„Alytiškių iniciatyvos“ – ant galvosūkių ir biurokratinių pinklių

Vasaros estrados ir A. Matučio parko – erdvės vaikams vizualizacijos, asociatyvi Mykolo Kleopo Oginskio muzikinio suolelio Vilniuje nuotrauka.

Alytaus miesto savivaldybė jau ketvirtąkart gyventojus pakvietė teikti idėjas projektui „Alytiškių iniciatyvos“. Kol kas iš trijų didžiųjų iniciatyvų įgyvendinta vos viena – šių metų pradžioje miesto prieigas papuošė treji naujieji vartai. Aiškėja, kad alytiškiai šiemet dar neišvys nei vasaros estrados miesto sode, nei  A. Matučio parko – erdvės vaikams, nes šie du projektai pakibo ant biurokratinių pinklių.

Praėjusių metų mažos apimties alytiškių išrinkta iniciatyva „Su gaivia bangele…“ grojantys suoliukai turėjo būti įrengti iki metų pabaigos, tačiau ir šis projektas dienos šviesos dar neišvydo, nes idėjos įgyvendinimas pasirodė esantis sudėtingesnis, nei atrodo iš pažiūros.

Kas nutiko vasaros estrados projektui?

Tai, kad bendruomenės iniciatyvų projektas Vasaros estrada miesto sode strigs taip ilgam, niekas nesitikėjo, tačiau jau iš pradžių buvo aišku, kad jo įgyvendinimas neišvengiamai susidurs su kultūros paveldo ir kitais reikalavimais.

Šis projektas buvo pateiktas, nurodant, kad Vasaros estrada įrengiama pagal pridedamą projektą. Rengiantis šio projekto įgyvendinimui, iniciatyvos teikėjų buvo paprašyta pateikti projektą, kad savivaldybė galėtų nupirkti estrados įrengimo darbus. Alytaus miesto savivaldybės atstovai patikino, kad nuo to momento vyko daug susitikimų su iniciatyvos teikėjų grupe, paveldo darbuotojais. Kultūros paveldo departamentas (KPD) informavo, kad tokiam projektui nepritaria, jam nėra leidimo, sprendiniai pasenę ir jį reikia koreguoti, mat pats projektas buvo rengtas dar 2002 metais. Paaiškėjo ir dar daugiau aplinkybių – vasaros estrados įrengimui numatyta vieta Alytaus miesto parke yra miško žemė, kurioje statinių statyba draudžiama. Buvo pasiūlyta viena išeitis – statyti ne stacionarią estradą, o įrenginius, tačiau ir jų projektai turi būti suderinti su KPD.

Atsižvelgdami į šiuos reikalavimus,  iniciatyvos teikėjai rengė projektinius siūlymus ir teikė derinti KPD. Derinimai įrenginių vizualizacijoms buvo gauti tik 2019 metų pabaigoje, o jau sekančių metų pradžioje KPD raštuose buvo nurodyta, kad, parengus projektus, būtina juos papildomai suderinti su KPD. Derinimai buvo  pateikti savivaldybei, tačiau buvo atsisakyta rengti patį projektą.

Galiausiai po žodinių derybų su vadovais buvo sutarta, kad projektavimą, pritarus tarybai, atliks pati savivaldybė. Praėjusių metų balandį Alytaus miesto politikai pritarė, kad projektas būtų rengiamas pačios savivaldybės. Projekto rengimas numatytas šiais metais, o projekto pirkimas įtrauktas į pirkimų planą. Kaip teigė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Finansų ir investicijų skyriaus vedėja Neringa Rinkevičiūtė, dėl susiklosčiusių aplinkybių veikiausiai vasaros estrados alytiškiai neišvys dar ir šiemet.

A. Matučio parko – erdvės vaikams taip pat teks laukti

Kaip paaiškėjo, su didesniais iššūkiais susidūrė ir praėjusių metų didžiųjų alytiškių iniciatyvų kategorijoje nugalėjęs projektas  „A. Matučio parkas – erdvė vaikams“. Iniciatyvos teikėjai žodžiu patvirtino, kad projekte siūlomos veiklos suderintos su Miškų tarnyba, mat projekto įgyvendinimo vieta numatyta miško žemėje. Tam, kad  projektavimo darbai būtų pradėti teisėtai, Alytaus miesto savivaldybė kreipėsi į Miškų tarnybą, kad ši raštiškai atsakytų dėl statinių ir įrenginių statymo. Jeigu savivaldybė gaus teigiamą atsakymą, bus pradėtas projekto pirkimas. Tačiau jeigu atsakymas bus neigiamas, savivaldybės atstovams vėl reikės rengti Miškų tarnybos nurodytus dokumentus.

Dėl šios priežasties, N. Rinkevičiūtės tikinimu, greičiausiai A. Matučio parkas – erdvė vaikams šiemet taip pat dar nebus įrengti.

Grojantys suoliukai – galvosūkis specialistams

Iki šiol mažųjų alytiškių iniciatyvų kategorijos projektų įgyvendinimas Alytaus miesto savivaldybei ėjosi lyg dūmas iš pypkės. Tačiau „Su gaivia bangele…“ grojančių suoliukų Alytuje idėjos įgyvendinimas – Alytaus miesto savivaldybės atstovams tapo tikrų tikriausiu galvosūkiu.

„Mes per visą Lietuvą, per visas įmanomas agentūras klausėme, kas mums tokį darbą galėtų atlikti. Tik gruodžio mėnesį mums pavyko užčiuopti, kas galbūt galėtų imtis šio darbo. Juk tai nėra masinis parduotuvėje perkamas produktas. Lietuvoje yra vos vienas panašaus pobūdžio suoliuko pavyzdys, kuris kainavo beveik 9 tūkstančius eurų. Be to, teko ieškoti sprendimų, kaip tas suoliukas turėtų groti – ar žmogui praeinant, ar ant jo atsisėdus, ar tik paspaudus mygtuką. Reikėjo spręsti, kokios turėtų būti suoliuko melodijos, koks grojaraštis, kaip melodijos turi pasibaigti. Idėjos pasiūlymas yra viena, tačiau jos įgyvendinimas – mums yra galvosūkis.

Pradėti vykdyti viešųjų pirkimų mes negalėjome tol, kol nebuvo patvirtintas naujas biudžetas. Jeigu mums bus duotas leidimas, jau netrukus skelbsime viešąjį pirkimą ir labai tikimės, kad galbūt jau pavasarį ar vasarą Alytuje turėsime grojančius suoliukus“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėja Palmira Raškauskienė.

Pagal idėjos autoriaus siūlymą, Alytuje turėtų būti pastatyti trys grojantys suoliukai – Alytaus miesto sode, Dainų slėnyje ir Jaunimo parke. Savivaldybės atstovai dar turės įvertinti, ar bus finansinių galimybių šiose vietose pastatyti suoliukus, mat tam dar reikės pasirūpinti ir elektra arba šviesolaidžiu.

„Alytiškių iniciatyvoms“ šiemet – tik 80 tūkst. eurų

Alytaus miesto savivaldybė jau ketvirtąkart gyventojus pakvietė iki kovo 22 dienos teikti naujas idėjas projektui „Alytiškių iniciatyvos“. Kaip ir kasmet, taip ir šiemet mažos vertės kategorijos projektams skiriama iki 25 tūkst. eurų, o didėlės iki 150 tūkst. eurų. Iniciatyvos bus 100 proc. finansuojamos iš savivaldybės biudžeto lėšų. Alytaus miesto taryba šių metų iniciatyvoms 2021 m. biudžete numatė tik 80 tūkst. eurų.

N. Rinkevičiūtė paaiškino, kad šių metų didžiosios kategorijos iniciatyvoms reikės lėšų tik jų projektavimui, o įgyvendinimas numatomas tik kitąmet, tad likusi pinigų suma bus numatyta jau tik 2022 metų biudžete: „Tai nereiškia, kad šiam projektui buvo sumažintas finansavimas. Mažųjų iniciatyvų įgyvendinimas numatomas iki šių metų pabaigos, todėl joms šių metų biudžete numatyta visa pinigų suma, o likusi dalis didžiųjų iniciatyvų įgyvendinimui numatytų lėšų bus numatytos jau kitų metų biudžete. Iki tol tam reikia parengti techninius projektus, kas užims daug laiko, o paties projekto įgyvendinimui laiko šiemet jau nebeliks.“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *