Alytaus miesto vartai – po alytiškių padidinamuoju stiklu

Dzukijosveidas.lt nuotraukos.

Alytaus miesto vartais „Alytus/Myliu“ gyventojai džiaugiasi jau ketvirtas mėnuo. Neseniai rangovai savo sąskaita sutvarkė dėl netinkamoje vietoje pastatytų saulės kolektorių neveikiantį vartų apšvietimą, kuris alytiškiams suteikė pretekstą tris miestą reprezentuojančius objektus apžiūrėti po padidinamuoju stiklu. Be priekaištų rangovams neapsieita, o šie neslepia apmaudo dėl kritikos, kai į šį projektą buvo įdėta daug pastangų ir meilės.

Negaili priekaištų rangovams

Į vos prieš keletą mėnesių pastatytų miesto vartų neveikusį apšvietimą iš pradžių dėmesį atkreipė Alytaus miesto vicemeras Povilas Labukas, pastebėjęs, kad saulės kolektoriai pastatyti po saulę užgožiančiais medžiais. Vėliau iš arčiau vartus apžiūrėjo ir Alytaus miesto tarybos narys Valerijus Vencius.

„Pirmiausia į akis krito neveikęs netoli Simno-Seirijų sankryžos esančių vartų apšvietimas. Atvykus į vietą iš karto buvo galima suprasti, kodėl apšvietimas neveikė – saulės kolektoriai buvo įrengti po medžiais, kurie užgožė saulę. Šis trūkumas jau ištaisytas. Tačiau atidžiau apžiūrėjus vartus, turėčiau ir daugiau priekaištų rangovams – dėl nekokybiško raidžių nudažymo, jų įtvirtinimo betone, nenušlifuotų betono kraštų, dėl betono pagrindo nenudažymo balta spalva, be to jis jau įskilęs ir su dėmėmis“, – trūkumus vardijo V. Vencius.

Jam teko bendrauti ir su dviem reklamos stendų gamintojais, kurie taip pat buvo atkreipę dėmesį į tris beveik 150 tūkst. eurų iš miesto biudžeto kainavusius naujuosius miesto reprezentacinius objektus. Pasak gamintojų, tokios kokybės vartai už minėtą pinigų sumą yra per brangu ir jie visus trejus ženkliai geresnės kokybės vartus būtų pagaminę pigiau ir dar džiaugęsi pelnu. Įvardyti paminėtų reklamos stendų gamintojų politikas nenorėjo.

Apšvietimo problemą jau išsprendė

Susisiekus su miesto vartus įrenginėjusios UAB „Šmikis“ vadovu Tomu Juciku, jis patikino, kad apšvietimo klausimas jau išspręstas.

„Nurodymai, kuriose vietose turi stovėti vartai, buvo gauti iš savivaldybės. Buvo nuspręsta vartų apšvietimą įrengti nuo saulės kolektorių. Tose vietose, kur buvo numatyta statyti vartus, buvo suprojektuoti ir saulės kolektorių stulpai. Viską sumontavus, paaiškėjo, kad medžiai užstoja saulę, todėl neveikia apšvietimas. Buvo priimtas sprendimas saulės kolektorių stulpą perkelti į kitą gatvės pusę, kur saulės niekas neužstotų. Tada prasidėjo net keletą mėnesių užsitęsę biurokratiniai procesai – leidimų išdavimas, derinimai su įvairiomis institucijomis, kad būtų galima perkelti saulės kolektorius į kitą kelio pusę. Šiuo metu stulpas jau perkeltas, permontuotos saulės baterijos ir dabar miesto vartai švies gal daugiau negu reikia, nes saulei per dieną šviečiant bent tris valandas, ženklas šviesti gali daugiau negu savaitę“, – kalbėjo T. Jucikas.

Saulės kolektorius ir stulpą į kitą kelio pusę įmonė „Šmikis“ perkėlė savo sąskaita ir tai rangovams atsiėjo apie 5 tūkstančius eurų. Papildomai stulpą perdažė juoda spalva, nes būtent taip miestas keičia apšvietimo stulpų eksterjerą.

Jis pabrėžė, kad saulės kolektoriams ir toliau bus reikalinga priežiūra, valymas nuo sniego, lapų, tačiau esą tuo pasirūpinti jau yra savivaldybės reikalas.

Pateko į biurokratines pinkles

„Stulpas su saulės kolektoriais galėjo būti perkeltas ir greičiau, tačiau viską stabdė tris mėnesius trukę biurokratiniai procesai. Mūsų darbai tetruko vos keletą dienų, mat leidimą perkelti saulės kolektorius mes gavome tik balandžio 7 dieną. Mes daugiau negu pusantro mėnesio laukėme vien tik savivaldybės pritarimo perkelti saulės kolektorius. Man pikta kaip rangovui, kad dedame visas pastangas darbus atlikti laiku, o tie, kas tuo labiausiai suinteresuoti, vilkina visą procesą. Daug meilės buvo įdėta į šį darbą, daug laiko skyrėme ieškojimams ir įgyvendinimui“, – kartėlį liejo T. Jucikas.

Objektai nepriduoti

Kol kas trejose miesto vietose įrengti vartai yra nepriduoti. Alytaus miesto savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjos Irenos Pankienės tikinimu, Alytaus miesto vartų įrengimo darbai baigti, o dabar vietinė komisija artimiausiu metu įvertins objektus ir juos priduos. Pridavimui Statybos įstatymas numato 105 dienų laikotarpį.

„Rangovai visus darbus padarė laiku. Sutartyje nėra numatyta, kad betoninis pagrindas turi būti nudažytas baltai. Garantinis laikotarpis paslėptiems darbams yra 10, o atviriems – 5 metai, tad jeigu išryškės kokie nors vartų trūkumai, rangovai juos ištaisys“, – sakė I. Pankienė.

Pasibaigus žiemai, rangovai neseniai pabaigė sutvarkyti ir aplinką prie vartų, pasėjo žolę.

Tolesnė Alytaus miesto vartų priežiūra bus patikėta Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriui.

3 komentarai apie “Alytaus miesto vartai – po alytiškių padidinamuoju stiklu

  1. Tai prieš statant saulės kolektorių nesimatė , kad jis po medžiais. Reikėjo pirmiausiai pastatyt ir tik tada pasimatė…. medžiai užaugo didesni ar jų ten visai nebuvo…. o gal du kart pastatyt labiau apsimoka ;))))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *