Druskininkų meras: „Dėl sovietinio paveldo spręs druskininkiečiai, o ne Vilniaus įtakotukai ar vietiniai intrigantai“

Reaguodamas į šiuo metu itin intensyvias diskusijas ir įvykius dėl sovietinio paveldo palikimo, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas taip pat pasidalijo žinia, kokių sprendimų ketina imtis. Jis paaiškina, kad kas į ką bus pakeista, spręs ne įtakotukai iš Vilniaus ar vietiniai intrigantai, o Druskininkų žmonės.

„Šiuo metu Lietuvoje daug ir garsiai diskutuojama dėl sovietinio palikimo – paminklų, gatvių pavadinimų, karių kapinių – likimo.

Kartu su šia tema pasipylė ir intrigos, kuriomis kai kurie politikieriai bando pasikelti savo reitingus žmonių akyse.

Tačiau aš nesiruošiu politikuoti, lenktyniauti ar kitaip reaguoti į Vilniaus įtakotukus ar vietinius intrigantus.

Žinau, kad visiems, taip pat ir druskininkiečiams ši tema aktuali, todėl noriu paaiškinti, kokie sprendimai priimami Druskininkų savivaldybėje.

Pirmiausia dėl Leipalingio karių kapų obelisko.

Kapinės įregistruotos Valstybės kultūros vertybių registre, todėl čia esančių statinių, tame tarpe – ir Leipalingio kapinių obelisko, turi spręsti LR Kultūros paveldo departamentas.

Nors Kultūros ministras S. Kairys pasirašė įsakymą dėl sovietinių paminklų nukėlimo kriterijų, bet savo Facebooke ministras parašė: „savivaldos prašymu sovietiniai paminklai gali būti iš naujo svarstomi vertinimo tarybų ekspertų, paminklams panaikinama teisinė apsauga, taip sudarant galimybę juos nukelti“.

Kyla klausimas, kodėl nėra konkrečių ir aiškių sprendimų? Kodėl Kultūros ministerijos vadovybė sprendimus ir atsakomybes permeta savivaldybėms, kurios priverstos rašyti prašymus, laukti atsakymų ir tuo metu būti kaltinamos nebūtais dalykais?

Kreipėmės į LR Kultūros paveldo departamentą, kad šis klausimas būtų sprendžiamas.

Druskininkų savivaldybėje taip pat yra dvi gatvės, kurioms suteiktos pavardės asmenų, siejamų su sovietmečiu ir Lietuvos okupacija.

Apsvarstėme situaciją – teisės aktai numato konkrečias gatvių pavadinimų keitimo procedūras.

Nenoriu leistis į plačias diskusijas, kas ką nuveikė ir ko nusipelnė, ar kodėl pavadinimai nebuvo pakeisti Lietuvai atgavus Nepriklausomybę?

Praėjusiame Tarybos posėdyje sulaukėme karštligiškų konservatorių reikalavimų DABAR PAT pakeisti Druskininkuose esančių P. Cvirkos ir L. Giros gatvių pavadinimus.

Užkertant kelią įvairioms interpretacijoms – teisės aktai aiškiai sako, kad tokie sprendimai turi būti viešinami prieš 10 dienų iki juos priimant. Su įstatymo reikalavimais galite susipažinti čia https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/TAR.08684BB9B1D0/asr

Atsakingai žiūrint į esamą situaciją ir nepaisant politinių intrigų, aš pirmiausia atstovauju druskininkiečių bendruomenę.

Todėl kokie bus gatvių pavadinimai nuspręs druskininkiečiai, o pirmiausia – mano minėtose gatvėse gyvenantys žmonės.

Organizuojama ten gyvenančių žmonių apklausa.

Atlikus visas įstatyme numatytas procedūras, gatvių pavadinimų keitimo klausimą teiksime Tarybai.

Tačiau ką į ką pakeisime, spręs ne įtakotukai iš Vilniaus ar vietiniai intrigantai, o DRUSKININKŲ ŽMONĖS.

Apie tai, kokie sprendimai bus priimti, būtinai informuosiu“, – įrašu facebooke dalijasi Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *