Teatrų festivalyje „Kaimo liktarna“ veiksmo bus klojime ir už jo sienų

Po kelių metų pertraukos vėl atveriamos klojimo teatro Alytaus rajone durys. Šeštadienį Balkūnuose, dailininko Antano Žmuidzinavičiaus sodyboje-muziejuje, vyks mėgėjų teatrų šventė-konkursas „Kaimo liktarna“ teatrologo Vytauto Maknio premijai laimėti.

„Palaikome ir stengiamės puoselėti mėgėjų kolektyvus, ansamblius, mėgėjų teatrą. Veikla, bendrystė ir kūryba tokiuose kolektyvuose padeda žmonėms išlikti gyvybingais, gerina savijautą. Džiaugiamės, kad galėjome atgaivinti „Kaimo liktarną“. Dėl pandemijos startuojame kukliai, su kelių mėgėjų teatrų spektakliais. Pasirinkome komedijos žanrą, kad šiuo gan įtemptu laikotarpiu žmonės pasijuoktų, atsipalaiduotų. O už klojimo teatro sienų vyks žaidimai, edukacijos, kepsime dzūkiškas bandas. Kviečiam šeštadienį į gilias tradicijas turintį, atgimusį ir šiek tiek kitokį festivalį „Kaimo liktarna“, – sako Alytaus rajono savivaldybės vicemerė Dalia Kitavičienė.

Mėgėjų teatrų šventė-konkursas „Kaimo liktarna“ Balkūnuose vyks jau 21-ą kartą. Alytaus rajono savivaldybės įsteigtai teatrologo Vytauto Maknio vardo premijai laimėti spektaklius pristatys keturi teatrai iš Alytaus, Marijampolės, Panevėžio ir Varėnos rajonų.

Teatrų atstovai žada, kad jų spektakliai linksmi, nuotaiką pakelsiantys ir ilgai įsimenantys, gali žiūrėti ne tik suaugę, bet ir vaikai.  Geriausią spektaklį rinks komisija ir žiūrovai.

Renginio dieną taip pat bus galima aplankyti dailininko A. Žmuidzinavičiaus muziejų, sodyboje skambės liaudiška muzika, bus etnožaidimų kiemas, vyks viktorina, vyks edukacijos, bus kepamos dzūkiškos bandos, bus ir kitų tradicinių patiekalų.

Į renginį iš Alytaus iš anksto užsiregistravusius tel. (8 315) 69 005 nemokamai veš autobusas.

Balkūnų kaime gimė teatrologas V. Maknys. Jis vienas pirmųjų teatrologų, išgarsinęs pasaulyje Lietuvos teatrą ir jo menininkus įvairiose pasaulio enciklopedijose.

Balkūnų kaime esanti dailininko Antano Žmuidzinavičiaus tėviškės sodybos kompleksas: namas-muziejus, klėtis ir tvartas, įtraukti į valstybės saugomų vertybių registrą.

Muziejaus sodyboje veikė pradžios mokykla, buvo statomi spektakliai, veikė Vežimų teatras. Vėliau buvo pradėta rengti mėgėjiškų teatrų šventė-konkursas.

Klojimo teatras – teatras Lietuvoje, spektakliai ir koncertai klojimuose lietuvių tautinio atgimimo laikotarpiu, nuo XIX a. pab. iki Pirmojo pasaulinio karo. Klojimo teatras davė pradžią slaptiems ir viešiems lietuviškiesiems vakarams.

Rugsėjo 18 d. šventę-konkursą „Kaimo liktarna“ organizuoja Alytaus rajono savivaldybės kultūros centras, finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Alytaus rajono savivaldybė.

Renginio pradžia 12 val.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *