Alytaus antikorupcijos komisijai – prevencinė misija: atvejų nedaug, bet įrodyti sunku

Giedrė Lazarevičė. Alytaus miesto savivaldybės nuotrakos.

Gruodžio 9-ąją minima Tarptautinė antikorupcijos diena. Alytaus miesto savivaldybėje taip pat veikia korupcijos prevencinę misiją atliekanti Antikorupcijos komisija. Per šiuos metus ji nagrinėjo vieną kreipimąsi. Pasak specialistės, atsakingos už korupcijai atsparios aplinkos kūrimą Giedrės Lazarevičės, deja, bet korupcinius atvejus įrodyti labai sunku, tačiau pasidžiaugė, kad tokių apraiškų ar bent jau skundų dėl galimos korupcijos atvejų mažėja.

Alytaus miesto savivaldybės antikorupcijos komisiją sudaro 14 narių. Jos tikslas – pagal kompetenciją koordinuoti Alytaus miesto savivaldybės politikos įgyvendinimą korupcijos prevencijos srityje išskiriant prioritetines prevencijos ir kontrolės kryptis, nuosekliai įgyvendinant priemones, didinančias korupcijos prevencijos veiksmingumą, nagrinėti korupcijos ir su ja susijusius reiškinius bei atvejus, priimti sprendimus  nagrinėjamais klausimais ir kontroliuoti jų vykdymą.

Šioje savivaldos kadencijoje už Antikorupcijos komisijos vairo pirmoji stojo Alytaus miesto tarybos narė Laura Radzevičiūtė, komisijai vadovavusi iki pat 2021 metų kovo.

Pagal Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mą, Kon­tro­lės ko­mi­te­to, Eti­kos ir An­ti­ko­rup­ci­jos ko­mi­si­jų pir­mi­nin­kų pos­tai turėtų pri­klau­syti ta­ry­bos opo­zi­ci­jai, todėl visuomeniniam rinkimų komitetui „Alytaus piliečiai“ oficialiai paskelbus apie darbų pradžią opozicijos gretose, Antikorupcijos komisijai vadovauti pradėjo Vytautas Jastremskas, „Alytaus piliečių“ frakcijos Alytaus miesto taryboje vadovas.

Šių metų balandžio pabaigoje savivaldybės tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas, kuriuo tarybos narys Vytautas Jastremskas buvo išbrauktas (jo paties prašymu) iš Antikorupcijos komisijos narių ir šios komisijos pirmininko pareigų.

Taip pat buvo gautas Mišrios tarybos narių grupės siūlymas įtraukti tarybos narį Valerijų Vencių į Antikorupcijos komisijos sudėtį ir paskirti jį šios komisijos pirmininku. Šis politikas Antikorupcijos komisijai vadovauja iki šiol.

Nuo 2019 iki 2021 m. pirmininkaujant L. Radzevičiūtei buvo svarstyta 13 kreipimųsi, vyko 7 komisijos posėdžiai.

2021 m. Antikorupcijos posėdžų nevyko.

2022 m. buvo svarstomas vienas klausimas per 4 komisijos posėdžius. Tuo metu posėdžiams pirmininkavo Komisijos pirmininko pavaduotoja Skaistė Ulčickaitė.

Šių metų balandį į Antikorupcijos komisiją kreipėsi tarybos narys Gediminas Daukšys, kėlęs klausimą dėl galimai neteisėtai Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorės Onos Balevičiūtės skirtų lėšų sportiniam ugdymui Alytaus sporto ir rekreacijos centre (ASRC).

Pasak politiko, kai kuriems ASRC treneriams sumokamas darbo užmokestis už išdirbtas akademines valandas, nors esą realiai veiklos ne visuomet vykdomos. Esą ir užsiėmimus lankančių vaikų sąrašuose galima surasti neatitikimų.

Kol kas galutinio šios komisijos verdikto dėl šios situacijos nėra.

Pasak G. Lazarevičės, įrodyti korupcines apraiškas yra labai sudėtinga, tačiau šios komisijos misija – prevencija. Per visą ketverių metų kadenciją nebuvo nė vieno atvejo, kurį būtų pavykę įrodyti kaip turintį korupcinių apraiškų.

„Korupciniams atvejams tirti veikia kitos institucijos tokios kaip STT, FNTT, o savivaldybės Antikorupcijos komisija pagal kompetenciją koordinuoja administracijos politikos įgyvendinimą, atlieka korupcijos kontrolės, prevencijos vaidmenį“, – paaiškino G. Lazarevičė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *