Kultūros paveldas: atnaujinti lankytini objektai

 

Alytaus miesto savivaldybės nuotraukos.

Šiais metais Alytaus miesto savivaldybė ypač rūpinosi kultūros paveldo objektų priežiūra ir bažnyčių ar jų prieigų remonto darbais, jiems skirta daugiau kaip 44 tūkst. Eur.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjos Vilmos Liaukuvienės, kultūros paveldo objektai kiekvienais metais prižiūrimi planingai, bet pasitaiko ir neplanuotų remonto ar restauravimo darbų.  Dėl netikėtų oro sąlygų, po didelio lietaus buvo nuplauti du tilteliai per Alytupį, pažeisti Baltosios rožės tilto šlaitai ir kitos vietos, o Sausio 13-osios kryžių nuspręsta restauruoti įvertinus jo istorinę svarbą ir būklę, nes buvo beprasidedantys negrįžtami medinio kryžiaus nykimo procesai.

Sausio 13-osios kryžiaus restauravimo darbus atliko pats autorius, medžio skulptorius Petras Pranckevičius. Medinis kryžius buvo nukeltas ir išvežtas į dirbtuves. Čia buvo užtaisytos pažeistos ir įtrūkusios vietos, o kryžiaus paviršius nuvalytas mechaniniu būdu, atkurti puošybos elementai, restauruotas tekstas, atnaujintas apatinis stogelis. Kryžius kelis kartus buvo gruntuojamas ir dažomas aplinkos poveikiui atspariais dažais. Atlikus restauravimo darbus, jis buvo atvežtas į vietą ir pastatytas ant naujo paruošto akmeninio pamato.

Žydų žudynių memoriale Vidzgirio miške atlikti paminklinių stelų remonto darbai – pertinkuotos jų aptrupėjusios vietos, nuplautas ir perdažytas paviršius, nuplauti esami ir padaryti nauji užrašai akmens plokštėje. Be to, pagaminta 10 granito plokščių, jos priklijuotos paminklinių stelų komplekse.

Pokyčiai ir prie Baltosios rožės tilto. Nuo šiol užlipti ant minėto tilto nuo piliakalnio pusės bus kur kas saugiau nei anksčiau – čia visai neseniai suremontuoti laiptai – pakeista dalis ąžuolinių pakopų ir dalis grunto tarp jų. Grunto sulaikymui nuo lietaus buvo sumontuoti lauko rieduliai.

Taip pat buvo suremontuoti du tilteliai per Alytupį, siekiant sutvirtinti tiltelių konstrukcijas, čia sumontuoti lauko rieduliai, iš naujo užpiltas vandens nuplautas gruntas.

Alytaus miesto savivaldybės tradicinių religinių bendruomenių rėmimo lėšomis jau kelinti metai įgyvendinami religinių bendruomenių projektai. Dėl jų, anot Kultūros skyriaus vyriausiojo specialisto Nerijaus Abromaičio, šiemet penkiose Alytaus miesto parapijose atlikti tikinčiųjų bendruomenės poreikiams ir patogumui gerinti skirti remonto darbai. Šv. Liudviko parapijos maldos namuose sutvarkyta lietaus vandens nuvedimo sistema. Alytaus šv. Brunono Kverfurtiečio parapijos bažnyčioje atlikti parapijos namų remonto darbai – sutvarkyti laiptai, apšiltintas fasadas ir du pastato korpusus jungiantis koridorius.

Alytaus švč. Marijos Krikščionių Pagalbos parapijos bažnyčioje pakeisti seni langai ir durys. Šalia  Šv. Kazimiero parapijos bažnyčios dar remontuojama tvora, o prie Šv. Angelų Sargų bažnyčios remontuojami laiptai ir šaligatvis, vedantis prie  pagrindinio įėjimo į šventorių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *