Draudimas rūkyti balkonuose įgauna pagreitį: prieštaraujantys alytiškiai kreipiasi beveik kasdien

Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Įsigaliojus draudimui rūkyti balkonuose, per pirmąjį mėnesį „nerūkančiais“ panoro tapti du Alytaus daugiabučiai – Jaunimo g. 36 ir Jurgiškių g. 28. Juose gyvenantys asmenys jau užpildė ir savivaldybės administracijai pateikė prieštaravimo formas. Netrukus šių daugiabučių prieigose atsiras patvirtintos formos informaciniai ženklai, kuriuos įrengs bendrija ar administruojanti įmonė.

Rūkoriai Dzūkijos sostinės daugiabučių balkonuose bėgant laikui turėtų tapti vis retesniu reginiu, mat, pasak savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojos Rasos Ogulevičienės, gyventojų prieštaravimų dėl rūkymo, kurių pagrindu ir rengiami administracijos direktoriaus įsakymai dėl draudimo rūkyti gyvenamojo namo balkonuose, terasose ir lodžijose, sulaukiama beveik kiekvieną dieną.

„Savivaldybės administracija savo iniciatyva neskelbia daugiabučių namų nerūkymo zonomis ir ženklų nededa, procedūra pradedama tik gavus to daugiabučio gyventojo prieštaravimą dėl rūkymo“, – pažymi vedėjo pavaduotoja.

Pateikdamas paties pasirašytą prieštaravimą, daugiabučio gyventojas privalo nurodyti savo vardą, pavardę, gyvenamosios vietos adresą, kontaktinius duomenis, daugiabučio namo, kurio balkonuose, terasose ir lodžijose (jeigu tokios yra), nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, prašoma drausti rūkyti, adresą.

„Rengiant įsakymą, kuris yra viešas, nurodoma, kad įsakymas parengtas atsižvelgiant į daugiabučio namo gyventojo prieštaravimą, tačiau pagal nustatytą tvarką, įsakyme nenurodoma  gyventojo, pareiškusio prieštaravimą, asmens duomenys“, – besikreipiančiojo anonimiškumo užtikrinimą akcentuoja R. Ogulevičienė.

Kas laukia tų, kurie vis dėlto išdrįs užsirūkyti balkone daugiabučio, kuriame draudžiama tai daryti? Pasak pašnekovės, administracinės atsakomybės gali sulaukti ne tik jie, bet ir buto savininkas, jei atsisakytų bendradarbiauti su valstybės institucijomis bei pateikti informaciją apie rūkusių asmenį (tai svarbu tais atvejais, kai būste gyvena ne jo savininkas).

Draudimo rūkyti nesilaikantiems asmenims gali būti skirtas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 90 eurų. Buto savininkui, atsisakiusiam atskleisti asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenis, gali būti skirta bauda nuo 30 iki 120 eurų.

Pranešti apie pažeidėjus gali tik to namo gyventojai, deklaravę jame savo gyvenamąją vietą. Tiesa, kartu su skundu turi būti pateikti duomenys, patvirtinantys rūkymo daugiabučio namo balkone, terasoje, lodžijoje faktą ir aplinkybes.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojusios tvarkos dėl draudimo rūkyti daugiabučių namų balkonuose įgyvendinimas, administracijos direktoriaus sprendimu, pavestas dviem Alytaus miesto savivaldybės administracijos skyriams – Viešosios tvarkos bei Turto valdymo ir verslo.

„Šias funkcijas vykdo esami skyrių tarnautojai, kurie kol kas, kol prašymų nėra labai daug, suspėja atlikti visas apraše numatytas procedūras. Tačiau jeigu užgriūtų prašymų lavina, reikėtų perorganizuoti Viešosios tvarkos skyriaus darbus, kad spėti nustatytais terminais įforminti pateiktus prieštaravimus“, – sako Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja R. Ogulevičienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *