Pusiaužiemio barsuko prognozės: bus ankstyvas pavasaris?

Metelių regioninio parko nuotraukos.

Sausio 25-oji – ypatinga diena gamtos kalendoriuje, žymima kaip Pusiaužiemis. Būtent pagal Pusiaužiemio orus kitados buvo spėjama, kada ir kokio pavasario laukti. Metelių regioninio parko atstovai tikina, kad barsukas išties buvo nubudęs ir išpranašavo, kad pavasaris turėtų būti ankstyvas.

„Barsukas išlindęs iš olos ledui išpranašavo prastus laikus, nors Dusios ežeras ir užšąlęs, ledo storis vos keletas centimetrų. Ledas tirpsta tiesiog akyse, o ir krentantis lietutis padėties negerina.

Ant Metelio ir Obelijos ežerų kol kas ledas dar tvirtai laikosi, atitinkamai storis – 13 ir 14 cm. Tačiau atsargumas tikrai nepakenks, nes kai kur pakraščiuose galima ir ne tik kojas sušlapti. Netrukus laikas parodys, ar barsukas tiksliai prognozavo ateinant ankstyvą pavasarį“, – tokiomis prognozėmis dalijosi Metelių regioninio parko atstovai.

Pagal senolių išmintį, miške savo oloje per Pusiaužiemį nubundęs barsukas iškiša galvą apsidairyti. Jei šviečia saulė, išsigąsta savo šešėlio ir smunka atgal į olą, tačiau ant nugulėto šono miegas prastas. Tad ir sniegas greit susmegs, pavasaris bus ankstyvas.

Jeigu apniukę, barsukas išlenda pavaikštinėti po mišką ir visur pripėduoja. Grįžęs į olą, kietai įminga. Tai reiškia, kad pavasario negreitai sulauksime, jis bus vėlyvas ir šaltas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *