Žuvinto rezervatui – 85-eri: tai buvo pirmoji saugoma teritorija Lietuvoje

Nuotraukoje prof. T. Ivanauskas ir pirmasis Žuvinto sargas T. Zubavičius

Pirmoji saugoma teritorija Lietuvoje – Žuvinto gamtinis rezervatas mini 85 metų jubiliejų, kai 1937 m. balandžio 5 d. profesoriaus Tado Ivanausko kvietimu Žuvintą rezervate pradėjo dirbti pirmasis jo saugotojas – Teofilis Zubavičius. Nuo tos dienos pradėta vykdyti šio unikalaus ežero reali apsauga.

Profesorius T. Ivanauskas dar 1937 m. sausio 8 d. rašė Teofiliui Zubavičiui: „Rašau į Jus štai tokiu reikalu: neseniai ž. ū. ministerija nusavino iš privatinių rankų Žuvinto ežerą, esantį perpus Marijampolės, perpus Alytaus apskr. Šis ežeras turi nepaprastai turtingą paukščių gyvūniją ir dėl to numatyta iš jo padaryti gamtos apsaugos plotą, tikslu išsaugoti nykstančius vandeninius paukščius. Tam ežerui reikalingas būtų sargas. Jis gautų valstybinę etatinę tarnybą vyr. eigulio kategorijos. Atlyginimas, kiek pamenu, apie 100 litų mėnesiui, be to, keli ha pievos ir malkų (nepamenu, kiek kub. metrų). Aš manau, kad Jūs būtumėt tinkamas žmogus tokiai tarnybai, nes ten turėtumėt nuolat reikalą su paukščiais, kuriuos jau ir taip pažįstate.“

Teofilis Zubavičius (1914.11.09 – 1993.11.12) išties buvo tas „tinkamas žmogus“, pradėjęs dirbti Žuvinte 1937 m. balandžio 5 d. ir jam skyręs beveik visą savo aktyvų gyvenimą, iki 1980 metų.

Apsilankę rezervato lankytojų centro ekspozicijoje, nepamirškite pasižiūrėti labai įdomų dokumentinį filmą „Iš dainų atskridę paukščiai“, skirtą T. Zubavičiui (scenarijaus autorius R. Budrys, operatorius P. Abukevičius, 1964 m.).

https://www.lrt.lt/…/dokumentinis-filmas-is-dainu…

Tiksli rezervato steigimo data nėra žinoma, nes nėra žinomi oficialūs steigimo dokumentai. Pagal rašytinius šaltinius Žuvinto rezervatas įsteigtas 1937 m. Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Tado Ivanausko iniciatyva. Tuomet saugotas tik Žuvinto ežeras ir jo apylinkės, išsiskiriantis nepaprastai turtingu ir įvairiu paukščių pasauliu.

Žuvinto biosferos rezervato informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *