Alytaus švietimo įstaigose – psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencijos stiprinimas

Antradienį vyko Alytaus miesto savivaldybės Narkotikų, alkoholio ir tabako vartojimo kontrolės komisijos posėdis, kuriame buvo sprendžiami klausimai kokių papildomų priemonių imtis, kad būtų sumažinta psichoaktyvių medžiagų vartojimas moksleivių tarpe.

„Pastarieji įvykiai priverčia mus imtis papildomų priemonių, kad būtų dar labiau sustiprinta psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencija. Sumažinti šių medžiagų vartojimą mūsų ugdymo įstaigose man svarbu ne tik kaip valstybės tarnautojai, bet ir kaip mamai. Tėvai dažnai galvoja, kad jų vaikas geras ir vartoti psichoaktyvių medžiagų jis negalėtų, tačiau realybė kartais parodo ką kitą. Prieš kelis metus atrodė, kad narkotikų ir tabako vartojimo paplitimas populiarus tik gimnazijose, tačiau šiandieninė situacija pakito. Vaikai nori pritapti, neišsiskirti iš klasės ar bendramokslių, todėl dažnai susigundo pasiūlymu. Mes turime spręsti ne tik kaip paskatinti nevartoti, bet ir atsispirti pabandymui“,- posėdyje kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja, Narkotikų, alkoholio ir tabako vartojimo kontrolės komisijos pirmininkė Jurgita Šukevičienė.

Švietimo ir sporto skyriaus teigimu šiuo metu Alytaus švietimo įstaigose vykdoma 12 prevencinių programų, bei specialių papildomų programų, kurios integruotos į moksleivių ugdymo procesą.

Alytaus švietimo įstaigų vadovai teigia, kad mokyklose budintys vadovai nuolat prižiūri koridorius ir tualetus. Aptikus tam tikrus daiktus prašoma moksleivių juos atiduoti ir tuomet informuojami tėvai. Susirinkimų su tėvais metu jiems pristatoma įvairių narkotinių ir tabako medžiagų sudėtis, sukeliami sveikatos padariniai ir prašoma apie tai pasikalbėti su savo vaikais. Taip pat moksleiviai daro pristatymus apie tam tikras narkotines medžiagas, prireikus jie siunčiami į specialius mokymus.

Pasak komisijos, tam tikrų griežtesnių sprendimų imtis draudžia įstatymai, todėl reikia ieškoti alternatyvių prevencijos priemonių.

Policijos pareigūnai turi sudarę situacijos prevencijos planą į kurį įtrauktas Alytaus profesinio rengimo centras, tačiau stebimos ir mokyklos, vyksta apsilankymai jose, naudojamas specialiai apmokytas šuo, policijos atstovai dalyvauja susitikimuose su tėvais. Tam tikras erdves stebi neuniformuoti pareigūnai. Planuojami ir papildomi, reguliarūs atvykimai į mokyklas, apie tai neinformavus švietimo įstaigų.

Komisija posėdyje nusprendė stiprinti prevenciją pasitelkus papildomas viešinimo kampanijas, vykdyti papildomus mokymus, tėvus ir bendruomenę informuoti jeigu ugdymo įstaigoje bus fiksuojami tam tikri atvejai, informuojant ne tik kas įvyko, bet ir kas buvo daroma prieš tai, bei kas numatyta ateityje. Policija ketina papildomai viešinti kiek pagauna ir nubaudžia asmenų užsiimančių psichotropinių medžiagų platinimu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *