Ant Seimo stalo – regionų gyventojus parklupdyti besikėsinantis atliekų šalinimo mokestis

LR aplinkos ministerija turi naujų užmojų, galinčių gerokai patuštinti gyventojų kišenes. Jau netrukus Seime planuojama svarstyti naują atliekų šalinimo mokestį, kuris gyventojams būtų net penkis kartus didesnis. Tokie aplinkos ministro Simono Gentvilo iniciatyva gimę pasiūlymai neliko nepastebėti Alytaus miesto politikų.

„Mokesčio didinimas neturi objektyvios priežasties“

Aplinkos ministerija mokestį už nepavojingų atliekų šalinimą sąvartyne siekia padidinti nuo 10 iki 50 eurų už toną. Tai reiškia, kad tai skaudžiai paplonins ne tik alytiškių, bet visos Lietuvos gyventojų pinigines.

Tokį pasiūlymą Aplinkos ministerija motyvuoja, esą tai leistų mažinti aplinkos taršą ir skatintų pereiti prie žiedinės ekonomikos. Siekiama, kad nuo 2030 m. atliekos iš viso nebūtų šalinamos sąvartynuose, išskyrus tas, kurių negalima panaudoti kitaip.

„Įvairios ataskaitos rodo, kad žmonės rūšiuoja vis geriau. Gal ne taip idealiai ir sparčiai, kaip norėtųsi, tačiau sąmoningumas pamažu auga. Vienkartinių gėrimų pakuočių depozito sistema – veikia puikiai, rezultatai – vieni geriausių Europoje. Rodikliai – geryn. Kainos – aukštyn. Labai įdomu.

Tai kam šis kainų šuolis visgi naudingas?

Mokesčio didinimas, mano nuomone, neturi jokios objektyvios priežasties. Tikroji priežastis – degintojų noras sustiprinti savo pozicijas ir uždirbti daugiau“, – nuomonę dėstė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Meras kritikuoja aukščiausios valdžios trypčiojimą vietoje dėl neryžtingumo į pasiteisinusią depozito sistemą įtraukti šampano, vyno, stipriųjų alkoholinių gėrimų taros, taip pat plastikinių pieno butelių.

„Manome, kad tai padėtų ženkliai pagerinti rūšiavimą. Kuo daugiau tvarkingai išrūšiuojama atliekų, tuo mažiau jų tenka šalinti sąvartyne. Taigi daug kas – pačių gyventojų rankose.

Todėl turime edukuoti, šviesti, skatinti rūšiavimą, o ne smogti penkiskart didesne jėga. Netikiu, kad mūsų pragyvenimo lygis pakilo tiek, kad gyventojai nepajustų tokio kainų šuolio.

Suprantu, kad norime pasirodyti Europai, būti pačiais geriausiais iš visų. Tačiau kieno sąskaita? Mūsų gyventojų?

Dar turime truputį laiko pagalvoti. Galvoti visada yra į sveikatą“, – tikino N. Cesiulis.

Strategija – nubausti regionus?

Apie minėtus aplinkos ministerijos užmojus sužinojęs ir kitas Alytaus miesto politikas, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre dirbantis Takniškių atliekų tvarkymo technologijų padalinio vadovu, Andrius Jučas.

„Kodėl liberalų deleguotas aplinkos ministras taip uoliai stumia naują atliekų šalinimo mokestį, kuris ypač skaudžiai atsilieps regionų gyventojams? Iš kur čia tas uolumas ir kiek atliekų šalina kitos Europos šalys?“, – retoriškai klausė A. Jučas.

Remdamasis Eurostat duomenimis, jis pabrėžė, kad net ir be didinamo mokesčio Lietuva nuo 2014 metų stipriai sumažino atliekų šalinimą ir jau dabar yra aukščiau vidurkio bei lenkia visas pietų Europos šalis – kaimynines Lenkiją, Latviją.

Pasak A. Jučo, norimą pasiekti 5% šalinimo ribą yra pasiekusios tik kur kas turtingesnės šalys. Šalys, kuriose realiai veikia pakuočių gamintojų atsakomybė.

Politikas pabadė paanalizuoti, kam tai galėtų būti naudinga.

„Pirmiausia, tai yra naudinga atliekų degintojams, kurie jau dabar nebepratęsia sutarčių senomis kainomis, o ragina visas savivaldybes (per RATC’us) skelbti naujus pirkimus su 60% didesnėmis kainomis.

Naudinga ir liberalų valdomiems didiesiems miestams – Klaipėdai ir Vilniuj. Vilniuje atliekų deginimui nėra taikomas ATL mokestis, o Klaipėdos RATC turi išskirtines sąlygas ir kainą deginti atliekas Klaipėdos jėgainėje. Vadinasi, lieka Kaunas esantis Lietuvos viduryje į kurią kaip jokių kitų alternatyvų neturinčios Alytaus, Marijampolės, Kauno, Panevėžio regionai privalės vežti likutines degintinas atliekas ir susimokėti naują didelį mokestį.

O gal tai nauja būsimų savivaldos rinkimų strategija, nubausti regionus, kad ne taip balsuoja?“,  – svarstė A. Jučas.

Tokius ministerijos užmojus kritikuojantis politikas taip pat turi pasiūlymų. Pirmiausia esą mokestį didinti reikėtų palaipsniui, o ne 5 kartus. Jis siūlo plėsti depozito sistemą, susitvarkyti su pakuočių atliekų realiais srautais ir kurti produktą, bet ne fiktyvias pažymas, o ne apkrauti gyventojus ženkliai išaugusiu mokesčiu.

„Šio mokesčio didinimas 5 kartus skaudžiausiai paliestų regionų gyventojus, kurių pajamos ir taip yra mažesnės. Todėl palieku kolegoms atvirą klausimą, kurioje pusėje balsuojant bus didžioji konservatorių frakcija ir kaip jūs žmonėms išaiškinsite šio mokesčio naudą?“, – mintis dėstė A. Jučas.

Vienas komentaras apie “Ant Seimo stalo – regionų gyventojus parklupdyti besikėsinantis atliekų šalinimo mokestis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *