Karo pabėgėlių iš Ukrainos priėmimui – neeiliniai sprendimai Alytuje

Reaguojant į Ukrainoje pradėtą karą, po pietų vykusiame Alytaus ekstremalių situacijų komisijos posėdyje buvo priimti esminiai neeiliniai sprendimai – Alytaus kultūros centre steigti atraminį pabėgėlių punktą. Dėl šios situacijos atšaukiami ir visi šioje įstaigoje turėję vykti renginiai. Taip pat buvusių vaikų globos namuose rengiamasi priimti Ukrainos karius. Sužeistiesiems pagalbą rengiamasi teikti ir Alytaus ligoninėje. O vakare Alytus ruošiasi Ukrainos palaikymo akcijai.

Šalyje – nepaprastoji padėtis

Dėl karo Ukrainoje Lietuvoje nuo vasario 24 dienos 13 val. iki kovo 10-osios paskelbta nepaprastoji padėtis. Tai leidžia lanksčiau naudoti valstybės rezervą. Taip pat stiprinama valstybės sienos apsaugos ir valstybės sienos priedanga. Pasienio ruože numatytas transporto priemonių, asmenų bei jų bagažo tikrinimas siekiant rasti ir paimti neteisėtai laikomus šaunamuosius ginklus, šaudmenis, sprogstamąsias, radioaktyviąsias, nuodingąsias ir kitokias pavojingas medžiagas bei priemones, nustatyti bei sulaikyti įstatymų pažeidėjus, užtikrinti viešąją tvarką ir visuomenės rimtį, apsaugoti gyventojų gyvybę, sveikatą ir turtą.

Alytuje steigs centrą ir ruoš patalpas apgyvendinimui

„Posėdyje aptarėme susiklosčiusią situaciją Ukrainoje. Šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis. Turime įvairių prašymų iš ministerijų. Komisija nutarė, kad esant reikalui, Vidaus reikalų ministerijos prašymu Alytaus kultūros centre bus steigiamas karo pabėgėlių registracijos centras, kuriame iki 72 valandų galės apsistoti karo pabėgėliai iš Ukrainos. Vėliau Migracijos departamento specialistai juos paskirstys ir nukreips į kitus Lietuvos miestus.

Reaguojant į Krašto apsaugos ministerijos prašymą, jeigu reikės apgyvendinti karius, tam vietos skirsime buvusių vaikų globos namų, Juozapavičiaus g. 33 esančias patalpas.

Visų komisijos narių sprendimu, kviečiame savanorius padėti organizuotis laukiančius darbus. Visi kontaktai, žingsniai yra nurodyti mūsų savivaldybės puslapyje.

Pasiskirstėme darbus ir lauksime kitų nurodymų ir koordinavimų iš ministerijų“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos vadovė Ona Balevičiūtė.

Karo aukoms ruošiasi ir Alytaus ligoninė

Pasak jos, organizuoti darbus prašo ir Sveikatos apsaugos ministerija. Prašoma organizuoti kraujo donorystės akcijas, savanorių darbą. Gali būti, kad prireiks ir Alytaus sveikatos įstaigų paslaugų. Jų paprašyta pateikti turimus resursus medicininės įrangos, medikamentų, patalpų, medikų, kurie galėtų tiek teikti pagalbą vietoje, tiek vykti į Ukrainą

Pasak O. Balevičiūtės, šioje situacijoje savaime suprantama, kad medikų rankų truks, kad teks dirbti neskaičiuojant darbo valandų.

Susisiekus su Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriumi Artūru Vasiliausku, jis patikino, kad jeigu prireiks, medikų paslaugos karo aukoms bus teikiamos ir šioje ligoninėje.

„Dėl konkretesnių sprendimų reikia sulaukti nurodymų iš aukščiausių valstybės instancijų. Variantų yra ne vienas – vienas jų – atsisakyti Covid pacientų gydymo ir persiorientuoti į karo ligoninę, nutraukiant savų pacientų priėmimą ir juos nukreipiant į kitas įstaigas. Medikai dirba ir teikia paslaugas visiems, kam yra poreikis.

Visai neseniai baigėsi Sveikatos apsaugos ministerijos organizuotas pasitarimas su visomis šalies gydymo įstaigomis. Buvo aptarti klausimai, kaip padėti, organizuoti pagalbą ukrainiečių tautai, dėlioti galimi variantai, turimi rezervai, resursai. Kaip viskas pakryps, lauksime tolesnių nurodymų“, – kalbėjo A. Vasiliauskas.

Alytaus galimybės – apie tūkstantis karo pabėgėlių

Pasiteiravus, kiek karo pabėgėlių priimti būtų pajėgus Alytus, Ekstremalių situacijų komisijos vadovė patikino, kad registracijos centre per 72 val. būtų perleidžiama apie 600 žmonių, o buvusių vaikų globos namų pastate apgyvendinti dar apie 200-300 žmonių.

„Situacija keičiasi kas valandą, savivaldybės skyriai dirba įtemptai ir atitinkamai reaguoja“, – kalbėjo O. Balevičiūtė.

Kaip bus organizuojamas finansavimas, pasak O. Balevičiūtės, kalbėti dar per anksti, tačiau tam yra skirtas administracijos direktoriaus rezervas.

O. Balevičiūtė tikino, kad jau buvo sulaukta pagalbos prašymų iš Ukrainos miestų partnerių ir jiems Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis išsiuntinėjo atsakomuosius, palaikomuosius laiškus, teigiamai atsakant ir dėl pagalbos galimybės.

Savanoriai registruotis gali tel.:   +370 620 24 423 Rima Savulionienė, el. p. rima.savulioniene@alytus.lt , +370 684 97 043 Dalia Kavolynienė, dalia.kavolyniene@alytus.lt ir/arba užpildydami formą .

Ukrainos palaikymo akcijai telkiasi ir Alytaus miesto gyventojai, kurie šiandien 18 val. rinksis rotušės aikštėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *