Mokytojos vardu pasirašiusio anonimo laiškas – į šiukšliadėžę

Asociatyvi pexels.com nuotr.

Mokytojos vardu pasirašiusio anonimo laiškas, palietęs Alytaus šv. Benedikto gimnazijos direktorę Loretą Šernienę, keliaus į šiukšliadėžę. Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus atstovai nusprendė nesiimti šio atvejo tyrimo, tačiau, vos gimnazijos vadovei sugrįžus į darbą po nedarbingumo laikotarpio, lauks pokalbis.

Anonimas neprisipažino

„Netirsime. Gavome ir mokyklos mokytojų pasirašytą laišką, kad tas anonimas kalba jų vardu, o jie su tuo nesutinka. Su kolegomis dar šiandien darbo dienos pabaigoje šią situaciją aptarsime, tačiau sprendimas, manau, nesikeis. Kai direktorei baigsis nedarbingumo laikotarpis, man rekomenduojama su ja pasikalbėti ir šią situaciją aptarti“, – komentavo Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Jis neabejoja, kad situacija būtų pakrypusi priešinga linkme, jeigu laiškas nebūtų anoniminis ir esą anonimo rašte minimi teiginiai būtų tiriami.

Pasiteiravus, kaip jis pats vertina anonimo laišką ir jo turinį, to daryti vedėjas neskubėjo. Esą nei vienas žmogus, su kuriais skyriaus atstovams teko bendrauti, neprisipažino rašę anoniminį raštą.

„Taip ir vertinu. Jeigu žmogus jaučiasi įskaudintas, tai turėtų pasirašyti ir būtų tiriama“, – kalbėjo vedėjas.

Tokios patirties jau turi

Pasiteiravus, ar, vedėjo nuomone, įmanoma įrodyti mobingo, psichologinio spaudimo, patyčių, pažeminimų, paniekos apraiškas, jis tvirtai patikino, kad įmanoma ir tokios patirties turi.

„Jokių problemų, žinoma. Jeigu yra tokio pobūdžio problemų, žmogus kreipiasi. Tokio pobūdžio dalykų esame turėję ne vieną ir yra nustatoma, ar žmogus skundžiasi pagrįstai, ar ne“, – sakė vedėjas ir patikslino, kad panašaus pobūdžio skundų būna mažai, yra tiek pasitvirtinusių, tiek nepasitvirtinusių atvejų. Praėjusiais metais jų būta dviejų.

Vedėjas net turėjo patirties, kai Švietimo ir sporto skyriui buvo skundžiamas mokinys, kuris neteisingai elgėsi su mokytoju.

Pasitvirtinus skundo atvejui, netinkamai besielgęs žmogus įprastai įspėjamas, o jeigu situacija kartojasi, jis gali būti atleidžiamas iš pareigų.

Vienam – įžeidimas, kitam – demokratinė išraiška

V. Valūnas kalbėjo ir apie skirtingą įvairaus elgesio traktavimą – esą vieni gali tą patį reiškinį laikyti įžeidimu, kiti į tai žiūrės kaip į demokratijos išraišką, kai žmogus gali turėti skirtingą požiūrį, nuomonę apie tuos pačius dalykus.

„Paimkime vakcinų pavyzdį. Yra žmonių, kurie nusistatę prieš vakcinas ir visuomenėje jie vadinami antivakseriais. Jeigu kuris nors vadovas pasakys, kokie kvaili yra antivakseriai, tai galima traktuoti kaip didelį jų pažeminimą, įžeidimą arba teisę į demokratiją ir nevaržomą nuomonę. Todėl aš pats visuomet labai stengiuosi pasverti savo žodžius ir išvengti aštrių kampų. Kai manęs kas nors paklausia, kokia mano nuomonė apie skiepus, aš atsakau, kad esu pasiskiepijęs ir visus raginu tą daryti, tačiau neniekinu nė vieno žmogaus, kuris galvoja kitaip. Jie turi teisę turėti kitokią nuomonę. Juk mūsų valstybėje nėra tokios prievolės skiepytis.

Gimnazijos direktorės atveju, turbūt to kampuotumo turime ir ketinu apie tai su ja pasikalbėti“, – kalbėjo V. Valūnas.

Skundas kerta autoritetui

Nors situacija, anonimui taip ir neišlindus į dienos šviesą, toliau nebus rutuliojama, visa tai nepraėjo be pasekmių  pačiai mokyklos vadovei, kuri patyrė psichologinių išgyvenimų ir šiuo metu yra nedarbingume.

„Ši direktorė daugybę metų dirbo, kad pasiektų tai, ką dabar turi jos vadovaujama Šv. Benedikto gimnazija. Ji yra nacionaliniu mastu žinoma švietimo vadybininkė, vertinama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Nacionalinės švietimo agentūros. Ji kaip ekspertė pasitelkiama į įvairias grupes, paisoma jos nuomonės. Dabar per vieną tokį skundą susvyruoja žmogaus autoritetas“, – kalbėjo V. Valūnas ir prisiminė savo paties atvejį, kai anoniminiu būdu Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai buvo apskųsti jo ir dar vienos švietimo įstaigos vadovo veiksmai.

Tąkart ministerija skundo netyrė, tik pasikalbėjo su vedėju, išklausė. Vedėjui neteko nei keisti elgesio, nei dar kažkaip kitaip reaguoti, mat skunde išdėstyti nusiskundimai, pasak jo, neatitiko realybės.

9 komentarai apie “Mokytojos vardu pasirašiusio anonimo laiškas – į šiukšliadėžę

  1. Manau iš niekur tokie dalykai neatsiranda. Tikrai yra priežastys.
    Mokytoją galima suprasti – pasaulis mažas, Alytus dar mažesnis. Manau ji negalėtų rasti darbo ne tik Alytuje, bet ir kitame mieste. Tokie žmonės būna nepageidaujami.

      1. O ko galima buvo tikėtis?Vieni kitus dengia,nes visi savi.Vedėjas parodo negebėjimą ir nenorėjimą privažinti savi neįgalumo vadovauti švariai sistemai.

        1. Jau tapo norma problemas mesti į šiukšlių dėžę ir didžiuotis tuo.Gal meras ir vedėjas laukia#kada nusižudys kuris patyčių neatlaikęs.Ką tada kalbės.Gal reiktų keist pižiūrį kad neatsidurtumėt patys toje dėžėje.

  2. Suprantame,kad skundus reikia adresuoti Švietimo ministerijai,kitu atveju atsidurs šiukšliadėžėj

  3. O ko galima buvo tikėtis?Vieni kitus dengia,nes visi savi.Vedėjas parodo negebėjimą ir nenorėjimą privažinti savi neįgalumo vadovauti švariai sistemai.

  4. Tradiciškai. Prisipažinkite, kas parašėte: kaltus nubausime!!! Juokinga. Rezultate vadovas, kiek pasirguliavęs, liks, o neištvėręs eis lauk su muzika (pats, savo noru, nes gyvenimo sąlygos taps nepakenčiamos) ir darbą, greičisusiai, ras negreitai.

    Švietimas dar neįgalus mobingo, patyčių, sukčiavimo, diskriminacijos ir kt. prablemas spręsti.

  5. Dabar skaičiuojama, kas pasirašė, kas ne, šie, aišku, turės pasiaiškinti ir atsakyti- tai bent tyrimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *