Gimtojo miesto alytiškė neiškeitė į karjeros galimybes nei užsienyje, nei Prezidentūroje

Daug ir įvairios profesinės patirties Lietuvoje, užsienyje ir LR Prezidentūroje įgijusi alytiškė Kristina Samasionokaitė neiškeitė savo gimtojo miesto į jai atsivėrusias karjeros galimybes ir pasiliko gyventi Alytuje. Nuo kovo mėnesio ji stojo už Alytaus kultūros centro vairo, kur nuo pirmų dienų jai teko susidurti su iššūkiais prisidedant prie karo pabėgėlių krizės valdymo. Ant jaunos moters pečių nugulė ir dar viena milžiniška atsakomybė – pateisinti Alytaus kaip Lietuvos kultūros sostinės statusą. Kol kas visa tai sekasi Kristinai neblogai, nes prieš tai buvusi solidi jos profesinė patirtis jai išties pasitarnavo.

Nuo galimybių užsienyje iki darbo Prezidentūroje

Gyventi į Alytų Kristina sugrįžo prieš maždaug du su puse metų. Alytuje gimusi ir užaugusi, baigusi Dainavos pagrindinę mokyklą, o vėliau Alytaus Jotvingių gimnaziją, Kristina išvyko į Londoną, kur prestižiniame universitete studijavo tarptautinių santykių ir politikos mokslus.

Studijų metu ji dirbo, jai teko stažuotis Lietuvos ambasadoje. Užsienyje dirbo ir privačių, didelių renginių organizavimo srityje.

„Kiekvieną savaitę tekdavo organizuoti didelio masto renginius, būdavo ir tokio masto kaip Alytaus miesto dienos“, – pasakojo Kristina.

Galiausiai ji sugrįžo į Lietuvą, kad įgyvendintų „Kurk Lietuvai“ programą, kur dirbo su dviem projektais – robotikos Panevėžio miesto savivaldybėje ir regionine politika Vidaus reikalų ministerijoje.

„Taip jau  gavosi, kad mano patirtis – labai plati, susijusi su renginiais, kultūra, projektais ir politika“, – pasakojo alytiškė.

Pasibaigus programai, Kristina dar trumpam buvo sugrįžusi į Londoną, o po to galutinai sugrįžo ne tik į gimtąją šalį, bet ir gimtąjį miestą Alytų.

Čia ji kurį laiką dirbo Alytaus miesto savivaldybės Verslo ir turto valdymo skyriuje, kur teko dirbti su verslo sritimi ir, kaip ji pati tikina, tai leido jai iš naujo atrasti Alytų, jį pažinti iš arčiau.

„Alytuje negyvenau aštuonerius metus, tad per tą laiką šis miestas labai pasikeitė ir buvo labai smagu jį atrasti iš naujo“, – pasakojo pašnekovė.

Netikėtai jaunutė mergina gavo unikalų darbo pasiūlymą – prisijungti prie LR Prezidento Gitano Nausėdos komandos, kur jai teko dirbti vidaus politikos grupėje projektų vadove.

„Tai buvo neįkainojama darbo patirtis, kuria labai džiaugiuosi ir buvo be galo sunku atsisveikinti su šiuo darbu.

Iš pradžių turėjau planų persikelti gyvent į Vilnių, tačiau šių planų atsisakiau ir apsisprendžiau gyventi Alytuje. Važinėti į darbą Vilniuje buvo pernelyg sudėtinga, todėl priėmiau sprendimą darbo prezidentūroje atsisakyti.

Alytus – mano namai, mano šeima. Čia net oras kitoks. Iki tol apie visa tai nebuvau susimąsčiusi, o dabar Alytaus neiškeisčiau į nieką kitą. Čia taip gražu, žalia, žmonės mieli, draugiški, svetingi“, – komplimentų gimtajam miestui negailėjo Kristina.

Į laikinas pareigas – krizės akivaizdoje

Karjeros galimybių jauna moteris atrado ir Alytuje. Ji buvo paskirta laikina Alytaus kultūros centro direktore kaip tik tuomet, kai šioje įstaigoje jau plūdo nuo karo pabėgę ukrainiečiai, tad teko prisidėti prie šios netikėtai užklupusios krizės valdymo, o renginius organizuoti už paties centro ribų.

„Galbūt mano kandidatūra buvo pasirinkta dėl to, kad jau turėjau patirties krizių valdymo situacijose, regioninėje politikoje ir tarptautiniuose santykiuose. Šis miksas turbūt pasirodė tinkamas „gaisrui“ gesinti. Ateitis parodys, kas lauks toliau, kai bus organizuojamas šios įstaigos vadovo konkursas, kuriame turiu planų dalyvauti. Čia man patinka, jau susidirbome su kolegomis, matau čia labai didelę prasmę, turim daug planų“, – pasakojo laikinoji Alytaus kultūros centro vadovė.

Kristinai teko organizuoti ir įvairius renginius bei veiklas ir į Alytų atvykusiems ukrainiečiams, o apie tai kalbėdama, labiausiai ji džiaugėsi bendryste, kurią demonstravo visas Alytus, savanoriai, savivaldybės atstovai ir miesto vadovai.

Nors Alytaus kultūros centro gyvenimas jau kurį laiką sugrįžo į senąsias vėžes, mat ukrainiečių registracijos centras iš šios įstaigos buvo perkeltas į kitą vietą, iki šiol šį skausmo persmelktą įvykį centre primena ant sienos kabantys Ukrainos vaikų piešiniai.

Ypatinga atsakomybė – pateisinti statusą

Nepaisant atlaisvėjusių rankų nuo darbo su ukrainiečiais, atsipalaiduoti įstaigoje dirbantiesiems neleidžia ypatingas šių metų Alytaus miesto statusas – Lietuvos kultūros sostinė.

„Ties tuo dirbame kiekvieną dieną, renginių yra labai daug. Tai ir garbė, ir didelė atsakomybė. Vasaros metu Alytaus kultūros centras organizuoja labai daug renginių, krūvis didelis, tačiau mūsų komanda yra stipri“, – tikino K. Samasionokaitė.

Laikinoji vadovė sakė, kad nors pats Alytaus kultūros centro pastatas ir jo erdvės yra atnaujintos, tačiau ne visos jos dar įveiklintos, taip pat yra poreikis atnaujinti ir techninius dalykus.

„Turbūt didžiausias iššūkis mums yra gamta. Didžioji dalis mūsų renginių vyksta po atviru dangumi, tad oro sąlygos mums yra kertinis dėmuo, kurio pasirinkti, deja, negalime“, – į klausimą apie iššūkius atsakė direktorė.

 Alytaus nekeistų į nieką

Pasiteiravus, koks jausmas po netrumpo laiko, praleisto užsienyje, ir po karjeros galimybių kituose šalies miestuose, grįžti gyventi į savo gimtąjį Alytų, Kristina nė nedvejodama patvirtino, kad tai geriausias jos sprendimas.

„Alytuje sutinku labai daug žmonių, kurie net nėra alytiškiai, bet jau kurį laiką yra persikėlę čia gyventi ir jie labai džiaugiasi toku pasirinkimu.

Kartais iš didmiesčiuose gyvenančių draugų sulaukiu klausimų, kodėl grįžau gyventi į Alytų, kur nėra ką veikti. Bet juk čia veiklų yra tiek, kad dar visko norėdamas nesuspėsi, tik reikia domėtis.

Turiu didmiesčiuose gyvenančių draugų, kurie šią vasarą atvyko pasisvečiuoti Alytuje ir liko nustebinti, kaip Alytus atsigauna, gražėja.

Iš tiesų ir pati sugrįžusi gyventi į Alytų, pamačiau kaip jis ženkliai pasikeitė daugybėje sričių.

Veiklų čia netrūksta įvairioms amžiaus grupėms. Vien Alytaus kultūros centras organizuoja jų be galo daug – edukacijos, koncertai, renginiai. Turime ir savo meno kolektyvų, į kurių veiklas galima įsitraukti“, – kalbėjo Kristina.

Puoselėja daugybę planų

Paklausta apie Alytaus kultūros centro ateities planus, direktorė pabrėžė, kad jau netrukus bus tvirtinami nauji veiklos planai, bus atnaujinta renginių programa, o taip pat puoselėjami pasiteisinę, sėkmingi projektai.

„Planų turime visoms amžiaus grupėms. Dar norime įveiklinti ir atnaujinti keletą naujų centro erdvių. Taip pat darbo netrūksta ir su meno kolektyvais, garsinančiais Alytų ir tarptautinėje erdvėje. Ieškome sprendimų, kaip pritraukti jų veikloje dalyvauti naujų, jaunų dalyvių. Mums labai svarbus ir bendradarbiavimas su kitomis miesto įstaigomis.

Planų daug ir tikiu, kad judame tinkama linkme, o mes turime vienintelį norą, kad miestiečiams čia būtų gera“, – sakė Kristina.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *