Vaikams skirta infrastruktūra Jaunimo parke – Statybų inspekcijos akiratyje: teks griauti arba mokėti baudą

Nors Alytaus Aplinkos ir plėtros komiteto vardu surašytas kreipimasis į Prokuratūrą dėl Jaunimo parke nelegaliai pastatytų įrenginių buvo atmestas, naujai įrengtos vaikų žaidimų ir krepšinio aikštelės – statybos inspekcijos akiratyje. Ši institucija pateikė išvadą, kad statant šiuos įrenginius buvo padaryti pažeidimai, jie pastatyti nelegaliai ir dabar reikia juos griauti arba susimokėti baudą ir legalizuoti. Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis sako, kad kol jis bus meras, tol niekas Jaunimo parke nieko nepajudins ir neslepia apmaudo, kad dar buvusių valdžios kadencijų paliktą problemą buvo galima išspręsti be baudų. Oponuojantys politikai sako, kad visa tai – valdžios nesikalbėjimo ir savivaldybės darbo broko pasekmė. Esą šioje istorijoje yra daug manipuliacijų.

Inspekcijos verdiktas – negailestingas

Įtarimų, kad Jaunimo parke esantys įrenginiai gali būti  pastatyti nelegaliai kilo Aplinkos ir plėtros komitete, kai buvo svarstomas sprendimo projektas dėl valstybinės miško žemės pavertimo kitomis naudmenomis žemės sklype, esančiame Jaunimo parke.

Buvo suabejota dėl veiksmų, kurie atliekami Jaunimo parke, teisėtumo, mat paaiškėjo, kad infrastruktūros objektai miško žemėje jau įrengti, o sprendimas dėl žemės keitimo kitomis naudmenomis teikiamas dar tik planuotame Alytaus miesto tarybos posėdyje.

Aplinkos ir plėtros komiteto pirmininkas Sigitas Leonavičius kreipėsi į Alytaus prokuratūrą ir Statybos inspekciją, kurių prašė nustatyti, ar Alytaus Jaunimo parke esantys infrastruktūros objektai buvo įrengti pagal techninius projektus, ar jiems buvo išduoti statybos leidimai. Taip pat prašoma išsiaiškinti, kodėl valstybinę miško žemę, kurioje ir yra Jaunimo parkas, siūloma paversti kitomis naudmenomis tik dabar, kai objektai jau yra įrengti, ar teisėtai parko teritorijoje planuojamos automobilių stovėjimo vietos ir kiti objektai.

Prokuratūra šį raštą atmetė, tačiau Statybų inspekcijos išvada buvo negailestinga – paaiškėjo, kad Jaunimo parke esanti naujai didžiąja dalimi už Europos sąjungos pinigus įrengta žaidimų aikštelė, taip pat ir krepšinio aikštelė yra įrengti nelegaliai, todėl juos reikia griauti arba sumokėti baudą ir legalizuoti.

Tai buvusių valdžių padaryti pažeidimai?

„Tarybos nariai, mylintys miestą ir vaikus, savivaldybę apskundė Statybų inspekcijai ir Prokuratūrai dėl visų Jaunimo parke pastatytų objektų – tualetų, tinklinio aikštelių, meilės labirinto, šunų vedžiojimo aikštelės, parkūro, Skate parko, treniruoklių ir kitų įvairių įrengimų, kurie buvo statyti dar ir kitose kadencijose.

Statybų inspekcija mato pažeidimus dėl vaikų žaidimų ir krepšinio aikštelių.

Ten juk buvo vaikų žaidimų aikštelės, žaidimų įrengimai, tačiau vietoje jų buvo pastatyti nauji. Paaiškėjo, kad tie anksčiau, 2004, 2009 metais ir dar vėliau statyti įrengimai nebuvo įregistruoti Registrų centre.

Jeigu jie būtų įregistruoti, tuomet nebūtų kilę jokių problemų juos pakeisti naujais. Tai pastebėję mūsų specialistai komitetuose pristatė problematiką tarybos nariams ir teikė sprendimą per tiek metų darytus pažeidimus pašalinti, sutvarkyti dokumentus.

Deja, tai buvo apskųsta Prokuratūrai ir Statybų inspekcijai. Prokuratūra skundą atmetė, o situaciją įvertinusi inspekcija įrenginius liepė griauti arba susimokėti baudą ir sutvarkyti dokumentus.

Tikrai nieko nesiruošiame griauti, nes tai vaikams skirti kokybiški įrengimai. Žaidimų aikštelė nuolat pilna ir dar jų trūksta“, – situaciją paaiškino meras N. Cesiulis.

Meras: „Politika – vaikų smėliadėžėje“

Dabar savivaldybei teks atlikti objektų įvertinimą, juos suregistruoti ir sumokėti baudą. Meras apgailestauja dėl to, mat už baudai skirtus pinigus buvo galima mieste pastatyti dar vieną žaidimų aikštelę arba papildomų įrengimų.

Kokio dydžio bauda galėtų būti skirta, įvertinti dar sudėtinga, vyksta skaičiavimai, tačiau gali būti, kad iš miesto biudžeto savivaldybei teks sumokėti dešimtimis tūkstančių eurų.

Beje, vaikų žaidimų aikštelė didžiąja finansavimo dalimi buvo pastatyta už Europos sąjungos lėšas. Savivaldybė prisidėjo tik 7,5 proc. visos aištelės vertės.

„Man labai gaila. Mes norime miestą kurti, o ne griauti. Iš kur tas kai kurių politikų noras naikinti? Vaikai, tėvai džiaugiasi žaidimų ir krepšinio aikštele, jos visuomet pilnos.

Jaunimo parke visuomet buvo žaidimų aikštelės, supynės, čiuožyklos, laipynės. Tuo metu meru buvo ir Česlovas Daugėla, tai galėjo viską įregistruoti. Mes norėjome ištaisyti kitų kadencijų paliktas klaidas ir net nebandėme nuslėpti, kad yra problema. Deja, kažkam prireikė apskųsti. Ar dabar nuo to kam nors bus geriau? Nemanau. Dabar Valerijus Vencius ginasi, kad jau nebenori nieko griauti, esą norėjo tik sužinoti. Nežinau, kokia intencija mus paskundė Sigitas Leonavičius, jis parašė skundo raštą. Juk statėme ne sau, galiausiai pritraukėme ir europinių lėšų.

Kol būsiu meras, tol niekas Jaunimo parke nieko nepajudins. O politikos vaikų smėliadėžėje tikrai nereikėjo daryti, ją daryti posėdžių salėje“, – kalbėjo N. Cesiulis.

Č. Daugėla: „Tai – nesikalbėjimo pasekmė“

Susisiekus su tarybos nariu, buvusiu Alytaus miesto meru Česlovu Daugėla, jis patikino, kad savo meravimo metu Jaunimo parke nieko naujo nestatė.

„Man dirbant buvo sutvarkytas tik žemių klausimas, mat į visus miesto parkus buvo kėsinamasi su žemių grąžinimo galimybėmis, daugiau į parkus nelindome, nes tam paprasčiausiai neturėjome pinigų“, – situaciją komentavo politikas.

Jis nelinkęs sutikti ir su dabartine Jaunimo parko koncepcija ir labiausiai jį liūdina, kad Jaunimo parko teritorijoje planuojama įrengti automobilių stovėjimo aikšteles, išmiškinti vietovę.

„Nieko tokio neįvyko ir šįkart. Paprasčiausiai su dabartine valdžia susikalbėti neįmanoma ir visa tai – nesikalbėjimo pasekmė.

Ne vieną kartą savo iniciatyva lankiausi pas merą, pateikiau jam siūlymų, patarimų, tačiau į nė vieną jų atsižvelgta nebuvo“, – taip susiklosčiusią situaciją komentavo Č. Daugėla.

V. Vencius: „Prieš įstatymus lygūs visi“

Savo poziciją apie susiklosčiusią situaciją išdėstė ir tarybos narys V. Vencius.

„Susidariusią situaciją vertinu labai blogai. Visų pirma, tai akivaizdus savivaldybės darbo brokas. Kuomet alytiškiai kreipiasi dėl statinių įrengimo, jiems pateikiamas nemažas sąrašas reikalavimų ir suderinimų. Jų neišpildę, gyventojai negali net krūmo iškirsti ar sandėliuko malkoms pastatyti. Šiuo atveju savivaldybė kuria tvarkas, kontroliuoja kaip jų laikosi gyventojai ir kitos įstaigos, bet pati atsainiai numojo ranka ir visiems alytiškiams svarbiame Jaunimo parke be projektų ir statybos leidimų, be suderinimo su Jaunimo parko projekto autoriais pastato įrengimus už beveik pusę milijono eurų. Prieš įstatymus lygūs visi.

Žaidimų bei krepšinio aikštelių idėjos svarstymo stadijoje susitikimuose bei viešai spaudoje ne kartą atkreipiau dėmesį, kad prieš darant būtina atlikti tam tikrus teisinius veiksmus. Kyla klausimas, kodėl numota ranka ir taip skubėta? Gal vis dėlto tai tebuvo noras prieš kadencijos pabaigą parodyti, kad bent kažkas apčiuopiamo nuveikta, o ir pati suma daugeliui mokančių skaičiuoti kelia nemažai įtarimų. Akivaizdu, jog prie tokios situacijos privedė sąmoningas teisės aktų ignoravimas bei kitų nuomonių negirdėjimas. Tikiuosi atsakingi asmenys bei tie, kas davė primygtinius nurodymus skubėti bus “įvertinti” bei kolegialiai prisiimdami atsakomybę padengs susidariusius nuostolius. Ar taip bus, didelis klaustukas. Bet kuriuo atveju savivaldybė yra priversta išmokti dar vieną pamoką ir dėl to tikrai nereikėtų ieškoti kaltų už jos ribų“, – teigė tarybos narys.

Vienas komentaras apie “Vaikams skirta infrastruktūra Jaunimo parke – Statybų inspekcijos akiratyje: teks griauti arba mokėti baudą

  1. Savo laiku dėl stadijono bylos, ir laiku nespėjo visų projekto procedūrų suderint, buvo baisios bylos ir. Teisme šnipšto lygis, bet atskiriems gyvenimus sugadino. Dabar prie socdemų nelimpa. Kaip ir Rotušės aikštės brokai, Žaliosios gatvės nuošliaužos..Kur prieina, per projektus tas pats kvapelis ir nieko. Štai ką reiškia dvigubi standartai, per kuriuos Alytus nyksta ir nyks.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *