Iššūkiai dėl migrantų nesibaigia: savivaldybės ir toliau paliktos nežinioje

Dzukijosveidas.lt nuotraukos.

Situacija dėl savivaldybėse priimtų migrantų ir toliau skęsta nežinioje. Savivaldybėse ekstremalių situacijų komisijos bene kasdien gvildena ir sprendžia su nekviestais svečiais susijusius rūpesčius. Tirpte tirpstant kol kas iš savivaldybių biudžetų skiriamoms lėšoms atvykėlių išlaikymui, iki šiol nėra aiškus išlaidų kompensavimo mechanizmas bei laikas, per kurį savivaldybės atgaus patirtas išlaidas. Penktadienio popietę laukiama į Alytų atvykstant Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narių, kurie domėsis, su kokiais iššūkiais tenka susidurti ir kaip padėti migrantus priglaudusioms savivaldybėms.

Iššūkiai ir dėl užsikrėtimų koronavirusu

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad iš 71 Alytuje, aerodromo teritorijoje apgyvendintose savivaldybei priklausančiose patalpose, apgyvendinto migranto dviem moterims buvo nustatyti teigiami koronaviruso testai. Jos gydymui išvežtos į Abromiškių reabilitacijos ligoninę.

Neteisėtai Lietuvos-Baltarusijos pasienį kirtę atvykėliai, kaip teigiama, yra iš įvairių Afrikos respublikų. Likusiems 69 migrantams ateinantį pirmadienį planuojama atlikti pakartotinius koronavirusą aptinkančius testus. Vėliau bus sprendžiamas klausimas dėl galimybės pasiūlyti jiems pasiskiepyti vakcinomis nuo Covid-19.

„Jeigu paaiškės, kad užsikrėtusiųjų yra ir daugiau, savivaldybės lauks didelis iššūkis, kur juos izoliuoti, kaip elgtis toliau. Tai reikš, kad jų izoliacijos laikotarpis nuo apsikrėtimo virusu nustatymo dienos prasitęs dar 14 dienų. Alytaus miesto savivaldybė yra išsėmusi visus atvykėlių apgyvendinimo vietų rezervus ir priimti jų dar daugiau galimybės nėra“, – tikino šiuo metu atostogaujantį Alytaus miesto merą  pavaduojanti vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Iki šiol – be atsakymų ir nežinomybėje

Vicemerė patikino, kad į Alytų atvyksiantiems Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariams – pirmininkui Laurynui Kasčiūnui bei šio komiteto nariams Vytautui Bakui ir Dovilei Šakalienei – turės daugybę klausimų.

Pasak J. Šukevičienės, iki šiol lieka neaiškus migrantų išlaikymo išlaidų kompensavimo reglamentavimas, taip pat, kaip elgtis nustačius daugiau Covid užsikrėtimo atvejų ir galiausiai kada nuo savivaldybių pečių bus nuimta ši migrantų apgyvendinimo našta.

„Iki šiol neturime atsakymų, kokiam laikotarpiui migrantai liks savivaldybėse. Premjerė tikino, kad savivaldybių prašoma pagalbos tik dešimčiai dienų, tačiau mes matome, kad šis laikotarpis gali prasitęsti ilgesniam laikui. Ta nežinia, neaiškumas kelia daug iššūkių tiek savivaldybėms, tiek patiems gyventojams“, – kalbėjo vicemerė.

Lėšos – iš administracijos direktoriaus rezervo

Šiuo metu Alytaus miesto savivaldybė migrantų apgyvendinimui naudoja lėšas iš administracijos rezervo, tačiau savivaldybėms pažadėta visas išlaidas kompensuoti iš Valstybės rezervo lėšų. Skaičiuojama, kad 71 migranto išlaikymas Alytuje mėnesiui gali atsieiti per 100 tūkst. eurų. Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorė, ekstremalių situacijų komisijos vadovė Ona Balevičiūtė teigė, kad šiuo metu per savaitę jau išleista 35 tūkst. eurų. Kol kas nėra žinoma ir kaip greitai bus kompensuotos migrantų išlaikymui leidžiamos lėšos.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorė, ekstremalių situacijų komisijos vadovė Ona Balevičiūtė.

Pasiteiravus, kuriam laikotarpiui Alytaus miesto savivaldybei dar užtektų finansuoti migrantų gyvenimą, O. Balevičiūtė tikino, kad maždaug dar mėnesiui, o vėliau tektų spręsti, ką daryti toliau.

Alytuje esančiose patalpose, kuriose apgyvendinti migrantai, šiuo metu įrenginėjami dušai. Alytaus miesto ekstremalių situacijų komisijos vadovė tikino, kad migrantai yra patenkinti tiek maitinimo, tiek apgyvendinimo sąlygomis, tačiau jie nori turėti lietuvišką ryšį (telefonus, internetą), kad galėtų susisiekti su artimaisiais, esą legaliai gyvenančiais Prancūzijoje.

Užfiksavo šiukšlyną ir užsienietišką automobilį

Pro migrantų apgyvendinimo vietą pravažiuojantys smalsuoliai akylai stebi atvykėlių elgesį, kaip jie laikosi tvarkos, ar nevaikštinėja už aptvertos teritorijos ribų. Gyventojai nepraleidžia progos užfiksuoti ir įtarimą ar pasipiktinimą keliančių vaizdų iš laikinos migrantų gyvenamosios teritorijos.

„Jie labai netvarkingi, aplinka dažnai apmėtyta šiukšlėmis, tačiau davus pastabą, kad jie turi susitvarkyti, tą padaro. Laimei, kol kas neteko pastebėti, kad keltų didesnių problemų. Įdomu yra tai, kad teko užfiksuoti ir užsienietiškais numeriais pažymėtą automobilį, kuris buvo atvykęs prie migrantų apgyvendinimo vietos. Iš jo išlipo tamsiaodis vyriškis, jis kalbėjosi su policijos pareigūnais. Galbūt taip bandoma susisiekti, kažką perduoti migrantams“, – portalui „Dzūkijos veidas“ pasakojo alytiškis, nepanoręs viešai identifikuoti savo asmenybės (vardas, pavardė redakcijai – žinomi).

Dėl prašymų turėti ryšį – užklausa ministerijai

Tai, kad tvarkos laikinai gyvenamose patalpose galėtų būti ir daugiau, patvirtino ir Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas, Ekstremalių situacijų operacijų vadovas Rytis Vitkauskas.

„Valytis ir susitvarkyti patalpas, aplinką migrantai turi patys. Kol kas jokių incidentų nebuvo. O apie užsienietiškais numeriais pažymėtą atvykusį automobilį prie migrantų apgyvendinimo vietos teko girdėti tik iš policijos pareigūnų. Kad migrantai turėtų užsiėmimą, jiems atvežėme krepšinio, futbolo kamuolių ir senoje automobilių stovėjimo aikštelėje pastatėme vieną krepšinio lanką su stovu. Atvykėliai žaidžia nuo ryto iki vakaro. Dėl susisiekimo ir telefoninio bei internetinio ryšio esame nusiuntę užklausą Vidaus reikalų ministerijai, tad sprendimas bus priimtas tik gavus atsakymą. Kol kas migrantų apgyvendinimo vietoje internetinio ryšio nėra“, – pasakojo Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas.

Priėjus arčiau prie migrantų apgyvendinimo vietos, šie per juosiančius atitvarus noriai bendrauja su juos kalbinančiais žmonėmis. Kai kurie jų pasakoja savo istorijas, kaip jie be kąsnio ir vandens burnoje keliavo net penkias ir daugiau dienų, su kokiais iššūkiais ir baimėmis tenka susidurti, tačiau apgyvendinimo sąlygomis jie nesiskundžia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *