Alytaus šventė – su staigmenomis, netikėtumais, tačiau ribojimų išvengti nepavyks

Jubiliejinį – 440 metų – gimtadienį „Laikas vienija“ Alytus pasitiks kukliau, tačiau labiau susivienijęs.  Šešios šventinės erdvės, kuriose veiklų atras nuo mažiausio iki vyriausio alytiškio, renginiai, parodos, meninės instaliacijos bei šventinė mugė gyventojus pakvies švęsti kartu. Visose erdvėse vienu metu nuskambės ir Alytaus miesto himnas, tačiau jo šventiniai fejerverkai šiemet dėl pandeminės situacijos nevainikuos.

Iškilminga ceremonija – ant tilto

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje ant Baltosios rožės tilto, kur ir vyks oficialioji šventės dalis, buvo pristatyta Alytaus miesto šventės programa. Pagrindiniai renginiai numatyti ne tris dienas, kaip būdavo įprastai, tačiau vieną dieną, o sekmadienį numatyti du tradiciniai sportiniai renginiai.

Tiltas Garbės piliečio, Kultūros premijos laureatų bei Auksinės žurnalistų plunksnos nominantui apdovanojimų ceremonijai pasirinktas neatsitiktinai. Tai bus įžanga į jau kitąmet Alytaus laukiančių „Alytus – kultūros sostinė 2022“ renginių maratoną, kurie pavadinti pavadinimu „Kuriantys tiltus“.

Beje, žiūrovų skaičius bus ribojamas, tad į oficialią apdovanojimų ceremoniją ant Baltosios rožės tilto galės atvykti iki 300 žiūrovų ir užimti tik sėdimas vietas. Atvykimas numatytas nuo Dainų slėnio pusės, mat Tilto prieigos nuo Pirmojo Alytaus bus uždarytos. Gyventojų prašoma į birželio 19 dieną, 17 val. vyksiančią ceremoniją atvykti anksčiau.

Tam, kad būtų užtikrintas saugumo reikalavimų laikymasis, bus pasitelktos policijos pareigūnų, šaulių, viešosios tvarkos pareigūnų bei savanorių pajėgos.

Gyventojai turės galimybę stebėti tiesioginę transliaciją per pagrindinius Alytaus naujienų portalus.

Ribojimai – dėl saugumo

„Džiaugiamės, kad iš viso galime minėti miesto dienas, nes nežinomybės laikotarpis buvo be galo ilgas, o pats šventės planavimas sudėtingas ir greitas. Būta ir didelių planų – masinis koncertas, didelės minios, tačiau pandeminė situacija planus koreguoja savaip. Teks laikytis visų saugumo reikalavimų, jeigu reikės, ribosime ir žiūrovų skaičių, todėl prašau visų supratingumo“, – kalbėjo Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Erdves vienys himnas

Nors renginiai vyks keliose Alytaus miesto erdvėse – Jaunimo parke, Miesto sode, ant Baltosios rožės tilto, Rotušės aikštėje, Didžiosios Dailidės ežerėlio teritorijoje, visus miesto gimtadienį švenčiančius gyventojus suvienys 21 val., vienu metu, giedamas Alytaus miesto himnas.

Renginio organizatoriai patikino, kad kaip ir masinio koncerto, taip ir šventinio fejerverko šiemet alytiškiai nesulauks, mat siekiama vengti masinio susibūrimo vienoje vietoje. Dėl pandeminės situacijos atsisakyta ir tradicinio banketo.

Staigmena – erdvinė instaliacija

Alytaus miesto rotušėje alytiškių lauks ir daugiau staigmenų. Planuojama erdvinė instaliacija „Alytaus laiko ratas“, kuria pasigrožėti gyventojai galės ne vieną dieną.

„Instaliacija turėtų paskatinti žingeidumą tiek mažam, tiek suaugusiajam. Tai, ką gyventojai ten išvys, daugiau informacijos teks ieškotis internete. Tai bus galingas, didelis, daugiau nei 20 metrų. Tačiau, kas tai, sužinosite vėliau. Ją įrengti mums padės mūsų partneriai „Vingio galerija““, – pasakojo miesto dienų šventė organizuojančio Alytaus kultūros centro direktorė Indrė Mikelionytė-Pranculevičienė.

Nors šių metų miesto šventės biudžetinė sąmata dar nėra iki galo sudėliota, organizatoriai skaičiuoja, kad ji gali atsieiti apie 20 tūkst. eurų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *