Išaiškinti žiauraus apiplėšimo Lazdijuose vykdytojai ir organizatorius

Kauno apygardos prokuratūros 1–ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras teismui perdavė baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu, kuriame pateikti kaltinimai penkiems asmenims. Ikiteisminį tyrimą atliko ir nusikalstamas veikas atskleidė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai.

A. P. kaltinamas subūręs organizuotą grupę, koordinavęs jos narių veiklą ir organizavęs du 2020 m. įvykdytus apiplėšimus: vieną – Širvintose, kitą – Lazdijuose. Du asmenys kaltinami ir nužudymu.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenims, A. P., rengdamasis apiplėšimui Širvintose, subūrė organizuotą grupę, kurios nariams J. G. ir D. J. nurodė veikti pagal jo parengtą planą ir skirtas užduotis. Už dalyvavimą apiplėšime J. G. ir D. J. buvo pažadėtas atlygis.

Vykdydami nusikalstamą sumanymą J. G. ir D. J., kaip įtariama, įsibrovė į Širvintose esantį gyvenamąjį namą, panaudojo prieš ten buvusius du asmenis fizinį smurtą, surišo juos lipnia juosta ir grasino nužudyti, tačiau turto pagrobė mažiau nei buvo numatę.

Nepraėjus nei mėnesiui po šio apiplėšimo, A. P., kaip įtariama, suplanavo kitą apiplėšimą. Šį kartą, apiplėšimui Lazdijuose jis subūrė organizuotą grupę, įtraukdamas į ją D. J., kaip padėjėją, o prie buvusių dviejų vykdytojų prisidėjo trečiasis – K. Š. Trys vykdytojai, pasiskirstę vaidmenimis, su kaukėmis ir darbinėmis pirštinėmis, turėdami peilius ir netikrą pistoletą, vienam iš jų apsimetus kurjeriu, dienos metu Lazdijuose įsibrovė į gyvenamąjį namą, kuriame buvo vyras, moteris ir vaikas.

Turimais duomenimis, kaltinamieji užpultus žmones surišo lipnia juosta ir plastikinėmis sąvaržomis, užklijavo jų burnas, smurtavo prieš juos fiziškai ir grasino fiziniu smurtu.

Įtariama, kad reikalaudami nurodyti, kur name yra paslėpti pinigai, J. G. ir K. Š. Nusivedė vyrą į vonios kambarį, jį mušė, o vėliau apipylė benzinu ir padegė. Nuo patirtų sužalojimų vyras po penkių dienų mirė ligoninėje, todėl J. G. ir K. Š. taip pat pateikti kaltinimai dėl nužudymo.

A. P. buvo sulaikytas kitą dieną po įvykdyto apiplėšimo Lazdijuose. Pas įtariamąjį bute buvo rastas maišelis kokaino. Jis bei K. Š. šiuo metu yra suimti, o J. G. dabar atlieka 3 metų laisvės atėmimo bausmę už kitą apiplėšimą.

Už apiplėšimą dalyvaujant organizuotoje grupėje (LR Baudžiamojo kodekso 180 str. 3 d.) įstatymas numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki dešimties metų, už nužudymą kankinant ar dėl savanaudiškų paskatų, asmuo baudžiamas laisvės atėmimu nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

LR Prokuratūros informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *