Alytuje viešėjusi ministrė įvertino ekonominį miesto klimatą: prioritetas – talentų susigrąžinimui

Alytuje antradienį viešėjo LR Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, kuri įvertino tiek ekonominį miesto klimatą, tiek galimybes čia išsaugoti ar motyvuoti sugrįžti talentus, galinčius padėti regionui augti, klestėti. Ministrė konkrečiai įvardijo ir sritis, kuriomis Dzūkijos sostinė gali didžiuotis, ir tas, kuriose dar reikėtų pasitempti.

Esminis – talentų klausimas

„Bendravome tiek su Alytaus meru, tiek su švietimo įstaigomis, tiek su verslais, nes svarbus miestas. Sarbiausias dalykas – kaip padaryti, kad iš Alytaus kilę moksleiviai, studentai čia norėtų likti. Darbdaviai turėtų ir talentingų žmonių, kurie čia dirbtų, ir pats regionas klestėtų. Man atrodo, Alytus turi viską, ko reikia – geras mokyklas, kolegiją, kurios investuoja į vaikų STEAM, IT, Inžinerinės pramonės specialistų išsilavinimą. Mes kaip ministerija tokiems studentams skiriame stipendijas. Alytus turi investuotojų susidomėjimą. Manau, kad bendromis pastangomis šis regionas tikrai eis į priekį“, – kalbėjo ministrė A. Armonaitė.

Ministrė įvertino ir ekonominį miesto klimatą, kuris, jos akimis, orientuotas į augimą. Pasak jos Lietuvoje yra išskirtos trys prioritetinės industrijos – informacinės ryšių technologijos, biotechnologijos ir inžinerinė pramonė.

„Visas šias tris sritis Alytus gali sėkmingai vystyti, tačiau talentų klausimas yra esminis. Tai, matyt, galvos skausmas ir merui, ir mums visiems. Nepamirškime ir tradicinės pramonės. Sėkmės istorijų gali būti kur kas daugiau.

Miesto junglumas, susisiekimas su kitais miestais taip pat išlieka iššūkiu. Norėtųsi, kad pasiekti Vilnių, Kauną būtų galima greičiau.

Gerai, kad į miestą grįžta žmonės ne tik iš didžiųjų Lietuvos miestų, bet ir iš užsienio. Tai pozityvi tendencija“, – kalbėjo ministrė.

Viešnia kalbėjo ir apie Alytaus miesto patrauklumą investuotojams, tačiau pažymėjo, kad pirmiausia Alytuje, kaip ir daugybėje kitų miestų, dar reikėtų išsispręsti talentų pasiūlos klausimą.

Lankėsi ir švietimo įstaigose

Ministrė viešėjo ir Alytaus švietimo įstaigose. Lankėsi Alytaus kolegijoje ir bendravo su informacines ryšių technologijas studijuojančiais studentais. Esą ši specialybė yra labai sėkminga, nes šią sritį galima suderinti gyvenant Alytuje, tačiau dirbant kokioje nors tarptautinėje ryšių kompanijoje.

Ministrės vizito sulaukė ir Alytaus Jotvingių gimnazija. Čia su mokiniais kalbėtasi apie ateitį.

„Snaigės“ bankrotas būtų reikšmingas regionui

Ministrės teirautasi ir apie galimybes padėti dėl karo ant bankroto slenksčio esančioms įmonėms. Su tokia rizika susiduria ir per keturis šimtus darbuotojų turinti Alytaus šaldytuvų gamykla „Snaigė“.

Pasak A. Armonaitės, vyriausybė analogišką situaciją turi su „Lifosa“, tačiau esą plačiau komentuoti situaciją būtų galima jau po akcininkų susirinkimo ir priimtų sprendimų dėl įmonės restruktūrizavimo.

„Reikia kalbėti su įmone, nes daug kas priklauso ir nuo jos pačios. Tačiau reikėtų pripažinti, kad 400 darbuotojų yra reikšmingas skaičius regionui“, – sakė ministrė.

 Galimybės – programa ir pilotinis miestas

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis taip pat bendravo su ministre A. Armonaite. Kalbėta buvo apie ukrainiečių įdarbinimo galimybes, fondo skyrimo jiems įsikūrimui.

„Klausėme patarimų, kaip susigrąžinti talentus ir tai buvo pagrindinė tema. Mūsų tikslas yra susigražinti migrantus, nes atlyginimų mediana užsienyje ir pas mus jau yra panašėjanti.

Žinoma, turime ir Pramonėje neįveiklintų sklypų, kuriuos dar reikia tvarkyti, atvesti komunikacijas ir tada kviesti čiai verslus“, – sakė meras, atskleidęs, kad jo laukia vizitas į ministeriją, kur kalbėsis su investicijų skyriaus atstovais.

Susitikimo metu buvo kalbėta apie naują emigrantų susigražinimo programą, kurios pagalba būtų atveriamos galimybės perkelti darbo vietas į Alytų, suteikti finansinę paramą įsikūrimui.

„Mes apie tai dar viešinsime ir pristatysime plačiai, kad mūsų migrantai sužinotų apie galimybę grįžti ir gavus lėšų, čia pradėti dirbti, kurti verslą“, – sakė N. Cesiulis.

Su  LR Ekonomikos ir inovacijų ministre buvo sutarta glaudžiau bendradarbiauti projektų lygmenyje bei kad Alytus galėtų būti pilotine erdve.

3 komentarai apie “Alytuje viešėjusi ministrė įvertino ekonominį miesto klimatą: prioritetas – talentų susigrąžinimui

  1. Jeu Cesiulis jus kvies grįšti ir čia dirbti, patikėkit, būsit apmauti kaip ir mes, čia jau dirbantys specialistai, kuriems net Vyriausybės skirtos dotacijos atlygininų didinimui Cesiulio merijoje jau ne pirmi metai pradingo

  2. Apie blogėjančią padėtį Alytuj, kiek paskolų ir kaip gražins, tikros priežastys kol kas miesto labui efektyviai neišnaudojamų strateginių potencialų pramonės parko, aerodromo .. vengia prabilt meras, tarybos nariai, seimo nariai, atvykę ministrai. Šiam momente prieš rinkimus aršėja erzelynės tarp oligarchinių ir partinių interesų, dėl mažėjančių likučių. Palaikomų per teisėsaugos dvigubus standartus. Blokuojama info apie realias priežastis valdyme.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *