„Scanorama“ siūlo europietiško kino atostogas: surengs mažąjį festivalį Alytuje

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ kviečia į europietiško kino atostogas ir tęsia kelionę per skirtingus Lietuvos regionus su satelitiniu renginiu „Scanoramos vasara“, birželio 29 d. – liepos 4 d. persikeliančiu į Alytų.

„Europos šalių kino forumas „Scanorama“ – pirmasis kino festivalis Lietuvoje, kuris ne tik atvedė Europos kiną į sostinę ir didžiuosius šalies miestus, bet ir atsakingai atsivėrė jos regionams. Užsibrėžę ambicingą tikslą įtvirtinti kokybiško kino žiūrėjimo tradiciją visoje Lietuvoje, šiais metais pasirinkome tris gražius miestus, kuriuose europietišką kiną sieksime paversti neatsiejama kultūrinio peizažo dalimi. Kelionę tęsiame Alytuje, garsėjančiame ne tik lankytinais istoriniais objektais, bet ir kultūriškai aktyvia bendruomene. „Scanorama“ vertina kokybę, o ne kiekybę, ilgalaikius ryšius, o ne trumpus susitikimus. Norime ne tik suburti ištikimų žiūrovų ratą skirtinguose šalies miestuose, bet ir naujai prakalbinti gyventojų pamėgtas erdves, pakviesdami pokalbiui su įsimintiniausiais Europos režisierių kūriniais ir bendraminčiais“, – teigia festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

„Scanorama“ keičia požiūrį į kino sklaidą regionuose – mažieji festivaliai skirtinguose šalies miestuose

Siekdama plėsti ir gilinti Lietuvos žiūrovų pažintį su europietišku kinu, „Scanorama“ naujai pažvelgė į kino sklaidą regionuose ir nusprendė įgyvendinti iki šiol nė vieno šalies festivalio ar kino platintojo netaikytą praktiką. „Scanoramos vasara“ pakvies ne į atskiras filmų peržiūras, bet surengs mažuosius festivalius Tauragėje, Alytuje ir Biržuose. Filmų peržiūros Alytaus miesto teatre, diskusijos, renginiai, specialus meniu restorane „Carpe Diem“, vaišės vaikams, pasakojimai apie animacijos kūrimo procesą ir aerobikos treniruotė lauke – alytiškių laukia tikros atostogos europietiško kino ritmu.

„Scanorama“ yra pirmoji, kuri į regionus pažvelgė rimtai, dėmesingai ir atsakingai. Renginio organizatoriai įsitikinę, kad tam būtinas artimas ryšys su vietos bendruomene ir pažintis su kultūros lauku. Pasak jų, nepakanka kelioms valandoms atvykti į svetimą vietą ir surengti peržiūrą ar diskusiją. Reikia tapti ne svečiu, o miesto gyventoju – žinoti kuo gyvena vietiniai, prisėsti jų pamėgtoje kavinėje ar bare, užsukti į vykstančią parodą.

„Scanoramos vasaros“ veidu – scanbasadore – tapo kino industrijoje dirbanti Eglė Ausiejutė, gerai susipažinusi su vietos kultūros lauku ir bendruomene. Ji savarankiškai parinko renginių vietas, sudarė įvairiapusišką kino programą, žadančią tinkamą kultūrinį vasaros akcentą kiekvienam miesto gyventojui, steigs miesto kino klubą ir burs kinu besidominčią bendruomenę – pasibaigus „Scanoramos vasarai“, ši savarankiškai tęs scanbasadorės pradėtą veiklą.

„Jaučiu didžiulę garbę, kad man buvo patikėta atsakomybė atstovauti Europos šalių kino forumui „Scanorama“ ir organizuoti pirmąjį „Scanoramos vasaros“ renginį Alytuje. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę geriau pažinti jo vietos bendruomenę ir sudaryti dinamišką, specialiai šiam miestui parengtą programą.

„Scanoramos vasara“ siekiame praturtinti Alytaus miesto gyventojų ir svečių vasaros įspūdžius – dovanoti kokybiško kino seansus, organizuoti vertingus edukacinius bei pramoginius renginius ir užmegzti ryšį su vietos bendruomene, kuris leis pakviesti alytiškius į dar daugiau kino švenčių ateityje. Kviečiu visus pasinerti į magiškas europietiško kino atostogas, kurių metu kitu žvilgsniu pažvelgsime į save ir mus supantį pasaulį,“ – teigia E. Ausiejutė.

Projekto sėkme neabejoja ir menininkas Algirdas Gataveckas, kartu su broliu dvyniu, menininku Remigijumi Gatavecku, užaugęs Alytaus globos namuose. Jie dalyvaus serbų režisieriaus Srdano Golubevičiaus filmo „Tėvas“ peržiūroje ir ją lydinčioje radijo diskusijoje.

„Mes su broliu esame gyvas pavyzdys, kaip menas ir kultūra gali paveikti sudėtingomis aplinkybėmis augančių vaikų ir jaunuolių gyvenimus. Mylime savo gimtąjį miestą Alytų, todėl kiekviena proga grįžtame į jį su skirtingomis meninėmis iniciatyvomis. Sulaukęs kvietimo dalyvauti diskusijoje apie filmą, jautriai išryškinantį skaudų visuomenės paribyje atsidūrusių tėvų ir vaikų ryšį, su džiaugsmu sutikau. Manau, kad tokie renginiai regionuose yra reikalingi kaip oras. Jie ne tik praturtina mažesnių miestų kultūrinį peizažą, bet ir atveria naujas perspektyvas tiems, kam jos reiškia kitokio gyvenimo galimybę“, – mintimis dalijasi menininkas.

„Scanoramos vasaros“ repertuare Alytuje – pagrindiniuose pasaulio kino festivaliuose pristatyti ir ne vieną apdovanojimą pelnę filmai: „Oskaro“ laureato dano Thomo Vinterbergo „Dar po vieną“, švedo Magnuso von Horno „Prakaituok!“, serbo Srdano Golubovičiaus „Tėvas“, islando Benedikto Erlingssono „Kariaujanti moteris“, ispanų Rafaelio Moléso ir Pepe Andreu „Omarų sriuba“, garsios lenkų režisierės Malgorzatos Szumowskos „Nešventas avinėlis“. Mažųjų žiūrovų lauks animatorės Urtės Oettinger trumpametražis filmas „Pieno baras“ ir specialiai jiems skirta programa.

Visa naujausia informacija apie renginį bus skelbiama Alytaus Kino klube „Kino kablys“ Facebook‘e – kviečiame prisijungti ir tapti klubo nariais: https://www.facebook.com/groups/973744143423291 !

Organizatorių informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *