Ksenia Romashenko: „Bombomis uždarius Ukrainos teatrus – jie vis tiek gyvuos“

Miško Motės nuotr.

…daugiau kaip 13 000 neparodytų spektaklių…

… daugiau kaip 22 000 artistų neišėjo į sceną…

… daugiau kaip 3 000 000 žiūrovų neatėjo į teatrą…

Tai stulbinantys Ukrainos teatrinio gyvenimo skaičiai, surinkti Ukrainos teatro tinklaraštininko Sergejaus Vinničenko, kurių galėjo nebūti, jei ne siaubingas visa griaunantis karas.

Teatro stiprinimo fondas kartu su Alytaus mesto teatru tęsia solidarumo iniciatyvą „Lietuvos teatrai  – Ukrainos teatralams“.

„Palaikydami kolegas Ukrainoje surengėme tele-tiltą su režisieriumi Stas Žhyrkov, rodėme jo sukurtą spektaklį „Marytė“, už bilietus surinktas lėšas skyrėme karo nuniokotos šalies menininkams. Dabar rengiame meninę instaliaciją „Ukrainos scena“, – pasakoja Alytaus miesto teatro direktorė, Ukrainos paramos projektų iniciatorė Inesa Pilvelytė, savo namuose priglaudusi šeimą.

Kovo 25 d. 17:40 val., prieš premjerinį režisieriaus Alberto Vidžiūno spektaklį „Tūla“, didžiojoje teatro galerijoje vyks dailininko ir scenografo Artūro Šimonio meninės instaliacijos atidarymas.

Tarp plevenančių Ukrainos teatrų afišų su planuotais ir neįvykusiais renginiais – simbolinis kultūros laivas, tarsi aliuzija į nuo pasaulio tvano gelbėjusį Nojaus laivą.

„Mano indėlis į šią instaliaciją labai kuklus“, – sako dailininkas Artūras Šimonis. „Bandžiau konceptualiai atrasti kompozicinį ir stilistinį vientisumą, išreiškiant begalinį palaikymą teatro žmonėms Ukrainoje, suteikiant minėtai instaliacijai tikėjimo, vilties ir meilės“.

Pabėgusi nuo karo siaubo  ir Alytuje su sūnumi apsistojusi Ukrainos „Auksinių vartų֧“ direktorė, Ksenia Romashenko aktyviai įsilieja į miesto teatrinį gyvenimą ir nuolat palaiko ryšį su karo lauke likusiais bei šiuo metu iš karo siaubo su vaikais ant rankų bandančiomis ištrūkti kolegėmis. Ji sako esanti labai dėkinga Alytaus ir kitiems Lietuvos teatrams, tapusiems patikimais partneriais, kalbantiems apie solidarumą ir reikiamu metu suteikiantiems galimybę atsiremti į tvirtą petį.

„Jeigu Ukrainos teatrus uždaro bombos, jie vis tiek gyvuos. Jeigu mes negalime dabar kalbėti iš savo teatrų scenų, mes galime tai daryti iš pasaulio scenų. Mes nenustosime kalbėti apie savo kultūrą ir savo šalį. Visas pasaulis turi pamatyti ir suprasti, kas vyksta mano mylimoje šalyje –Ukrainoje ir kokią žalą Ukrainos kultūrai padarė Rusija“,– jautriai kalba K. Romashenko, tarptautinės teatro dienos proga pasiūliusi sukurti instaliaciją iš neįvykusių teatro repertuarų. Ji kviečia prisidėti prie pagalbos menininkams, tai galėsite padaryti atėję į instaliacijos atidarymą bei kitus teatre vykstančius renginius.

Meninė instaliacija „Ukrainos scena“ Alytaus miesto teatre veiks iki balandžio 16 d.

Alytaus miesto teatras, Vida Grišmanauskienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *