Alytaus menininko siekis – romantiškų poezijos vakarų muzikos fone tradicija

Atsisveikinimas su vasara romantiškos muzikos fone skambant poezijai ir improvizacijoms. Taip paskutinius vasaros atodūsius Alytuje palydėjo būrelis poezijos ir romantikos gerbėjų. Renginį organizavęs poetas, prozų kūrėjas Linas Vitkauskas turi rimtų užmojų – suburti kuo daugiau kultūros, poezijos mėgėjų, menininkų ir poezijos vakarus paversti tradicija.

Noras kurti tradiciją ir atgaivinti erdvę

Antradienį įvykusiame poezijos ir improvizacijų vakare „Tik paklausyk“ L. Vitkaukas skaitė savo poeziją, pristatė savo trečiąjį eilėraščių rinkinį, kuris taip pat vadinasi „Tik paklausyk“. Vakaro atmosferą šildė saksofonisto Dainiaus Platūkio atliekami kūriniai.

Renginio vieta buvo pasirinkta Šaulių namų kiemelis, tačiau dėl lietingo oro, renginys buvo perkeltas į Šaulių namų salę. Šaulių namų kiemelis L. Vitkausko dėmesį patraukė ne atsitiktinai, mat šiemet jis buvo atnaujintas, čia atgimė senasis rožynas ir fontanėlis.

„Man norėtųsi Šaulių namų kiemelyje atgaivinti istoriją, kraštotyrą, kur kadaise buvo restoranas, į kurį rinkdavosi karininkai, čia grodavo džiazą. Paveldas yra išsaugotas, tik norėtųsi jame atgaivinti veiksmą. Tai puiki vieta renginiams, ypač romantikai. Tereikia šią erdvę išnaudoti“, – tikino alytiškis.

Renginio šeimininkas susirinkusiuosius kvietė pasikalbėti aktualiomis temomis apie gyvenimo prasmės paieškas, apie pandemiją, kuri kažkada vis tiek praeis, o kultūros pamiršti ir apleisti negalima.

„Prisiklausę įvairios informacijos žmonės tapo pikti, susiskaldę, aplink daug nuomonių, manipuliacijų, o kultūros renginiai lieka užmiršti. Būtent dėl to noriu kelti kultūrinį lygį ir kurti tradiciją“, – sakė L. Vitkauskas.

Poeto įsitikinimu, nedaug yra žmonių, kurie savo gyvenime vietos palieka poezijai, prozai, menui, tačiau didelį vaidmenį kultūriniame Alytaus miesto gyvenime, pasak jo, atlieka teatras.

„Poezijoje yra romantikos ir jai reikia laiko suprasti, pamąstyti, ką autorius nori pasakyti. Galbūt žmonės nenori mąstyti“, – svarstė L. Vitkauskas.

Poetą savyje atrado ieškodamas savęs

Literatūra L. Vitkauską domino dar mokyklos suole, tačiau kūryba jo gyvenime atsirado iš savęs ieškojimų. Kaip pasakojo poetas, jis visuomet svajojo pasinerti į aktorystės, režisūros vandenis, tačiau daugybė nesėkmingų bandymų jį privertė perdėlioti savo svajones. Gyvenime patirti išgyvenimai paskatino jį mintis sudėlioti kūryboje, eilėse.

Būtent iš čia ir gimė jo kūrybinės temos – apie savęs, gyvenimo prasmės ieškojimus, meilę, skausmą, išgyvenimus ir viltis. Poetas dažnai eilėse perteikia ir savo patirtis.

„Dabar save matau ir kaip tokių meninių renginių organizatorių, kaip visuomenininką. Man iš vidaus kyla noras išjudinti visuomenę kultūrai, menui, literatūrai. Norėtųsi, kad tokių renginių būtų daugiau“, – pasakojo vyriškis ir atskleidė, kad iš čia ir kilo idėja organizuoti poezijos vakarus. Pirmasis toks renginys vyko praėjusiais metais. Antradienį įvykęs poezijos skaitymų vakaras – antrasis bandymas pritraukti kuo daugiau poezijos mėgėjų, kūrėjų, menininkų ir literatų.

Vienas komentaras apie “Alytaus menininko siekis – romantiškų poezijos vakarų muzikos fone tradicija

  1. Ačiū “Dzūkijos veido” žurnalistei už puikų straipsnį kultūros tema apie poezijos ir muzikos vakarų idėją…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *