Konteineriuose – geri, bet tyčia sukarpyti drabužiai. Kodėl?

Geros kokybės striukė, bet sukarpyta rankovė. Dar tinkami dėvėti šortai su iškirpta didžiule skyle. Puikus švarkelis, bet irgi specialiai perkirptas taip, kad belieka išmesti.

Kam prieš išmetant gerą daiktą jį nepataisomai sugadinti? – stebisi Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro tekstilės rūšiuotojos. Tvarkydamos drabužių ir avalynės konteineriais surinktus daiktus jos vis aptinka tokių specialiai sugadintų rūbų.

„Tai būna dar tikrai geros kokybės daiktai, kurie galėtų būti toliau naudojami, dėvimi, bet jie tyčia sukarpyti taip, kad belieka išmesti į deginamų atliekų krūvą“, – pasakojo rūšiuotojos. Anot jų, sugadinti drabužiai dažniausiai aptinkami Alytaus mieste drabužių ir avalynės konteineriais surinktose atliekose.

Galime tik spėlioti, kodėl žmonės taip elgiasi, ir siunčiame jiems prašymą: nedarykite taip!

Juk į drabužių ir avalynės konteineriai ir yra skirti daiktams, kurie tinkami tolesniam naudojimui, surinkti, nepaversti jų atliekomis. Dalis šių daiktų sutvarkoma ir paliekama ARATC pakartotinio naudojimo centre „TikoTiks“, į kurį kreipiasi ir karo pabėgėliai iš Ukrainos, ir įvairios paramos organizacijos, ir socialinės globos įstaigos. Pavieniai gyventojai čia taip pat ateina pasiieškoti jiems reikiamų daiktų bei atneša palikti savuosius.

Kita dalis konteineriais surinktų ir į mainų punktus „TikoTiks“ ir „Mainukas“ gyventojų atneštų drabužių išgabenama į trečiojo pasaulio šalis, o tolesniam naudojimui netinkama tekstilė deginama.

Alytaus mieste yra 44 konteineriai drabužiams ir avalynei surinkti. Per praėjusius metus jais buvo surinkta beveik 284 tonos tekstilės atliekų. Tačiau tolesniam naudojimui buvo tinkama tik nedidelė jų dalis – apie 10 proc.

Taip yra dėl to, kad kai kurie žmonės į drabužių ir avalynės konteinerius primeta naudoti nebetinkamų, suplyšusių daiktų, įvairiausių netinkamų atliekų: gyvūnų kraiko, sauskelnių, velykinių margučių lukštų, pelenų ir kt., taip užteršdami visą konteinerį.

Kad atskirais konteineriais surenkami drabužiai ir avalynė nevirstų atliekomis, į drabužių ir avalynės konteinerius:

  • Meskite tik dar tinkamus dėvėti daiktus
  • Visus išmetamus daiktus sudėkite į maišelius ir juos sandariai užriškite – daiktai neišsimėtys, nesusipainios, neišsipurvins
  • Išmetamų batų poras suriškite arba sudėkite į maišelius, kad neišsimėtytų
  • Nemeskite į drabužių ir avalynės konteinerius jokių kitų atliekų!
  • Negadinkite į konteinerius metamų daiktų – leskite jais naudotis kitiems, tausokite aplinką ir išteklius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *