Alytaus miesto savivaldybei – Nacionalinio kibernetinio saugumo centro sertifikatas

Alytaus miesto savivaldybės administracijai įteiktas Nacionalinio kibernetinio saugumo centro prie Krašto apsaugos ministerijos  sertifikatas, kuriuo pažymima, kad Alytaus miesto savivaldybės administracija dalyvavo Nacionalinėse kibernetinio saugumo  pratybose „Kibernetinis skydas 2021“, vykusiose 2021 metų spalio 19 – 21 dienomis.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro prie Krašto apsaugos ministerijos  direktoriaus Ryčio Rainio padėka  už pagalbą organizuojant ir vykdant nacionalines kibernetinio saugumo pratybas „Kibernetinis skydas 2021“ įteikta Alytaus miesto savivaldybės Vidaus administravimo skyriaus vedėjai Astai Guzienei, laikinai einančiai Informacinių ir ryšių technologijų skyriaus vedėjos pareigas.

Alytaus miesto savivaldybė buvo viena iš keleto Lietuvos savivaldybių, dalyvavusių tokio masto pratybose šalyje.

Jose spalio mėnesį dalyvavo 92 viešojo ir privataus sektoriaus organizacijos bei įmonės. Šiemet pirmą kartą dalyvauti pratybose buvo pakviestos ir finansų institucijos, priklausančios Lietuvos bankų asociacijai.

Pratybas organizavo Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos, Kauno technologijos universitetas ir LITNET KTU techninis centras.

Šiomis pratybomis buvo siekiama pagerinti praktinius kibernetinio saugumo įgūdžius: patikrinti ir treniruoti gebėjimus vykdyti Nacionaliniame kibernetinių incidentų valdymo plane nustatytus veiksmus, patikrinti vidines organizacijų kibernetinių incidentų valdymo procedūras, treniruoti techninio personalo gebėjimus aptikti ir analizuoti kibernetinius incidentus bei dalintis su šiais incidentais susijusia informacija.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Informacinių ir ryšių technologijų skyriaus specialistai dalyvavo trejuose iš septynerių pratybų scenarijų. Pratybų metų buvo imituojamas įsilaužimas ir į Alytaus miesto savivaldybės pašto serverius, iš netikrų pašto dėžučių darbuotojams siunčiami elektroniniai laiškai – pratybų organizatoriai dalyviams siūlė kuo realesnius scenarijus ir situacijas, su kuriomis labai dažnai susiduria visi interneto vartotojai. Pratybos „Kibernetinis skydas 2021“ vyko remiantis mokymosi realiomis sąlygomis, dalyviai pratyboms specialiai nesiruošė ir dalyvavo su tokiais pajėgumais, personalu ir procedūromis, kuriuos realiai turi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *