Tarptautinę architektų dieną Alytuje duris atvėrė nauja dizaino studija

Tarptautinę architektų dieną Alytuje oficialiai duris atvėrė alytiškės architektės Ingos Stanevičienės „Ingos Stan dizaino studija“. I. Stanevičienės albumo nuotraukos.

Penkiolika metų solidžios darbo patirties architektūros ir interjero dizaino srityje, Alytuje įgyvendintas ir vizitine kortele tapęs jau ne vienas didelės apimties projektas ir galiausiai Tarptautinę architektų dieną oficialiai duris atvėrusi nuosava „Ingos Stan dizaino studija“ su išaugusiomis kolektyvo gretomis.  Tokiomis nuotaikomis šiandien gyvena alytiškė architektė, interjero dizainerė Inga Stanevičienė, kuri ne tik su kaupu įgyvendino savo pačios penkmečio planą, bet jau ir braižo į platesnius vandenis vedančias naujų tikslų linijas.

„Kad tradiciją turėtų ir Alytaus architektai“

„Mano svajonė, kad savo tradiciją švęsti Tarptautinę architektų dieną turėtų ir Alytaus architektai. Tokią jau seniai puoselėja kiti šalies miestai, todėl neatsitiktinai šios dienos proga nusprendžiau oficialiai atidaryti savo dizaino studiją ir taip tradicijos kūrimui nuspausti „start“ mygtuką“, – sakė I. Stanevičienė.

Architektė, interjero dizainerė Inga Stanevičienė.

Tradicijos kūrimo startas išties pavyko. Į ketvirtadienį vykusį „Ingos Stan dizaino studijos“ atidarymo vakarą susirinko ne tik architektai, bet ir draugais tapę partneriai iš statybų, prekybos, inžinerijos sektoriaus. Nuoširdūs sveikinimai, gėlės, vaišėmis nuklotas stalas, vardinis tortas, įspūdingi moksliniai triukai su azotu bei desertų gamyba azoto pagalba, daug šypsenų, gera nuotaika bei nuoširdūs pokalbiai – taip buvo paminėta Tarptautinė architektų diena bei dizaino studijos atidarymo proga.

Pačiame Alytaus miesto centre, S. Taškūno g. 3, naujai įsikūrusioje „Ingos Stan dizaino studijoje“ išties erdvu, šviesu, jauku, šiuolaikiška ir modernu. Kitaip ir negalėtų būti, nes tai visai neseniai baigtas statyti po maždaug 15 metų pertraukos Alytuje atsiradęs pirmasis naujas daugiabutis, kurį projektavo pati Inga.

„Žvelgdama į vos per dvejus metus iš idėjos į realiai įgyvendintą projektą virtusį statinį labai džiaugiuosi juo, tačiau ne mažiau džiugina ir tai, kad turėjau galimybę jame įsikurti ir savo studiją“, – kalbėjo architektė.

Ateinančiam penkmečiui – platesni vandenys

Kalbėdama apie penkiolika prabėgusių savo kaip architektės metų, Inga pasidžiaugė turėjusi galimybę mokytis pas tokius Alytaus architektus kaip Jadvyga Mainelienė, Irena Gudaitytė-Žiūkienė, Elvyra Tarasauskienė.

„Tai žmonės, iš kurių mokėmės mes, jaunoji karta. O dabar jau pati perduodu žinias savo mokiniams. Tie penkiolika metų prabėgo taip greitai, kad net nesitiki. Per juos buvo nuveikta labai daug, kryptingai ėjau link savo tikslų, galbūt todėl šiandien jaučiu pilnatvės jausmą“, – kalbėjo architektė I. Stanevičienė.

Sukauptos žinios, patirtis ir noras siekti daugiau ją paskatino įkurti savo įmonę, kuri šiandien jau sėkmingai veikia trejus metus.

Inga Stanevičienė su kolektyvu.

„Aš visuomet sau brėžiu penkmečio planus. Pastarąjį įgyvendinau su lig savo dizaino studijos atidarymu, o dabar jau gyvenu naujomis svajonėmis ir planais“, – šyptelėjo Inga ir prasitarė jaučianti, kad atėjo metas plaukti į platesnius architektūros ir interjero dizaino vandenis bei pasinerti į dar didesnius, ambicingesnius iššūkius.

Architektė – dar nuo vaikystės

Kalbėdama apie savo profesiją, Inga neslepia gyvenanti ja ir darbas jai nėra tik uždarbio šaltinis, bet ir mėgstama veikla, juolab, kad šalia architektūros visuomet turi galimybę kurti ir interjero dizainą, kur kūrybos yra kur kas daugiau.

„Kad būsiu architekte sąmoningai žinojau jau nuo 14 metų, o kažkur pasąmonėje tai glūdėjo dar vaikystėje. Man labai patikdavo savo lėlėms iš kartoninių dėžių konstruoti namus, baldus. Valandų valandas lėlių nameliuose konstruodavau kambarių išplanavimus, gamindavau baldus, juos dėliodavau. Vėliau paauglystėje man toptelėjo mintis, kad ne kiekviena mergaitė svajoja būti architekte ir nuo to laiko ėmiau tendencingai to siekti – pati užsirašiau į braižybos būrelį, pradėjau lankyti Alytaus dailės mokyklą, o dešimtoje klasėje jau važinėjau į Jaunųjų architektų mokyklą Vilniuje“, – pasakojo Inga.

Jos šeimoje, giminėje nėra nei architektų, nei interjero dizainerių, tik tėtis visą laiką dirbo statybose, tad toks profesinis alytiškės pasirinkimas nebuvo joks šeimos tradicijos tęsinys, o veikiau – pašaukimas.

Dizainas – jau ne prabanga, o būtinybė

Architektė džiaugiasi ir savo pasirinkimu šalia architektūros teikti ir interjero dizaino paslaugas, kurios šiandien jau tapo ne prabangos, o būtinybės preke.

„Seniau interjero dizainas man buvo kaip papildoma mėgstama veikla po darbo, tačiau šiandien pastebiu, kad architektūros bei interjero dizaino užsakymai jau dalijasi lygiomis dalimis, o kartais pastaroji sritis net nukonkuruoja. Labai džiaugiuosi, kad turiu galimybę tekti platesnio pobūdžio paslaugas, praktiškai neatsiejamas vienas nuo kitos. Architektai labiau orientuojasi į pastatų išorę, o interjero dizaineriams jau rūpi vidus, išplanavimas, kuris yra priklausomas nuo pastato architektūros. Tai šiuo metu labai praverčia ir man asmeniškai, nes kaip tik mano šeima gyvena nuosavo būsto statybų nuotaikomis“, – kalbėjo architektė, interjero dizainerė.

Namą savo šeimai Inga projektavo pati, lygiai taip pat ir kuria jo interjero dizainą. Pasiteiravus, ar lengviau visa tai daryti sau pačiai, ar vis tik klientams, architektė nė nedvejodama atsakė, kad kurti sau yra rimtas iššūkis: „Nes per daug žinau ir matau, todėl labai norisi visa tai sutalpinti savo name. Čia ir prasideda didysis iššūkis, kaip viską suderinti, sutalpinti, apgalvoti kiekvieną kvadratinį centimetrą, kad nebūtų bereikalingų erdvių ir perlenktų lazdų. Tad man lengviau dirbti klientams nei pačiai sau.“

Inga Stanevičianė su savo šeima.

Kalbėdama apie interjero dizainą, Inga paneigė mitą, kad maišyti skirtingus stilius interjere yra neskoninga. Jos patirtis parodė, kad tarpusavyje harmoningai gali derėti ir skirtingų stilių detalės, tereikia saiko ir spalvinių bei medžiagiškumo derinių pajautimo. Tai ji išbandė ir kurdama savo namų dizainą, kuriame susipina bent keturi stiliai.

„Ingos Stan dizaino studijoje“ kiekvienas turi galimybę ne tik atrasti idėjų, pasisemti profesionalių patarimų architektūros bei interjero dizaino srityje, bet ir gauti visą kompleksą paslaugų – nuo projekto iki pat raktų nuo namų, biurų ar kitokios paskirties statinių į rankas gavimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *