ARATC realybę išvydęs Seimo narys V. Bakas: „Nieko sau!“

A. Reipo susitikime su V. Baku aptarta atliekų tvarkymo sistemos situacija, šios srities specialistų rūpesčiai. ARATC nuotr.

Seimo narys Vytautas Bakas su Alytaus regiono atliekų tvarkymo infrastruktūra susipažino ir realiai, ir virtualiai. „Nieko sau!“ – nusistebėjo jis, išbandęs virtualios realybės akinius, kurie naudojami aplinkosauginėms edukacijoms.

„Tai, ką jūs darote, yra inovacija švietimo srityje ir turi atsidurti švietimo programoje“, – apie ARATC sukurtą virtualų, žaismingą atliekų tvarkymo sistemos pristatymą kalbėjo politikas, prieš tai realiai susipažinęs su Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro technologijų parku ir su ARATC vadovu Algirdu Reipu aptaręs atliekų tvarkymo srities problemas.

Vienas didžiausių atliekų tvarkytojų rūpesčių pastaruoju metu – Lietuvos valdžios planai drastiškai didinti sąvartyno mokestį. Skaičiuojama, kad jį pakėlus, vietinė rinkliava gyventojams didėtų apie 40 procentų.

Žmonės dėl to kaltintų savivaldybes ir regioninius atliekų tvarkymo centrus, kurie yra tik Seime priimtų sprendimų vykdytojai.

„Neapdairus kainų kėlimas gali būti labai didelis žingsnis atgal, formuojant žmonių įpročius ir atliekų tvarkymo kultūrą“, – pastebėjo V. Bakas.

Didesnis sąvartyno mokestis pirmiausia yra naudingas atliekų deginimo įmonėms, kurios suinteresuotos, kad kuo daugiau atliekų būtų deginama. Pakėlus sąvartyno mokestį, daugiau atliekų būtų vežama į deginimo įmones ir neabejotinai kiltų deginimo kaina. O išaugę kaštai bet kuriuo atveju gultų ant gyventojų pečių.

Žmonės yra raginami rūšiuoti ir daugelis jų tą daro, suvokdami, kad perdirbimas yra didžiausias atliekų tvarkymo prioritetas. Tačiau už pakuočių atliekų tvarkymą atsakingi gamintojai importuotojai realiu perdirbimu nėra suinteresuoti. Tad didelė dalis pakuočių „perdirbama“ tik popieriuose, realios atliekos tampa nebereikalingos ir, pakeitus kodus, tvarkomos kitais būdais.

„Daug problemų kyla dėl neskaidrios nacionalinės atliekų tvarkymo sistemos ir nenuoseklios, nesuprantamos valstybės politikos šioje srityje. Regioniniai atliekų tvarkymo centrai, atsakingi už mišrių komunalinių atliekų tvarkymą, dažnai būna priversti prisiimti ir finansinę naštą, ir atsakomybę už tai, ko nepadaro gamintojai importuotojai“, – sakė ARATC direktorius A. Reipas.

Seimo narys V. Bakas pripažino, jog centrinė valdžia turėtų įsiklausyti į argumentus, kad nebūtų pakirstas žmonių pasitikėjimas atliekų tvarkymo sistema, nedingtų jų motyvacija rūšiuoti.

„Tokie procesai, jeigu jie nebus sustabdyti, turės labai gilias politines, ekonomines ir psichologines pasekmes, jie palies kiekvieną žmogų. Įprotis rūšiuoti atliekas dar tik ugdomas ir negalima žmonių bausti už tai, kad jie rūšiuoja“, – kalbėjo Seimo Antikorupcijos komisijos narys V. Bakas.

Jis prisipažino: iš susitikimo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre į Vilnių išvažiavo su didele krūva namų darbų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *