Tvari mada iš „TikoTiks“: pristato ir mokytojai, ir gimnazistai

Kuo pasipuošti per šventes? O ką apsivilkti rytoj į darbą ar mokyklą? Pažįstami klausimai, tiesa? Ir tas jausmas, kai norisi kažko naujo, bet nebrangaus, irgi daugeliui žinomas.

O apie galimybes atsinaujinti savo garderobą visai nemokamai girdėjote? Tikriausiai!

Nes rasti žmogų, negirdėjusį apie Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro pakartotinio naudojimo padalinį „TikoTiks“ išties sudėtinga. O vykstant Europos atliekų mažinimo savaitei, kuri kasmet minima paskutinę lapkričio savaitę, „TikoTiks“ pasiūlė dar daugiau naujovių ir pristatė tvarios mados galimybes be naujų pirkinių.

Fotosesija, pristatanti pakartotinio naudojimo galimybes

Tokias galimybes išbandė ir pademonstravo Alytaus Putinų gimnazijos direktorė Daiva Sabaliauskienė, biologijos mokytoja Vaida Sakalauskienė ir gimnazistai Domantas Švipas, Ervinas Norus, Saima Įzokaitytė, Samanta Kručkaitė, Ema Vikulovaitė, Edita Kazlauskaitė, Adolis Malijonis, Martynas Židanavičius. Jie visi dalyvavo fotosesijoje, kurioje buvo pristatyta „TikoTiks“ centre surinktų drabužių kolekcija.

Modelius šukavo Alytaus profesinio rengimo centro Statybos technologijų ir verslo skyriaus kirpėjo modulinės profesinio mokymo programos mokytoja Jolanta Dumbliauskienė ir jos mokinės

Olka Kovalova, Kornelija Žaliauskaitė, AiridaAntropikienė, Vaida Stankevičiūtė, Gerda Marcinonienė, Deimantė Smaidžiūnaitė, Aurelija Musteikaitė.

Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filiale vykusią fotosesiją fotografavo fotografijos profesijos mokytojas Stasys Šmigelskas ir jo mokiniai Lukas Marčiulaitis, Jurgis Švedauskas, Rasa Pockevičienė, Laura Dzedzevičienė, Evita Andžgauskaitė, Deividas Baranauskas.

Fotosesija pristatoma lapkričio 25 dieną Atliekų mažinimo savaitei skirtame renginyje Alytaus kultūros ir komunikacijos centre. Vėliau nuotraukos bus eksponuojamos pakartotinio naudojimo centre „TikoTiks“.

Tai – jau antroji centro darbuotojų inicijuota fotosesija, kurioje modeliai demonstruoja čia surinktus drabužius, avalynę, pritaiko aksesuarus. Visi fotosesijos dalyviai ir partneriai joje dalyvauja savanoriškais pagrindais, be atlygio.

„Norime kuo plačiau pristatyti didžiules pakartotinio daiktų, ypač drabužių, naudojimo galimybes, keisti jaunų žmonių požiūrį į madą ir padrąsinti juos rinktis dėvėtus daiktus, eksperimentuoti jų deriniais ir skatinti kitokius vartojimo įpročius, pirmenybę teikiant tvarumui bei kokybei, o ne greitosios mados produktams“, – sakė ARATC aplinkosauginio ugdymo specialistė Vaida Undzėnienė.

Darbą pradeda siuvykla-taisykla

Nuo šiol pritaikyti dėvėjimui „TikoTiks“ centre rastus drabužius, užuolaidas, patalynę ar kitą tekstilę bus dar paprasčiau – centre įrengta ir nuo gruodžio 1 dienos pradės veikti siuvykla-taisykla. Patyrusi siuvėja Laimutė galės iš karto pataisyti lankytojų pasirinktus daiktus: prisiūti detales, patrumpinti drabužius ar juos pasiaurinti.

„Siuvykloje-taisykloje bus teikiamos nesudėtingos, daug laiko nereikalaujančios paslaugos už nedidelį 3-5 eurų mokestį. O laukdami, kol daiktai bus taisomi, lankytojai galės pasidairyti po „TikoTiks“ krautuvėlę ir pasirinkti kitų jiems reikalingų daiktų“, – pasakojo ARATC Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė Agnė Jučienė.

Iš dėvėtos tekstilės – ir pirkinių maišeliai, ir gultukai gyvūnams

Be naujų veiklų „TikoTiks“ tęsia ir anksčiau pradėtas: iš surinktos tekstilės siuva daugkartinio naudojimo maišelius pirkiniams bei sveriamiems produktams, aksesuarus plaukams, džinsines prijuostes, gultukus gyvūnams. Visų šių gaminių galima įsigyti „TikoTiks“ centre, o daugiau kaip 70 čia pasiūtų gultukų jau perduota Alytuje įsikūrusiai gyvūnų globos įstaigai „Keturkojo viltis“.

Čia prižiūrimi gyvūnai jiems pasiūtų gultukų iš „TikoTiks“ sulaukia jau antrus metus iš eilės. Gražios iniciatyvos autorė – Alytaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Vida Mačernienė.

Atliekos nebemadingos! –toks šių metų Europos atliekų mažinimo savaitės šūkis. Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras kviečia neatsilikti nuo mados ir mažinti atliekų kiekį savo gyvenime.

Atsakingas vartojimas, pakartotinis daiktų naudojimas, keitimasis jais ir susidariusių atliekų rūšiavimas – tiesiausias kelias į tvarią madą. Mums juk pakeliui, ar ne?!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *