Atmosfera dėl migrantų ir toliau kaista: savivaldybės ieško maksimalių galimybių

Atmosfera dėl į Lietuvą per Baltarusijos pasienį plūstančių nelegalių migrantų kaista. Karantinavimo laikotarpiui juos apgyvendinti prašoma vis daugiau savivaldybių. Keli šimtai nelegalų jau įkurdinti keliose Pietų Lietuvos savivaldybėse, o dar dalį jų tik žadama laikinai apgyvendinti Druskininkų savivaldybėje. Birštono savivaldybė skelbia, kad priimti migrantų iš viso neturinti net menkiausių galimybių.

Pirmoji į pagalbą dėl laikino migrantų apgyvendinimo atsiliepė Lazdijų rajono savivaldybė. Liepos 1-osios naktį Kapčiamiesčio pasienio užkardoje sulaikyti daugiau kaip 40 nelegalių migrantų. Jie buvo laikinai apgyvendinti atlaisvintose Kapčiamiesčio mokyklos patalpose, aprūpinant juos būtiniausiomis higienos priemonėmis, kilimėliais ir miegmaišiais poilsiui.

Vėliau į pagalbą prisijungė ir Varėnos rajono savivaldybė, kur šiuo metu buvusioje Vydenių mokykloje laikinai apgyvendinti 148 migrantai.

Dar praėjusį šeštadienį Alytaus miesto aerodromo teritorijoje savivaldybei priklausančiame pastate buvo apgyvendintas 71 migrantas. Pasak savivaldybės atstovų, Alytaus miestas laikinai apgyvendinti dar daugiau nekviestų svečių galimybių neturi.

Pirmadienį dar 125 migrantai buvo apgyvendinti Alytaus rajone, nenaudojamos buvusios Verebiejų kaimo mokyklos patalpose. Iš viso Alytaus rajono savivaldybė yra pasiruošusi priimti 150 migrantų. Pasak Alytaus rajono savivaldybės atstovų, nelegaliems migrantams užtikrinami tik būtiniausi daiktai ir paslaugos, išlaidos apmokamos iš savivaldybės biudžeto, o vėliau bus pateikta paraiška Finansų ministerijai, kad viskas būtų kompensuota iš valstybės rezervo.

Maistą tiekia Savivaldybės viešųjų pirkimų būdu parinkta privati įmonė. Miegui sudedamąsias lovas, pagalves ir miegmaišius parūpino pasieniečiai.

Kaip ir visoje Lietuvoje, Alytaus rajono gyventojai yra sunerimę, dalis jų – susierzinę dėl masinio nelegalių migrantų antplūdžio, nerimauja dėl savo ir artimųjų saugumo. Alytaus rajono savivaldybės vadovai kartu su Varėnos rinktinės pasienio vadu Remigijumi Raugale bei policijos atstovais susitiko su Verebiejų kaimo bendruomene, paaiškino situaciją, nuramino gyventojus, kad baimėms pagrindo nėra. Policijos pareigūnai užtikrina teritorijos apsaugą.

Pasak Alytaus rajono savivaldybės atstovų, kol kas migrantai elgiasi  ramiai, išsako savo būtiniausius poreikius mandagiai. Prašo būtiniausių drabužių ir avalynės, tepalo nuo mašalų įkandimų. Jeigu reikalinga, yra užtikrinama skubi medicinos pagalba.

 

Sprendimą dėl migrantų apgyvendinimo priėmė ir Druskininkų savivaldybė, kurioje iki šiol nėra apgyvendintas nė vienas migrantas. Pasak Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko, Lipliūnų kaimo teritorijoje esantis Susisiekimo ministerijos valdomas Švendubrės upių pasienio kontrolės punktas šiuo atveju yra geriausias sprendimo variantas. Jis yra laukuose, toli nuo miesto, toli nuo gyvenamųjų namų, teritorija aptverta aukšta neperlipama tvora, sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros, yra visos reikiamos komunikacijos. Pastato vidus pritaikytas pareigūnų darbui tvarkant dokumentus, o esant situacijai, jei nelegalūs migrantai parodytų agresiją, ten yra įrengtos vienutės jų atskiram patalpinimui.

Punktas turi nemažą kiemo teritoriją, kurioje bus galima pastatyti palapines ar kitus laikinus statinius – kaip jau nuspręs ministerija ir pasieniečiai.

R. Malinauskas paneigė kalbas, kad pabėgėlių stovyklos ir angarai bus statomi Druskininkų aerodrome.

„Druskininkų aerodrome šiais metais esame suplanavę nemažai renginių, tokių kaip tarptautinės žirgų konkūrų varžybos, ilgametes tradicijas turinčios tarptautinės šunų parodos.

Aerodromo prieigose šiuo metu sparčiai kyla teniso kortai, kuriuose taip pat yra numatyta varžybų“, – paaiškino Druskininkų meras.

Birštono savivaldybės administracijos direktorė Jovita Tirvienė patikino, kad Birštonas laikinam migrantų apgyvendinimui neturi jokių galimybių.

„Įvertinome situaciją ir galime pasakyti, kad jokių laisvų patalpų neturime ir tokios galimybės tikrai neturėsime.“

Savivaldybių vadovams tenka apgailestauti dėl susiklosčiusios ekstremalios situacijos ir gyventojus nuraminti, kad jų saugumui joks pavojus negresia, nes migrantų apgyvendinimo vietose budi policijos pajėgos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *