Politikus „per dantį traukiančių“ Ne‘Išgirstųjų kaukė – mįslė Alytaus padangėje

Nors politinė satyra nėra jokia naujiena, Alytuje šio žanro motyvais maždaug jau dvejus metus veikia po anonimo kauke besislepiantys, save vadinantys komiku „Ne‘Išgirstieji“. Atskleisti, kas slepiasi po šiuo vardu, sarkastiškų, komiškų serijų apie Alytaus miesto, o kartais jau ir Alytaus rajono politinį gyvenimą kūrėjai neskuba, tačiau tikina esantys nuo nieko nepriklausomi. Akivaizdu, kad šio reiškinio kūrėjai nuomonę apie pagrindinius šių serijų herojus išties turi. Tad ko dar galima tikėtis iš savo taikiniu politikus pasirinkusių projekto kūrėjų? Apie visa tai pasikalbėti jie sutiko su sąlyga, kad ir toliau turės galimybę išlikti anonimais, o į klausimus atsakyti jie ryžosi tik raštu. Taigi, ne, „Dzūkijos veidas“ šios mįslės dar neįminė, bet gal skaitytojams šis interviu taps raktu į rebuso atsakymą?

Ne‘Išgirstieji. Kas tai? Kaip apibūdintumėte?

Didžiajai daliai visuomenės politikų diskusijos lieka neišgirstos. Tad mūsų pavadinimą galima skaityti: „Neišgirstieji“ ir galima skaityti: „Išgirstieji“. O apskritai, „Ne’Išgirstieji“ – tai socialinis reiškinys, kuris į Alytaus regiono politiką leidžia pažvelgti kiek kitu kampu, per humoro prizmę.

Kas slepiasi po Ne‘Išgirstieji kauke? Ar kam nors jau pavyko įminti šią mįslę?

Nežinome, kiek kas spėlioja ir kiek tai aktualu, kas yra po Ne‘Išgirstųjų kauke. Žmonėms gal aktualiau, ką mes kuriame ir norime pasakyti, parodyti.

Ar didelis žmonių ratas rūpinasi Ne‘Išgirstieji serijomis?

Puslapio sekėjams tai neturi jokios įtakos, taigi, tegul išlieka paslaptis, o ir suskaičiuoti būtų sunku, nes serijas savotiškai kuria visas tiek miesto, tiek rajono savivaldybių personalas.

Kodėl nusprendėte likti anonimu?

Kad nebūtų nereikalingų interpretacijų. Mes nuo nieko nepriklausome ir nesiekiame vienus parodyti neigiamai, o kitus teigiamai.

Ar turite planų kada nors atskleisti Ne‘Išgirstieji kūrėjo arba kūrėjų tapatybes?

Gyvenimas tai parodys.

Kas yra Jūsų kuriamų serijų žiūrovų tikslinė grupė, auditorija? Ar daug gerbėjų jau turite?

Mūsų auditorija yra visi žiūrovai, neišskiriame nieko. Tik vieniems norime nušviesti, parodyti kas vyksta, pakviesti nusišypsoti, o gal net skaniai pasijuokti, o kitiems – kad stebime ir žinome, kas vyksta ir kaip tai atrodo iš šalies. Iš grįžtamojo ryšio, sulaukiamų žinučių po epizodų žinome, kad mus žiūri, aptarinėja labai daug žmonių ir kad sudedame teisingus akcentus bei paliečiame žmonėms rūpimus klausimus.

Ar kada nors esate patekę į situaciją, kai žmonės kalba apie Ne‘Išgirstieji ir jų serijas, galbūt net apie tai diskutuoja su Jumis, o Jums tenka užduotis neišsiduoti? Kokių nuomonių ir vertinimų, pasvarstymų esate girdėję apie šį Ne‘Išgirstieji projektą?

Labiausiai stebina, kiek daug paprastų žmonių mus stebi ir apie tai kalba, taip pat pasidalija savo turima informacija. Tai parodo, kad mes pateikiame įdomų turinį per tinkamą prizmę. Beje, norime pabrėžti, kad anonimiškumą visiems su mumis susisiekusiems, pasidalijusiems įdomia informacija, garantuojame.

Sarkazmas ir komizmas politikoje yra Jūsų kuriamo žanro arkliukas. Kaip sugalvojote į politiką pažvelgti kitu kampu? Koks tikslas?

Politinė satyra Lietuvoje tikrai nėra naujiena – daugybę metų turime „Dviračio žinias“, „Laisvės TV“ kuria politinės satyros laidas, Socialiniuose tinkluose gausu tokių populiarių puslapių kaip „Valstybinis Tautos Frontas“ ir panašių.

Aktyviau stebintys Alytaus regiono politinį gyvenimą, tikrai žino, kad ir čia politikai pažeria nemažai „perliukų“, teliko juos atitinkamai pateikti.

O tikslas – prailginti mūsų visų gyvenimą, nes juokas gi tai daro.

Kodėl Ne‘Išgirstieji serijose pasirinktas būtent „muilo operų“ motyvas? Kaip kilo idėja kiekvienam politikui suteikti vardus, turinčius asociacijų su žinomų meksikiečių serialų veikėjais?

Politika, mūsų manymu, tai nesibaigiantis spektaklis, kuriam scenarijų rašo pats gyvenimas, jo aktualijos. Politikai šiame spektaklyje patys pasirenka kokio herojaus, personažo vaidmenį atliks: komiško, tragiško herojinio, tarno ir panašiai.

Kaip ir spektaklyje, taip ir politikoje, dėmesį patraukia ryškūs personažai. Kadangi politikoje emocijų netrūksta, tai pirmiausia į galvą ir šovė, meksikiečių „muilo operų“ žanras, kur irgi apstu emocingų, ryškių personažų.

Parinkdami mūsų kuriamiems personažams vardus nesame prisirišę vien tik prie meksikietiškų serialų vardų, nors pirmenybę teikiame jiems, bet stengiamės, kad parinktas vardas turėtų sąsajų su tikru politiko vardu ar pavarde ir atspindėtų jį patį, jo būdą.

Puikiausias to pavyzdys Merijus Influencijus, kuris nieko bendro neturi su muilo operų personažais, bet labai glaudžiai susietas su kito filmo garsiu herojumi.

Tenka pastebėti, kad dažniausiai Ne‘Išgirstieji komiškų serijų taikinyje – ne tik Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, bet ir jo oponentai – Laura Radzevičiūtė, Sigitas Leonavičius, Valerijus Vencius ir pan. Taip pat tarp dažniausiai sulaukiančiųjų kritikos per komiškumo prizmę – ir Seimo narys Robertas Šarknickas. Kodėl šie asmenys sulaukia tiek daug dėmesio iš Ne‘Išgirstieji?

Tai yra pagrindiniai veikėjai, galima sakyti – ryškiausios politinio spektaklio žvaigždės, tad visiškai logiška, kad jie atlieka ryškiausius vaidmenis ir pas mus. Jeigu, pavyzdžiui, spektaklyje būna kviestinė žvaigždė, tai meras pas mus yra rinktinė žvaigždė, bet šalia jo, tikrai, yra ne ką mažesnių.

O kalbant apie Seimo narį Robertą Šarknicką, tai nepamirškite, kad jis yra profesionalus aktorius, kuris nesibodėdamas puikiai kuria net kelis personažus: Seimo nario, senjorų globėjo, savanorio, bebaimio kario ir net paties Putino. Mes gal net nebūtume turėję šio personažo pas save, bet sulaukėme žinučių, kuriose žmonės rašė, kad Seimo narys, pasirodo, yra susikūręs savo pasaulėlį, kuriame galima tik jį garbinti ir šlovinti, o kritikai socialiniuose tinkluose yra tuoj pat užblokuojami. Taigi, tai labai puikus aktorius ir būtų didelė neteisybė jo talento vaidinti visus minėtus personažus neparodyti mūsų žiūrovams.

Tenka pastebėti, kad iki šiol Ne‘Išgirstieji dėmesio nesulaukia visuomeninio rinkimų komiteto „Alytaus piliečiai“ politikai. Kodėl?

Deja, bet taip jau būna spektaklyje: yra pagrindiniai, pirmojo plano aktoriai, atliekantys pagrindinius vaidmenis, ir yra antro plano, kurie vaidina medžius, krūmus apsamanojusius akmenis.

Šiuo atveju „Alytaus piliečiai” yra tik karts nuo karto nereikšmingai sušlamantys medžiai. Juk vien stebint Alytaus miesto tarybos posėdžius galima pastebėti, kad posėdžių metu savo nuomonę drąsiai ir garsiai reiškia vos keli tarybos nariai.

Kalbant konkrečiai apie „Alytaus piliečius“ nepanašu, kad jie jau ryškūs Alytaus politiniame žemėlapyje – nei socialiniuose tinkluose nei posėdžių metu jų pozicija tam tikrais klausimais tiesiog nematoma, todėl ir susiklosto situacija, kad turinio tiesiog nėra iš ko kurti.

Norime pabrėžti, kad Ne‘Išgirstieji neatstovauja jokių konkrečių politinių jėgų interesų.

Alytaus rajono valdžia, kaip suprantu, nėra arba itin retai būna Jūsų kuriamo žanro taikiniu. Kodėl išskirtinai koncentruojatės ties Alytaus miesto valdžia?

Taip, jūs teisingai pastebėjote. Alytus yra dėmesio centre todėl, kad tokia buvo pirminė idėja. Geriausiai žinome apie tai, kas čia vyksta, daugiausiai sulaukiame, informacijos apie užkulisiuose vykstančius dalykus. Bet ateityje situacija gali keistis, nes net ir patiems keista, bet sulaukiame žinučių ir iš kitų savivaldybių. Tad šalia Algirdo Nepakeičiamojo gali atsirasti ir kiti personažai. Gal vieną dieną bus ir tokie personažai, kaip Varėnos Kazlėkas, Ausma Lazdijų šalyje ar Ryčka Liūtaširdis.

Kaip manote, ar Jūsų kuriamas žanras formuoja visuomenės nuomonę apie konkrečius politikus, politinius įvykius, ar vis tik žmonės tai suvokia ir vertina tiesiog tik kaip linksmą, išradingą būdą pasijuokti?

Palikime vertinti tai pačiai visuomenei.

Ar turite planų pats ar patys dalyvauti politikoje – kurti judėjimą, dalyvauti savivaldos rinkimuose?

Taip. Planuojame kurti visuomeninį judėjimą „Ant ALytAUS“.

Kiek ilgai planuojate tęsti Ne‘Išgirstieji projektą?

Kol politinėje scenoje bus ryškių žvaigždžių.

2 komentarai apie “Politikus „per dantį traukiančių“ Ne‘Išgirstųjų kaukė – mįslė Alytaus padangėje

  1. Tik Alytaus miesto politikoj pagal rimtus politikų reikalavimus seimo narys R.Šarknickas ir meras dar išdrysta susitikt su žmonėm. Kiti nedrysta ir net iki tarybos nario kompetencijų netempia. Bet štai užtikrint miesto intereso pirmenybę prieš kitus, oficialiai tokių nesimato. Tabu prabilt apie paskolas ir miesto labui pilnai neišnaudotus galingus pramonės parko ir aerodromo potencialus. Kur išnaudojus miestas be paskolų gali sėkmingai vystytis. Geriau erzinsis dėl mažėjančio biudžeto ir imituos politiką. Kur jos net nėra. Nes Alytuj į valdžią renkas ne politikus rurinčius dirbt žmonėms, o kaip vergai ponus. Todėl kaip iš pogrindžio. Nors savivaldoj turi būt atvirai ir argumentuotai.

  2. Pasiziurejus i bica su akiniais nuo saules primena komedija vyrai juodais drabuziais 😂 ir ciuva ka tik iskritusi is ateivio siknos 👍

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *