Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka – Skaitymų inovatorė 2022

Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos direktorė Vida Grišmanauskienė

Tarptautinėje konferencijoje „Nauja bibliotekų patirtis aplinkos permainų kontekste“ įteikti metų apdovanojimai. Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka tapo laureate – ji pripažinta Skaitymų inovatore 2022! Apdovanojimas skirtas už įdomias iniciatyvas skaitymo skatinimo srityje, gimtosios kalbos, literatūros bei krašto kultūros puoselėjimą.

„Džiugu, kad esame pastebėti ir įvertinti šiame gausiame Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų būryje. Po nelengvo pandeminio laikotarpio sugrįžta knygų ir literatūrinio vyksmo išsiilgę lankytojai, o mes ieškome naujų formų, kaip padėti atrasti biblioteką naujiems skaitytojams ir lankytojams. Siekiame kūrybiškai išeiti už įstaigos ribų ir nešti skaitymo žinią į miegamuosius Alytaus miesto rajonus, kur kultūros reiškiniai yra gerokai retesni“, – sako bibliotekos direktorė Vida Grišmanauskienė.

Konkursui miesto biblioteka pateikė ne vieną iniciatyvą, leidusią prisistatyti ir už jos ribų: „Aklas pasimatymas su knyga“, itin pamėgta miestiečių ir iškeliavusi į mažiau kultūriškai aktyvius miegamuosius rajonus; ,,Knyga-transformeris į mokyklą!”, vaikus įtraukė į knygos kūrimo procesą, drąsesnius – ir į istorijos gimimą; mobili „Vasaros lauko skaitykla“ šiltuoju metų laiku įsikuria po atviru dangumi ir yra laukiama ne tik miesto vaikų, bet ir vasaroti pas senelius atvykstančių mažųjų bibliotekos mylėtojų.

Neliko nepastebėta iniciatyva „Didžioji knyga Žaliojoje vakarienėje“, kuomet miestiečiai mielai įsitraukė į interaktyvią akciją, leidusią jiems „tapti“ autobiografinės knygos autoriais bei viršelio veidais. Itin svarbi, socialinę atskirtį mažinanti iniciatyva – „Knygnešystė Alytuje mažina vienatvę“, kuria mielai naudojasi keli šimtai miesto žmonių, laukiančių į jų namus užsukančios bibliotekininkės Olesės Demenkovos.

Skleisdama skaitymo skatinimo idėją Jurgio Kunčino viešoji biblioteka pasiūlė visiškai naują veiklą – literatūrinį sveikatos žygį po miestą „5723 literatūriniai sveikatos žingsniai“, leidžiantį nauju žvilgsniu pažvelgti į kūrėjus ir jų literatūrinį palikimą, reikšmingą tiek miestui, tiek regionui, tiek šaliai.

Į papildytą naujomis veiklomis literatūrinį sveikatos žygį „7770+2 literatūriniai sveikatos žingsniai Alytuje“ biblioteka kartu su Alytaus turizmo informacijos centru kvies alytiškius ir miesto svečius, švenčiant Alytaus miesto gimtadienį, birželio 17-ąją. Sekite naujienas www.alytus.mvb.lt/lt, būkime bičiuliais socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram.

Iki pasimatymo!

Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *