Į saviizoliacijos pinkles patekusiems alytiškiams teko įrodinėti sistemos spragas

Po kelias dienas trukusių atkaklių teisybės paieškų, gausių nerimo ir net pykčio akimirkų, išsiųstų krūvos elektroninių užklausų bei laiškų, begalės skambučių telefonu, alytiškių verslininkų pora gali lengviau atsikvėpti. Jiems pavyko įrodyti, jog po kontakto su koronavirusu sergančiu asmeniu, jie neprivalo saviizoliuotis.

„Turime nedidelę įmonę ir tiesiog nedirbti be rimtos priežasties mums yra per didelė prabanga. Tai ir paskatino ieškoti tiesos. Net neabejoju, kad tokių kaip mes yra daugiau, tik kiek jų ieškojo teisybės? Savo istorija norime paraginti žmones nebijoti dėl savęs pakovoti, nepaisant to, kad prieš jus didelis mechanizmas – sistema“, – portalui Dzūkijosveidas.lt pasakojo į keblią situaciją papuolę sutuoktiniai (vardai ir pavardės redakcijai žinomos).

Tikėtina, jog koronavirusu jiedu persirgo dar praeitų metų lapkritį. Nors tam tikri ligos požymiai buvo juntami, tačiau atlikti testai viruso nerodė. Kita vertus, buvusią ligą patvirtino vėliau vienoje privačioje klinikoje atliktas antikūnių testas.

„Nepaisant to, kad lapkritį mūsų testai buvo neigiami, ligos simptomų neignoravome. Sąžiningai sustabdėme verslą ir visa šeima užsidarėme namuose. Gydėmės ir kantriai laukėme kol liga atsitrauks. Tik pilnai pasveikę, išlaukę privalomą laikotarpį, ramiai sugrįžome į darbus“, – pasakojo alytiškė.

Tačiau ramybę sudrumstė prieš kelias savaites į jos telefoną atskriejęs pranešimas apie privalomą izoliaciją, mat COVID-19 buvo diagnozuotas vienai jų įmonės darbuotojai, su kuria pora turėjo kontaktą. Pasak pašnekovės, susisiekus su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) paaiškėjo, jog teigiami koronaviruso testo rezultatai lapkritį nebuvo fiksuoti, sistemoje jų su vyru nėra, o ir antikūnių testų specifiškumas tikėtina mažesnis negu reikia, todėl sutuoktiniai privalo izoliuotis.

„Iki šiol taip ir neaišku liko, kas ir kodėl nusprendė, jog mūsų antikūnių testų specifiškumas nepakankamas, kai jį savo iniciatyva, pasitelkę atitinkamus dokumentus, įrodėme tik įsigaliojus naujai tvarkai? Sveikatos centro specialistai viename savo laiškų teigė, jog mūsų testų specifiškumas yra tik 96 proc., tačiau galiausiai paaiškėjo, jog jis yra didesnis negu reikia – virš 98 proc.“, – stebisi vyras.

Kaip tik pačiame judviejų su žmona veiksmų įkarštyje, sausio 25-ąją, Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino naują izoliacijos po didelės rizikos kontakto galimai imunitetą COVID-19 turintiems žmonėms tvarką, kuri labiau „įgalino“ antikūnių testus, nutraukė alytiškių poros teisybės paieškas, leido jiems lengviau atsikvėpti ir sugrįžti į darbą.

„Labiausiai pikta, kad yra nereaguojama į kitokią situaciją. Susidaro vaizdas, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dirba pagal vieną tą patį šabloną, nes kitaip būti tiesiog negali. Sprendimai priimami nepasidomėjus net elementariausiomis įstatymų pataisomis. Bendraujant elektroniniais laiškais, rodos, kad atrašoma tik tam, kad atrašyti, nesigilinama į žmogaus problemą, klausimus. Stebina tas valstybinės įstaigos abejingumas. Juk mes nesikreiptume, jei problema mums nebūtų aktuali“, – kalbėdami apie savo šeimos situaciją apmaudo neslepė alytiškiai.

NVSC komentaras:

Apie tai, kad žmogus 90 dienų laikotarpiu persirgo COVID-19 arba buvo paskiepytas COVID-19 vakcina ir nori, kad jam arba jai izoliacija nebūtų taikoma, turi būti informuojamas NVSC el. p. persirgau@nvsc.lt nurodant savo vardą, pavardę, asmens kodą, tel. nr. (jei persirgo) arba vakcinacijos nuo COVID-19 ligos patvirtinantį dokumentą (jei buvo paskiepytas pagal skiepijimo schemą) arba serologinio anti-S, anti-S1 arba anti-RBD IgG antikūnų teigiamą testą, kurio specifiškumas yra ne mažiau nei 98 proc. ir kuris buvo atliktas prieš mažiau nei 60 dienų (jei atliko serologinį tyrimą 2021 metais, tuomet užtenka nurodyti savo vardą, pavardę ir asmens kodą).

 

Antikūnų testas taikomas tik asmenims, kurie turėjo sąlytį su sergančiuoju (ne keliautojams). Izoliavimo taisyklėse nurodyta, kad dėl sąlytį su sergančiuoju COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) turėjusių asmenų izoliavimo sprendžiama individualiai, vadovaujantis Taisyklių prieduose pateiktais algoritmais.

Šiuose algoritmuose nurodyta, kad jei asmuo, per pastarąsias 60 dienų yra pasidaręs standartizuotą kiekybinį ar kokybinį serologinį anti-S, anti-S1 arba anti-RBD SARS-CoV-2 IgG antikūnų testą, kurios specifiškumas siekia ne mažiau 98 proc. ir jis yra teigiamas, asmeniui izoliuotis nereikia.

 

Jei asmuo mano, kad patenka į išimtis dėl izoliacijos ir turi visus reikalingus dokumentus, patvirtinančius tai, gali kreiptis bendruoju el. paštu info@nvsc.lt ir bus nukreiptas konsultantams, kurie suteiks visą reikiamą informaciją. Kiekviena situacija yra individuali ir nuo to priklauso, kokių dokumentų reikia. Jeigu asmuo pvz. yra įsakyme nurodytos profesijos atstovas, jam reikia pateikti dokumentus įrodančius jo esminės funkcijos vykdymą svečioje šalyse bei neigiamą testo atsakymą (PGR). Jei tai asmuo, kuris persirgo COVID-19 liga 90-ies dienų laikotarpiu – reikia pateikti tai liudijančią pažymą iš ASPĮ ir pan.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *