Alytiškio DJ „Elfam“ reto stiliaus kūriniai sukelia ant kojų klubinėtojus

Didžėjus Elvinas Lėckus, klubinėtojams prisistatantis DJ „Elfam“ pseudonimu. Asmeninio albumo nuotraukos.

Dešimt metų po užsienį klajojusį alytiškį Elviną Lėcką (30 m.) visuomet ir visur lydėjo pomėgiai – muzika ir fotografija. Jo širdies taip ir neužkariavo nė vienas užsienio kampelis, nes kažkas nuolat traukė į gimtąjį kraštą. Dabar jau du mėnesius Alytuje apsistojusį Elviną kaip didžėjų „Elfam“ galima pamatyti vietiniame klube trypiantį už DJ garso technikos pulto, o jo kuriamas, retai didžėjų pasaulyje atliekamas psicholdelinio transo žanras gerbėjus kaip mat sukelia ant kojų.

Didžėjaus kelią atrado užsienyje

Alytų Elvinas paliko vos baigęs mokyklą, nes įstojo į verslo vadybos studijas Vilniuje. Galiausiai taip ir nebaigęs studijų, savęs ieškoti jis išvyko į Angliją.

„Į užsienį išvykau tikrai ne dėl  darbo ar uždarbio poreikio, išvykau ieškodamas savęs. Norėjau pakeliauti, pažinti daugiau pasaulio“, – pasakojo Elvinas.

Jis gyveno Anglijoje, Mančesteryje, vėliau persikraustė į Londoną, dar vėliau keliai nuvedė į Ispaniją, po pusės metų iš ten išvyko į Amsterdamą, o galiausiai vėl grįžo į Angliją. Klajodamas po užsienį, jis nuolat apsilankydavo ir Lietuvoje, o šiais metais jis pirmą kartą nusipirko bilietą į vieną pusę iš Anglijos į Lietuvą.

„Norėjau pažiūrėti, kaip tas gyvenimas Lietuvoje“, – pasakojo vyras.

Pasiteiravus, ką per tą dešimtmetį jis veikė užsienyje, alytiškis pasakojo dirbęs įvairius darbus, su draugais bandęs kurti šį bei tą įdomesnio. Jis ryžosi organizuoti renginius naktiniuose klubuose ir prieš maždaug penkerius metus taip jis pradėjo savo kaip didžėjaus kelią.

„Didžėjavimas man yra pomėgis. Muzika visuomet buvo šalia manęs. Gyvendamas Alytuje, lankiau breiką, man patiko klausyti elektroninę muziką, dažnai lankydavausi renginiuose, festivaliuose, klubuose. Tačiau tikslas buvo ne tiek linksmybės, kiek geros muzikos poreikis. Vis kirbėdavo mintis, kad norėčiau ir pats prisidėti prie festivalių, renginių organizavimo, o ne tik juose būti dalyviu“, – pasakojo Elvinas

Pseudonimą lėmė atsitiktinumas

Pasivadinti „Elfam“ jis sugalvojo visai atsitiktinai, tačiau pradėjęs giliau domėtis pavadinimo kilme bei reikšmėmis, Elvinas suprato, kad toks pavadinimas labai atitinka jo asmenybę.

„Šis pavadinimas gimė iš mano vardo pirmų dviejų raidžių tiesiog priduriant atsitiktinai į galvą šovusią galūnę. Gavosi geras skambesys, kuris asocijuojasi su mitine būtybe elfu. Pasidomėjau savo vardo reikšme, pasirodo vardas kilęs iš vokiečių žodžio „elfwine“ ir reiškia elfų draugas. Supratau, kad toks pseudonimas man labai tinka“, – paaiškino pašnekovas.

Didžėjus – ne muzikos leidėjas

Pasak jo, daugybė žmonių didžėjaus darbą supranta kaip muzikos leidėją renginių metu, tačiau tikrieji didžėjai užsiima kūryba ir turi savo programą. „Didžėjai atsirenka kitų kūrėjų kurtą muziką, atskirus kūrinius derina tarpusavyje, juos miksuoja, prideda kitų garsų ir taip girdėti, žinomi kūriniai suskamba visai kitokiomis spalvomis, nuotaikomis, emocijomis. Šiuo metu priklausau vienai dainas leidžiančiai Anglijos įrašų studijai, tad tai dar viena vieta, iš kur imu muziką ir galiu ja pasidalinti su klubų, festivalių lankytojais. Užsienyje pradėjau pats organizuoti renginius, į kuriuos susirinkdavo žmonių iš įvairių šalių, ten grodavau ir pats, kol galiausiai gaudavau pakvietimų groti ir kitų renginiuose“, –  pasakojo Elvinas.

Karantino metu „Elfam“ besivadinantis didžėjus rengdavo virtualius vakarėlius žmonėms iš viso pasaulio.

Grįžęs į Lietuvą Elvinas atrado alytiškių Rūtos Kavaliauskaitės Arakėlian ir Oganeso Arakėlian įkurtą elektroninės muzikos naktinį klubą „SUB IN AIR“, tad nė nedvejodamas pasisiūlė savo kūrinius pristatyti ir čia.

Pasirinko retą stilių

„Alytiškiams patiko mano muzika, o man patiko jų. Smagu, kai susiburia didžėjai, grojantys skirtingus stilius ir vienas kitą palaiko, tad ir publika lieka patenkinta įvairia nakties programa“, – tikino didžėjus, kuris savo programai pasirinko psichodelinio transo stilių ir paaiškino, kad tai stipri, greita muzika, turinti ir meditacinės muzikos elementų. Elvinas intarpuose įterpia ir įvairių gamtos ar kitokių įdomių garsų.

Tam, kad tarpusavyje derinami kūriniai gerai skambėtų, reikia turėti ne tik išlavintą klausą, garsų pajautimą ir gerą skonį, bet ir tam pasiruošti. Elvinas įsitikinęs, kad didžėjauti galima išmokti visiems, tačiau būti unikaliu ar siekiant užsitarnauti žinomumą, reikia šiek tiek daugiau.

Didžėjus „Elfam“ mėgsta kiekvienam renginiui pasiruošti, tačiau kartais su muzika pabando eksperimentuoti ir vietoje. Taip gimsta ir naujų kūrinių.

Samdyti didžėjus tapo populiaru ir įvairioms asmeninėms šventėms, tačiau šioje srityje Elvinas savęs nemato, nors gyvenant užsienyje teko tai daryti.

„Tokiuose renginiuose reikia prisitaikyti prie publikos ir groti tokią muziką, kokios ji pageidauja. Tada tokio malonumo didžėjaudamas nejaučiu. Man labiau patinka groti muziką, kurią pats kuriu, savo stilių“, – tikino Elvinas.

Šalia ir fotoaparatas

Net ir laisvalaikiu vyro aplinkoje dažniausiai būna muzika, su ja jis ir sportuoja, ir vairuoja, ir fotografuoja. Esą tai labai padeda plėsti ir savo kūrybos kolekciją.

Elvinas gali pasigirti ir kito savo pomėgio – fotografavimo kolekcija. Dabar, kai grįžo į Lietuvą, jis turi daug laiko abiem pomėgiams, tad visur kur tik jis eina, su juo – muzika ir fotoaparatas.

Fotografavimu jam patiko užsiimti nuo vaikystės, tačiau iki šiol jis tai daro tik savo malonumui, tačiau plečiasi ir jo fotografijos mėgėjų ratas.

„Man patinka fotografuoti tai, ką pamatau kitu kampu. Visi pasauli matome per savo prizmę, o meno formos ir įrankiai leidžia tai užfiksuoti. Būna pasiimu fotoaparatą ir keliauju. Fotografuojant galima išmokti pastabumo“, –  sakė Elvinas.

Jis turi planų pasilikti ir pagyventi Lietuvoje. Sako, kad veiklų ir galimybių yra visur, tereikia norėti veikti.

„Dabar man labai patinka keliauti po Lietuvą, bendrauti su žmonėmis, stebėti aplinką. Pastebėjau, kad Alytus labai atsigavęs miestas. Čia lyg ir nieko nevyksta, bet kartu ir vyksta labai daug. Maniau, kad čia bus nuobodu, tačiau tikrai taip nėra“, – tikino Elvinas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *