Šiukšlyną panaikinęs verslininkas: „Į pokyčius žmonės reagavo įvairiai, bet dabar visi patenkinti“

Prie Alytuje, Pramonės gatvėje, esančio administracinio pastato, kuriame įsikūrusios daugiau kaip pusšimtis įvairia veikla užsiimančių įmonių, nematyti nei atliekų konteinerių, nei šiukšlių. Viduje, koridoriuose, sustatytos rūšiavimo dėžės, o pastato, priklausančio bendrovei „Industry 7“, administratorius Rimantas Dabulis visiems nuomininkams siunčia ne tik priminimus, kad atliekas reikia rūšiuoti, bet ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro parengtą rūšiavimo atmintinę.

„Pasitikrinti žinias niekada ne vėlu. Administracinių patalpų koridoriuose pastatėme dėžes atliekoms. Prašau informuokite savo darbuotojus, kad netyčia nesumaišytų konteinerių.

Labai jau priekabūs atliekų rinkėjai – radę kokią nors atlieką ne tam skirtame konteineryje, neišveža viso konteinerio. Prisegu Alytaus RATC atmintinės „KAIP RŪŠIUOTI?“ kopiją. Supažindinkite su ja kaip galima daugiau darbuotojų“, – laiške primena R. Dabulis.

Pokyčių atliekų tvarkymo srityje jis ryžtingai ėmėsi daugiau kaip prieš metus. Kaip pats sako, neapsikentęs „bardako“ įmonės kieme.

„Mūsų teritorijoje stovėjo gal vienuolika didelių kubinių konteinerių. Visi buvo neuždengti, neužrakinti ir į juos mesdavo kas ką norėdavo. Grįžę tolimųjų reisų vairuotojai čia išmesdavo visos kelionės metu surinktas šiukšles, nes kokioje Anglijoje ar Vokietijoje neišmesi, kur panorėjęs ir kaip panorėjęs. Kita kategorija žmonių čia ateidavo ieškoti butelių ar maisto likučių. Tad po savaitgalio būdavo baisu – šiukšlynas“, – pasakojo R. Dabulis.

Nesitaikstyti su tokia situacija vertė ir visus „užknisusi“ netvarka, ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro kontrolierių reikalavimai rūšiuoti atliekas.

Buvo akivaizdu: palikus konteinerius atvirame kieme, visiems matomoje vietoje, tvarkos nebus – atskiro prižiūrėtojo prie konteinerių nepastatysi.

Tam jiems buvo surasta vieta uždaroje, rakinamoje patalpoje. Ten pastatyti iš ARATC gauti konteineriai pakuočių: stiklo, popieriaus ir plastiko atliekoms bei atskiras konteineris transportavimo pakuotei. Jos susidaro nedaug – užtenka išvežti vieną kartą per mėnesį.

„Anksčiau veždavo dažniau, bet kai ARATC pastatė konteinerius komunalinio srauto pakuotėms ir dabar jas renkame atskirai, tai transportavimo pakuočių konteineris prisipildo daug lėčiau“, – kalbėjo patalpų administratorius.

Jis pripažino: į pokyčius žmonės reagavo įvairiai, su kai kuriais teko ir aštriai pasikalbėti. Bet dabar visi patenkinti – šiukšlyno po langais nebeliko.

O patalpų administratorius žengė dar vieną žingsnį: kreipėsi į ARATC, gavo rūšiavimo dėžių ir pastatė jas koridoriuose. „Kai kurių įmonių, pavyzdžiui ESO, kuri nuomojasi nemažą dalį patalpų, darbuotojai ir anksčiau rūšiavo, tačiau žmonėms būdavo apmaudu, kai jų išrūšiuotos atliekos pilant į konteinerius sumaišomos su kitų nerūšiuotomis“, – sakė R. Dabulis.

Nieko stebėtino, kad atliekas jis rūšiuoja ne tik darbe, bet ir namuose – čia atskirai renka ir maisto atliekas. Sliekus auginantis verslininkas didžiąją dalį virtuvės atliekų sukompostuoja. „Jums (ARATC) atiduotu tik silkės ir žuvies liekanas, kitkas eina sliekams – net aliejų iš konservų ar silkės dėžutės jiems išpilu, o dėžutę metu į plastiką“, – linksmai pasakojo verslininkas, neabejojantis, kad rūšiavimo kultūra anksčiau ar vėliau ateis į kiekvienus namus ir kiekvieną įmonę.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras primena, kad:

vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, pakuočių atliekos, kurios savo pobūdžiu ir sudėtimi panašios į namų ūkių pakuočių atliekas, yra surenkamos vienodomis sąlygomis tiek iš fizinių, tiek iš juridinių asmenų.

Tad tokios atliekos kaip  vienkartinės maisto dėžutės, vienkartiniai indai stalo įrankiai, maišeliai, maisto plėvelė, tetrapakai, plastikiniai pakeliai nuo saldainių, ledų, traškučių ir kitų maisto produktų, plastikiniai indeliai nuo majonezo, padažų, indeliai nuo indų ploviklių, skardinės nuo maisto ir gėrimų, metaliniai dangteliai, plastikiniai kamšteliai, folija, stiklainiai, stikliniai buteliai, popieriniai maišeliai, pakavimo popierius ir kartoninės dėžės,dovanų maišeliai, laikraščiai, žurnalai, vokai, skrajutės ir kitos pakuotės, išskyrus transporto pakuotę, iš įmonių konteinerių turi būti vežamos be papildomų mokesčių ir sutarčių.

Transporto pakuočių atliekas juridiniai asmenys turi tvarkyti atskirai nuo komunalinio srauto pakuočių atliekų. Transporto pakuočių atliekos teisės aktuose  apibūdinamos kaip tretinė pakuotė, kuri palengvina prekinėje ar grupinėje pakuotėje supakuotų gaminių gabenimą, tvarkymą ir gabenimo bei tvarkymo metu apsaugo juos nuo pažeidimo, pvz. plėvelė, kuria apsukama grupė gabenamų produktų.

Juridiniams asmenims, kaip ir fiziniams, turi būti pastatyti individualaus arba bendro naudojimo rūšiavimo konteinerių komplektai, skirti stiklo, popieriaus, plastiko ir metalo atliekoms bei antrinėms žaliavoms. Dėl šių konteinerių pastatymo Alytaus regiono įmonės turi kreiptis į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą, pateikdami prašymą elektroniniu paštu info@alytausratc.lt.

Plastiko ir popieriaus pakuotės iš įmonių surenkamos ir vežamos vieną kartą per savaitę, stiklo pakuotės – vieną kartą per mėnesį. Dideles popierines dėžes prašome vežti į rūšiavimo centrus (didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles), kur šios atliekos priimamos nemokamai.

Pakuočių atliekų surinkimo paslauga iš juridinių asmenų yra įtraukta ir į paskelbtų konkursų dėl pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo paslaugos sąlygas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *