Savivaldybės žada taupyti ir šventėms – kalėdiniai žiburiai degs trumpiau

Kol vienos savivaldybės nepaisant energetikos krizės pasiruošusios varžytis kalėdine pompastika bei jai skirtu finansavimu, kitos savivaldybės imasi taupyti – karpo eglučių puošybai ir kalėdiniams renginiams skirtą biudžetą, stipriai vėlina žaliaskarių įžiebimą, kai kurios žada kalėdinius žiburius naktimis iš viso išjunginėti.

Alytaus Kalėdų eglei – vos 10 tūkst. eurų

Kalėdų eglės puošimui Alytus šiemet žada išleisti 10 tūkst. eurų. Pernai kalėdinis papuošimas Alytaus miesto savivaldybės biudžetui kainavo beveik 26 tūkst. eurų. Didžiąją dalį išlaidų sudarys žaliaskarės puošimas, nupuošimas ir sandėliavimas. Visa tai atsieis kiek daugiau nei 7 tūkst. eurų.

Alytus eglutės karkasą įsigijo dar pandeminiais 2020 metais ir tąkart už jį mokėjo 6600 eurų. Dabar jau trečius metus iš eilės Dzūkijos sostinė Kalėdinei eglei naudoja tą patį karkasą, jį apkaišydama eglišakiais. Taip pat savivaldybė už panašią pinigų sumą prieš dvejus metus įsigijo ir žaisliukų bei girliandų ir visa tai sėkmingai panaudos ir šiems metams. Tiesa, Alytus šiemet dar pavasarį už maždaug 3 tūkst. eurų įsigijo naujų žaisliukų.

Alytaus miesto ūkio skyrius dar pavasarį įsigijo naujų žaisliukų ir lempučių, kuriais bus papuošta šių metų eglė.

Tiesa, kaip atrodys šių metų Alytaus eglutė, detalių dar neatskleidžiama, tačiau faktas, kad energetinės krizės įkarštyje Alytus tikrai planuoja taupyti.

Planuojama, kad visame mieste taip pat bus kalėdinių apšvietimų, papuošimų, tik gal šiek tiek mažiau.

Šiemet Alytus Kalėdų eglę įžiebti planuoja kaip įprastai – gruodžio 2 dieną, 18 val., o tą pačią dieną 19 val. Alytaus miesto teatre vyks Alytaus – Lietuvos kultūros sostinės uždarymo renginys su koncertu.

Kalėdinės dekoracijos Alytaus rajone bus kuklesnės

Apie dar daugiau taupymo galimybių galvoja ir Alytaus rajono valdžia.

„Alytaus rajono savivaldybė ir ankstesniais metais „nesišvaistė“ kalėdinėms puošmenoms, tačiau visada siekiama išlaikyti tradiciją ir tamsiausiu metų laiku dovanoti žmonėms daugiau šviesos, švenčių laukimo džiaugsmo.

Šių metų kalėdinės dekoracijos tikrai bus kuklesnės, tačiau Alytaus rajono bendruomenės labai išradingos, galbūt jos ras originalių ir nebrangių sprendimų. Savivaldybės administracijoje yra sudaryta darbo grupė, kuri taip pat rengia savo pasiūlymus kalėdiniam viešųjų erdvių puošimui. Kol kas nėra apsispręsta dėl konkretaus varianto, todėl ir konkreti pinigų suma nenumatyta“, – situaciją komentavo Alytaus rajono mero patarėja Dalia Paulauskaitė.

Druskininkai sieks išlaikyti Kalėdų sostinės statusą

Druskininkai užsibrėžę ir šiemet išlaikyti Kalėdų sostinės statusą ir miesto gyventojams bei svečiams kurti magišką kalėdinę pasaką.

„Kalėdų iš Druskininkų tikrai niekas nepavogs – kaip ir kasmet, žmonėms padovanosime įsimintiną laiką ir šventinę nuotaiką.  Žinoma, šventės biudžetą planuojame racionaliai, bet kartu apgalvojame, kuo galime nustebinti kurorto svečius ir bendruomenę. Žėrinčiomis instaliacijomis ir lazeriais papuoštos kurorto erdvės, bendruomenės sukurtas įspūdingas originalus kalėdinių eglučių parkas, dizainerių sukurta įspūdingo aukščio karūnuota Kalėdų eglė, prakartėlė su gyvomis avelėmis – be jų neįsivaizduojami šventiniai Druskininkai ir visa tai tikrai bus galima išvysti šiais metais.

Planuojame plėsti kalėdinę mugę, ją bus galima rasti šalia kurorto centre esančios bažnyčios. Druskininkai Kalėdų pasaką kurs pasitelkdami fantaziją, kviesime įsitraukti į įvairias veiklas, tokias kaip edukacijos, šventinės dirbtuvės, koncertai, Kalėdų senelio rezidencijos lankymas“, – sakė Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas.

Kaip ir kasmet, šiais metais Kalėdų renginiams ir puošybai savivaldybės biudžete numatyta apie 40 tūkst. eurų.

Pagrindinę kurorto eglę šiais metais įžiebti planuojama gruodžio 2 d.

„Druskininkai neplanuoja atsisakyti šventinių instaliacijų ar papuošimų, išjunginėti šviesų ar Kalėdų eglės – turėdami ūkišką ir racionalų požiūrį, esame įsigiję ekonomišką ir taupų LED apšvietimą“, – situaciją komentavo Druskininkų meras.

Eglės įžiebimą vėlins ir Lazdijai

Lazdijai kol kas dar tik apsisprendimų kely – pirminė idėja Kalėdas Lazdijuose organizuoti panašiai kaip ir praėjusiais metais, net ir eglutės idėją palikti panašią, tačiau susiklosčius energetinės krizės situacijai, viskas yra pervertinama.

„Galutinio sprendimo šiandien dar neturime. Tik jau aišku, kad eglutės įžiebimas vyks gruodžio 9 dieną, nors pirminiame plane buvo numatyta tą padaryti gruodžio 2 dieną“, – paaiškino Lazdijų savivaldybės Komunikacijos ir dokumentų skyriaus vedėja Gintarė Varnelienė.

Varėna eglę įžiebs vėliausiai

Varėna eglutę įžiebti planuoja vėliausiai – gruodžio 16 dieną. Kaip ir pernai tai ir šiemet varėniškiai puoš natūralią, gyventojų dovanotą eglę.

„Šiemet šiek tiek keisime pačią Kalėdų puošimo konceptą – Vasario 16-osios gatvėje kasmet įmonės, įstaigos, organizacijos įkurdavo eglučių alėją, o šiemet norėtume, kad pasipuoštų visas miestas ir rajonas, todėl kviesime puošti erdves, kiemus, langus, vitrinas ir dalyvauti konkurse, kurio metu organizuosime rinkimus bei skatinsime, apdovanosime.

Medžius taip pat puošime lemputėmis. O Kalėdų dieną – Gruodžio 25-ąją – planuojame paleisti kalėdinį traukinuką vaikams.

Eglės įžiebimo dieną varėniškių lauks meninė programa“, – pasakojo Varėnos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Laima Denutienė.

Didžiausia suma, kurią Varėna planuoja išleisti Kalėdų laikotarpiui kartu su puošimu yra iki 30 tūkst. eurų.

Tiesa, Varėna taupyti vis tik planuoja – kalėdiniai žiburiai sužibs nuo 16 val., tačiau jais pasigėrėti bus galima iki 21-22 val. Per naktis žibėti bus paliekama tik pagrindinė Varėnos eglė.

„Taupysime tai tikrai – kalėdiniai žiburiai degs trumpiau. Pavyzdžiui, kalėdinį apšvietimą išjungti planuojame jau sausio 2 dieną, o pagrindinę eglę nupuošime sausio 6-ąją. Eglės puošime į įmantrumus taip pat nesileisime. Tvarumo aspektas šiuo metu kaip niekad aktualus. Varėnoje šventinė nuotaika tikrai bus, tačiau neišlaidausime“, – sakė L. Denutienė.

Birštonas pokyčių nenumatė

Birštonas dėl konkrečių taupymo galimybių nėra konkrečiai apsisprendęs, tačiau kaip vieną iš taupymo būdų pasirinko žaliaskarę įžiebti vėliau nei įprastai – gruodžio 10 dieną.

„Didelių pokyčių pas mus nenusimato, tik eglės įžiebimą planuojame kiek vėliau – iš gruodžio 3 perkelsime į gruodžio 10 dieną. Esame kurortinė savivaldybė ir manome, kad švenčių reikia tiek mūsų gyventojams, tiek mūsų svečiams, todėl kalėdinės dvasios tikrai nemažinsime. Planuojame ir renginių, ir kalėdinį apšvietimą, kuris bus taupus, nes visur degs energiją taupančios lempos ir lemputės. Kalėdiniam laikotarpiui ir kurorto puošimui skirto biudžeto drastiškai mažinti neplanuojame“, – sakė Birštono savivaldybės administracijos direktorė Jovita Tirvienė.

Naktimis užgesinti kalėdinių žiburių Birštonas taip pat neketina, mat vaikščioti tamsiomis gatvėmis žiemos vakarais ir naktimis nėra nei jauku, nei saugu. Tačiau naktimis apšvietimą vos šiek tiek pritemdo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *