Alytaus rajone bus ne mažiau kaip 10 elektromobilių įkrovimo aikštelių

Nuo 2035 m. galėsime  registruoti tik elektra varomas naujas transporto priemones, todėl jau dabar reikia tam ruoštis, kurti infrastruktūrą. Alytaus rajono savivaldybė artimiausiu metu siekia įrengti ne mažiau kaip 10 elektromobilių įkrovimo aikštelių. Jos atsiras ne tik prie magistralinių kelių, bet ir Daugų, Simno miestuose, didesnėse gyvenvietėse.

Alytaus rajono savivaldybės mero Algirdo Vrubliausko iniciatyva surengtas nuotolinis pasitarimas su didžiausios Baltijos šalyse elektros energijos gamybos ir prekybos įmonių grupės Eesti Energia antrinės bendrovės– UAB „Enefit“ Viešojo įkrovimo stotelių tinklo vystymo vadovu Tomu Žilioniu.

„Suprantame, kad kol kas elektromobilių mūsų keliuose nedaug, tad ir pelno iš įkrovimo stotelių bendrovė greitai negaus. Vis dėlto, savivaldybė turi žvelgti ne mažiau, kaip į 15-os metų perspektyvą ir užtikrinti gyventojams reikalingą paslaugą“,– sakė meras A. Vrubliauskas.

Pasak „Enefit“ atstovo T. Žilionio, bendrovė, kartu su Alytaus rajono savivaldybe aptarusi ir atrinkusi viešojo įkrovimo stotelių vietas, tokias stoteles savo lėšomis įrengtų maždaug per 6-9 mėnesius, taip pat įsipareigoja padengti visus elektros, sunaudotos kraunant automobilius šiose įkrovimo stotelėse, kaštus, rūpinsis įrangos priežiūra, aptarnavimu bei remontu. Vienos stotelės įrengimas bendrovei kainuoja maždaug 20 tūkst. eurų. Visa „Enefit“ tiekiama elektra gaminama iš atsinaujinančių energijos šaltinių, tad ir jos operuojamose įkrovos stotelėse elektromobiliai bus įkraunami žaliąja energija.

Savivaldybė pasiūlė net 13 vietų, kuriose galėtų būti įrengtos viešojo įkrovimo stotelės – prie pagrindinių kelių, prekybos centrų, viešbučių, kavinių, kad vairuotojai turėtų kur praleisti laiką, kol bus kraunama elektromobilio baterija. Tai Simno, Daugų miestai, Kurnėnų, Mankūnų, Alytaus kaimai (prie pakelės kavinių), Nemunaitis, Punia, Butrimonys, Pivašiūnai, Miroslavas, Krokialaukis (prie seniūnijų), Radžiūnai (prie pramogų parko „Tarzanija“), Alovės seniūnijoje (šalia kavinės „Alovės karčiama“).

„Enefit“ viešos įkrovimo stotelės– modulinės, jos bus aprūpintos vidutinės ir didelės galios kintamos elektros srovės patikrinta ir pažangia įranga. Pridedant modulių, galią bus galima padidinti,  kai tik atsiras toks klientų diktuojamas poreikis.

LR Susisiekimo ministerija praėjusiais metais paskelbė, kad per trejus metus Lietuvoje bus įrengta 1200 viešųjų ir pusiau viešųjų įkrovimo stotelių. Šiuo metu tokių stotelių yra 600, tačiau skaičiuojama, kad iki 2030 m. Lietuvoje bus registruota 240 000 elektromobilių, nes automobilių gamintojai jau nepardavinės mašinų su vidaus degimo varikliais. Elektromobilių gamybą ir pardavimą skatina Europos Sąjunga, numačiusi realias investicijas į transporto infrastruktūros gerinimą, didinant jos integralumą ir mažinant poveikį aplinkai. Siekiama, kad per visą Europos Sąjungą nuo Suomijos iki Portugalijos pakraščio būtų galima patogiai nukeliauti elektromobiliu.

Beje, ar žinojote, kad pirmieji elektromobiliai pasirodė apie 1880 m. Elektra varomi automobiliai buvo populiarūs XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje. O dabartinį elektra varomą automobilį „Enefit“ didelės galios stotelėje galima visiškai įkrauti per 1 val. 10 min. Jeigu turite tik pusvalandį laisvo laiko, tai bateriją įkrausite tiek, kad galėtumėte nuvažiuoti 300 km. Vidutinės galios įkrovimo stotelėse per pusvalandį įkrausite energijos 50-čiai kilometrų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *