profesionaliojo meno pasirodymų, naujų edukacinių užsiėmimų, projektinių veiklų.

Gyventojų prašymai – sutvarkyti kapines

Vos naujai valdžiai pradėjus darbus, iš gyventojų sulaukta daugybės prašymų tvarkyti kapines. Simno kapinėse, ties savanorių partizanų kapavietėmis, atstatyta išsikraipiusi betoninių trinkelių danga. Dauguose parengtas kapinių tako remonto supaprastintas projektas ir užsakyti remonto darbai. Taip pat prie Daugų kapinių pastatytas biotualetas. Planuose numatyta čia įrengti ir automobilių stovėjimo aikštelę.

Taip pat sudaromas apleistų pastatų sąrašas. Šiemet į jį traukti 23 apleisti sklypai, o jų savininkai įspėti apie grėsmę padidinti nekilnojamojo turto mokesčio tarifą.

Taip pat buvo suderinti 239 topografiniai ir inžinerinių tinklų planai, išduota 100 statybą leidžiančių dokumentų, suteikiančių teisę statyti, rekonstruoti, remontuoti statinius.

Lyderiai – atliekų tvarkymo iššūkiuose

Efektyvių problemų sprendimų pasigesta atliekų tvarkymo srityje. Už šiukšlių tvarkymą rajonas moka daugiausiai Pietų Lietuvoje.

Alytaus rajono savivaldybėje vienam gyventojui tenkantis mišrių atliekų kiekis taip pat yra didžiausias Pietų Lietuvoje. O tai reiškia, kad rajono gyventojai vangiai ugdosi atliekų rūšiavimo įpročius. Be to, Alytaus rajonas labai daug sumoka už popierinius pranešimus – beveik 50 tūkst. Eur per metus. Tuo, deja, rajonas taip pat pirmauja Pietų Lietuvoje.

Kaip sakė merė, užsibrėžtas planas – švaresnis Alytaus rajonas, todėl planuojama mažinti mišriųjų atliekų konteinerių kiekį prie tranzitinių kelių ir keisti į individualius.

Dešimtmečių darbams prireiks laiko ir kantrybės

Paaiškėjo, kad Alytaus rajono savivaldybė turi turto už daugiau nei 30 mln. Eur, tačiau tai niekur neįregistruota, turto duomenų bazė nesutvarkyta. Turtą daugiausiai sudaro keliai, pastatai, apšvietimo sistemos, paplūdimiai, vandenvietės.

„Dešimtmečius darbų atlikimo laukę žmonės tikisi, kad pasikeitusi valdžia darbus atliks per mėnesį ar du. Tačiau, kad ir kaip to norėtume, laiko prireiks kur kas daugiau. Teks apsišarvuoti kantrybe. Mūsų tikslas – pateisinti kur kas daugiau negu užsibrėžta Alytaus rajono šūkyje „Čia gera gyventi“. Mūsų rajonas turi kalbėti apie čia dirbančius žmones ir parodyti, kiek daug daro kiekvienas iš jų, kad rajone išties būtų gera mokytis, gera dirbti, gera ūkininkauti, gera ilsėtis, gera pramogauti“, – sakė savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė.

Vienas komentaras apie “Pokyčiams Alytaus rajone – 100 dienų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *