Alytiškiai dėl viruso taikomų apribojimų kol kas nepažeidinėja

Ekstremalios situacijos metu taikomų apribojimų kontrolę nuolat vykdo ne tik atitinkamos valstybės institucijos, bet ir Alytaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.

Tai apima ne tik visuomeninio transporto, maitinimo įmonių ir prekybos vietų, bet ir asmenų saviizoliacijos laikymosi kontrolę.

Per šių metų liepos ir rugpjūčio mėnesius savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai daugiau kaip 450 kartų aplankė iš įvairių užsienio valstybių grįžusius ir izoliuotis turinčius asmenis.

Taip pat 169 kartus tikrintos įvairios prekybos, viešojo maitinimo vietos, kiti ūkio subjektai, 41 kartą tikrinta, kaip žmonės laikosi reikalavimų visuomeniniame transporte.

Taip pat skyriui neseniai pavesta kontroliuoti, kaip taikomų apribojimų yra laikomasi savivaldybei pavaldžiose įstaigose.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Ryčio Vitkausko, papildomo darbo prisidės ir po rugsėjo 13 dienos, kais įsigalios sprendimai dėl prekybos centrų ir maitinimo įstaigų darbo priimant tik Galimybių pasus turinčius asmenis, kontrolės.

Vedėjo teigimu, pastaruoju metu daugiausiai dėmesio skiriama saviizoliacijos kontrolei. „Kiekvieną savaitę vis daugėja šalių, iš kurių parvykę asmenys, jeigu jie yra neskiepyti, privalo izoliuotis. Žiūrėdami, kaip jie to laikosi, per mėnesį aplankome daugiau kaip 200 asmenų“, – sakė R. Vitkauskas. Jis pasidžiaugė, kad pažeidimų nenustatyta.

Vedėjas net šiek tiek „pasikuklino“ – per liepos mėnesį patikrinti 255 iš užsienio valstybių grįžę alytiškiai, dar nesibaigus rugpjūčiui – 203 asmenys.

Jo teigimu, kartais pasitaiko ir kuriozinių atvejų, kuomet paaiškėja, kai asmuo dievagojasi, kad nebuvo niekur išvykęs, tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pateiktuose sąrašuose jis yra. „Tos anketos yra pakankamai painios, žmonės neįsiskaito, kad yra išimtys, jas reikia tinkamai pažymėti, to nepadarius, žmonės priversti be reikalo izoliuotis“, – sakė. R. Vitkauskas.

Ekstremalios situacijos metu taikomų apribojimų kontrolę vykdo ne tik savivaldybė, bet ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Policijos departamentas, Valstybinė darbo inspekcija.

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centrui apie ekstremaliosios situacijos metu taikomų apribojimų laikymosi kontrolę savivaldybės kas savaitė privalo teikti informaciją. Praėjusio penktadienio duomenimis, per savaitę Lietuvoje buvo atlikti net 1835 viešojo transporto patikrinimai ir rasti 157 pažeidimai.

Aktyviai Lietuvoje tikrintos turgavietės ir kitos lauko prekybos vietos. Iš viso atlikti 688 patikrinimai, nustatyta 10 pažeidimų. Taip pat vis dar fiksuojami dideli taisyklingo kaukių ar kitų apsaugos priemonių dėvėjimo pažeidimų rodikliai – per šią savaitę nustatyti 157 tokio pobūdžio pažeidimai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *