Alytaus kino teatras laukia savo renesanso: ar užteks politinės valios planuojamoms naujovėms?

Miško motės, Simo Lin nuotraukų koliažas.

Alytaus kino teatras „Dainava“ jau daugiau kaip du dešimtmečius nėra matęs didesnių savivaldos investicijų. Pandemija, o dabar dar ir energetinė krizė kino teatro finansinę situaciją blogina iš esmės, o slogios gyventojų nuotaikos dėl infliacijos padarinių bei karinės atmosferos pasaulyje iki šiol neleidžia susigrąžinti ikipandeminio lygio lankytojų srauto. Išeičių iš šios padėties tikrai yra, tačiau ar užteks politinės valios įgyvendinti Alytaus kino teatre planuojamoms naujovėms?

Pasaulio įvykiai slopina žiūrovų nuotaikas

„Vieni iššūkiai kino teatre keičia kitus. Dabar išties nelengvas metas kaip ir daugelyje sektorių. Nespėjome atsigauti po vienų iššūkių, tuoj užklumpa kiti. Pandemijos metu turėjome didelių svyravimų – nuo visiško draudimo dirbti 6 mėnesius iki darbo su dideliais ribojimais, draudimais prekiauti maisto produktais, reikalavimais išlaikyti atstumus tarp žiūrovų, dėvėti kaukes, tikrinti galimybių pasus.

Dabar iššūkių kelia energetinė krizė, infliacija. Kino teatro išlaidos išaugo kelis kartus, o susigrąžinti ikipandeminio žiūrovų srauto nepavyksta ir tam įtakos turbūt turi gyventojų nuotaikos tiek dėl infliacijos padarinių, tiek dėl karinės atmosferos pasaulyje“, – kalbėjo Alytaus kino teatro „Dainava“ direktorė Simona Butrimienė.

Simona Butrimienė.

Jos įsitikinimu, šie metai nepasieks ikipandeminio žiūrovų srauto. 2019 metais kino teatrą „Dainava“ aplankė 61 tūkst. žiūrovų, o per šių metų 9 mėnesius jų aplankė 40 tūkst. Pasak direktorės, tikėtis, kad iki metų galo pavyks sulaukti dar apie 20 tūkst. žiūrovų, būtų naivu. Jau dabar prognozuojama, kad lyginant su 2019 metais šis srautas bus mažesnis maždaug 15 procentų.

Pandemija nuostolių pažėrė dešimtimis tūkstančių eurų

Dėl šių iššūkių kino teatras „Dainava“ per pandeminius metus patyrė dešimtimis tūkstančių eurų nuostolių, nes nepaisant laikotarpio, per kurį buvo draudžiama dirbti, teatras vis tiek turėjo išlaidų. Nuostolių suma 2021 metais siekia 53 tūkst. eurų. Kokia situacija bus šiemet, paaiškės tik metų gale, tačiau jau aišku, kad vieni mėnesiai buvo nuostolingi, kiti – pelningi. Įdomiausia tai, kad šiemet rekordus sumušė liepos mėnuo, kai visi įprastai atostogauja.

„Mūsų pajamos yra tik iš kino teatro lankytojų, savivaldybė iš biudžeto pinigų mums neskiria nei darbo kaštų padengimui, nei energijos ištekliams, kurie dabar muša kainų rekordus. Alytaus kino teatras „Dainava“ tikrai nėra jokia išimtis visoje Lietuvoje, su tokiais pačiais sunkumais susiduria net ir didieji kino teatrų tinklai, kurie vis dar nekalba apie pelnus, o tik kaip amortizuoti po pandemijos patirtus nuostolius“, – sakė S. Butrimienė.

Energetinė krizė sudavė dar vieną smūgį kino teatrui, mat sąskaitos už elektrą išaugo kelis kartus.

„Elektra mums yra vienas svarbiausių išteklių, nes kino rodymo įranga naudoja nemažą elektros energijos kiekį. Su baime laukiam ir sąskaitų už šildymą. Laukia tikrai sudėtingas laikas, nes brangstantys ištekliai, infliacija stipriai veikia ir vartotojų įpročius, pramogos nėra pirmo būtinumo prekės. Tikėtina, kad jeigu gyventojams bus sudėtinga apsimokėti pirkinių krepšelius, mokesčius, tai natūralu, kad kino teatras ir kitų pramogų tiekėjai jų nesulauks. Labai svarbu, kad Seimas mūsų sektoriui paliktų PVM lengvatą, leidžiančią bet iš dalies amortizuoti infliaciją ir išteklių šuolį“, – kalbėjo direktorė.

Ji neatmeta tikimybės, kad dėl susiklosčiusios situacijos bilietus į kino teatrą vis dėl to teks branginti.

„Pas mus Alytuje bilietai nėra tokie brangūs, kainas peržiūrėjome praėjusių metų pradžioje, o šiuo metu skaičiuojame, lyginame rinkos kainas, kad pabrangimas žiūrovams nepasijaustų labai žymiai, o mums leistų amortizuoti išlaidas“, – tikino S. Butrimienė.

Kino teatras tikisi atsinaujinti

Paklausta apie planuojamas naujoves kino teatre, S. Butrimienė patikino, kad yra parengtas modelis, kaip kino teatras galėtų atsinaujinti.

Pasak jos, svarbu atnaujinti kino rodymo įrangą, dėl kurios techninių kliūčių kartas nuo karto iškyla iššūkių. Esą tikslingiausia būtų įsigyti modernią 4K raiškos rezoliucijos įrangą. Taip pat savo amžių atgyveno ir kino teatro kėdės, kurios nėra tokios patogios, o apie paties pastato energetinį naudingumą, nepatrauklumą ir poreikį renovacijai turbūt nė pasakoti nereikia.

Užsiminta apie galimybę kino teatro pastato antrame aukšte įrengti dar vieną nedidukę, jaukią kino salę, kuri leistų išpildyti didesnius gyventojų lūkesčius, pasiūlyti platesnį kino filmų repertuarą ir gal net suteiktų galimybę tapti Pietų Lietuvos profesionalaus kino teatro centru.

„Esamoje kino teatro salėje dar būtų galimybė padidinti žiūrovų vietų skaičių iki 200, o antrame pastato aukšte, videotekos vietoje, įrengti dar vieną maždaug 25-30 vietų salę, kuri galėtų pasitarnauti ir individualiems įmonių, organizacijų ar privačių asmenų užsakymams įvairioms progoms. Taip pat dar viena kino salė suteiktų galimybę mūsų žiūrovams pasiūlyti didesnį filmų repertuarą“, – apie planus pasakojo direktorė ir pridūrė, kad nemaža dalis gyventojų naujausių kino filmų išvyksta žiūrėti į didmiesčius, kur kino teatrai turi ne po vieną kino salę ir tai jiems suteikia galimybių kino naujienas parodyti kur kas greičiau nei Alytuje. Kartais filmus iš repertuaro Alytuje tenka išimti greičiau, nes juos keičia nauji.

Taip pat puoselėjamos mintys apie vaikų erdvės įrengimą. Čia suaugusiųjų kino seanso metu laiką galėtų leisti vaikai, taip pat būtų dar viena puiki erdvė mieste čia švęsti mažųjų gimtadienius. Čia pat planuose – ir senųjų kino teatro įrenginių muziejus, kuriame būtų laukiami lankytojai.

S. Butrimienė užsimena, kad gvildenamos mintys ir apie daugiau naujų paslaugų kino teatre. Visoms joms įgyvendinti šiuo metu reikėtų apie 400 tūkst. eurų. Tiesa, į šią sumą neįskaičiuota taip reikalinga kino teatro pastato rekonstrukcija.

„Yra parengti ir skaičiavimai, kaip tai galėtų atpirkti investicijas ilguoju laikotarpiu, tačiau šioms naujovėms įgyvendinti reikalinga politinė valia. Tikimės, kad ir politikai įžvelgs prasmę dėl investicijų į kino teatrą. Nuo to priklausys, ar šios idėjos bus įgyvendintos ir kaip greitai sulauksime kertinio lūžio turėti šiuolaikiškesnį, patrauklesnį kino teatrą Alytuje. Tai galbūt jau paaiškės svarstant kitų metų biudžetą, tvirtinant strateginį planą. Ieškosime ir kitų finansavimo galimybių“, – sakė direktorė S. Butrimienė ir pabrėžė, kad investicijos kino teatrui yra labai svarbios siekiant ne tik susigrąžinti žiūrovų srautus, bet ir pritrauktų jų papildomai, o paslaugas padaryti dar patrauklesnes ir įvairesnes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *