Iš arčiau pažinti išskirtinę dzūkų audimo tradiciją kviečia platformos „Parėdzymai“ kūrėjai

Parėdzymų komanda. Fotografas Rokas Kašėta.

Šiliniai dzūkai ilgiausiai Lietuvoje išlaikė archajiškas audimo tradicijas. Sparčiai tuštėjant kaimams, šią tradiciją baigiame prarasti, o šimtmečius kauptai žinių bazei gresia išnykimas. Todėl prieš metus susibūrusi „Parėdzymų“ platformos komanda nusprendė detaliai ir kokybiškai užfiksuoti bei populiarinti šią sudėtingą ir kerinčią šilinių dzūkų lovatiesių audimo tradiciją.

Gyvas susitikimas su platformos „Parėdzymai“ kūrėjais alytiškių laukia spalio 22 d. 14.00 val. Alytaus kraštotyros muziejuje!

Susitikime du iš komandos narių – tekstilės menininkė ir dizainerė Raminta Beržanskytė bei audėjas Mindaugas Rasimavičius, kurio šaknys Kašėtų kaime – papasakos susirinkusiems apie šįmet vykdomą projektą „Nykstančios šilinių dzūkų audimo tradicijos perdavimas: mokomųjų filmų serija“.

Platformą „Parėdzymai“ dzūkų kultūros puoselėtoja Eglė Kašėtienė, Mindaugas Rasimavičius ir Raminta Beržanskytė sukūrė tam, kad dzūkių audėjų puoselėti raštai ir audimo technika neišnyktų užmarštyje, o surastų savo vietą dabartinio žmogaus gyvenime bei namų interjere.

Komandos kuriamuose filmuose matysite Mindaugą Rasimavičių, kurį audimo paslapčių moko patyrusios Kašėtų ir Lynežerio kaimų audėjos Antanina Nadzeikienė ir Ona Mortūnienė.

Antanina Nadzeikienė ir Ona Mortūnienė moko užtaisyti audimo stakles. Nuotraukų autorius – Robertas Pledas.

Metų pabaigoje „Parėdzymai“ visiems, kam brangi ir įdomi senoji dzūkų tekstilė, žada neįkainojamą dovaną – visus metus kruopščiai kurtą išsamią divonų audimo mokomųjų filmų seriją, kurioje žiūrovai išvys bei galės perprasti visą sudėtingą audimo procesą, pasimėgaus vaizdinga šilinių dzūkų šnekta, o svarbiausia – suvoks, kiek kruopštumo ir laiko reikalauja tokių audinių gimimas.

Komanda tiki, kad „Parėdzymų“ sekėjų ir dzūkų tradicinių audinių gerbėjų gretose yra būsimų audėjų, kuriems šie filmai taps puikia edukacine medžiaga pradedant mokytis austi, o esamiems padės ugdyti jau turimas žinias!

Alytaus kraštotyros muziejuje vyksiančiame susitikime jau šį šeštadienį Raminta Beržanskytė ir Mindaugas Rasimavičius iš „Parėdzymų“ komandos papasakos apie dzūkų audimo tradiciją bei atskleis, kaip sekasi Kašėtų kaime jau pusę metų vykstantys filmavimo darbai.

„Parėdzymų“ kūrėjai laukia visų, kuriems rūpi Dzūkijos identitetas, audimo tradicija ir visų, norinčių gyvai susipažinti, pasikalbėti apie šį nuostabaus grožio paveldą!

Mokomųjų filmų kūrimo projektą šįmet finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Kviečiame sekti „Parėdzymų“ veiklą ir nepraleisti metų gale pasirodysiančių mokomųjų audimo filmų!

Projekto „Nykstančios šilinių dzūkų audimo tradicijos perdavimas: mokomųjų filmų serija“ komanda:

  • Mindaugas Rasimavičius (botanikos mokslų daktaras, dzūkas, pradedantysis audėjas, mokomuosiuose filmuose – mokinys),
  • Antanina Nadzeikienė (Kašėtų kaimo audėja, mokomuosiuose filmuose – mokytoja),
  • Ona Mortūnienė (Lynežerio kaimo audėja, mokomuosiuose filmuose – mokytoja),
  • Raminta Beržanskytė (tekstilininkė, audimo konsultantė),
  • Eglė Kašėtienė (prodiuserė, projekto vadovė),
  • Ignas Karlonas (vaizdo režisierius, vaizdo operatorius),
  • Robertas Pledas (vaizdo operatorius, fotografas).

Organizatorių informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *