Dėl pakilusių statybinių medžiagų kainų stringa daugiabučių renovacija

Kylančios statybinių medžiagų kainos veikia ne tik šalyje naujus objektus statančias įmones, bet ir tas, kurios užsiima daugiabučių namų renovacija. Dėl kainų pokyčio kaip ir visoje šalyje, taip ir Alytuje, stringa renovacijos procesas. Skaičiuojama, kad nuo praėjusių metų balandžio mėnesio bendras statybinių medžiagų kainų indeksas gerokai padidėjo.

Dar prieš kylant statybinių medžiagų kainoms daugiabutį namą renovuoti pasiryžusios daugiabučių namų bendrijos buvo parengusios rangos darbų sąmatas, kuriose buvo numatytos mažesnės statybinių medžiagų kainos.

Paskelbus viešuosius daugiabučių namų modernizavimo rangos darbų pirkimus ir su viešųjų pirkimų dokumentais pateikus prieš kurį laiką parengtoje sąmatoje numatytas kur kas mažesnes statybinių medžiagų kainas, negu jos yra šiandien, rasti numatytus darbus už nurodytas kainas galinčius atlikti  rangovus yra neįmanoma. Jie viešųjų pirkimų konkursuose nedalyvauja, nes to daryti jiems tiesiog neapsimoka.

Kaip galimą išeitį, galinčią atgaivinti daugiabučių namų renovacijos procesus, asociacija „Lietuvos butų ūkis“ siūlo sutrumpinti daugiabučių namų projekto įgyvendinimo procesą. Tai galima būtų padaryti vienu metu  skelbiant  konkursą projektavimo ir statybos darbams.

Kada daugiabučių namų renovacijos procesai stabilizuosis, kol kas prognozuoti sunku. Tikėtina, kad  kylančios problemos greitu metu bus išspręstos ir suplanuoti renovacijos darbai bus tęsiami.

Šiuo metu Alytaus mieste skelbiami viešieji pirkimai daugiau nei dešimties daugiabučių namų renovacijos darbams atlikti, tačiau viešųjų pirkimų konkursuose nedalyvauja nei viena šiuos darbus atlikti galinti šalies įmonė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *